A Ripoff Raskolnikov Band és Roberto Luti közös koncertje a Magyar Zene Házában

megjelenés:
2024-02-06 16:25:21

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 154

A Ripoff Raskolnikov Band az americana stílus (blues, folk, dalszerző-előadók Bob Dylantől Tom Waits-ig) legszínvonalasabb hazai képviselői közé tartozik, a zenekart az osztrák származású, de már harminc éve Magyarországon is élő Ripoff Raskolnikov gitáros vezeti. Roberto Luti pedig Olaszország egyik legkiválóbb, világszerte nagy megbecsültségnek örvendő slide gitárosa (jellemzően egy régi National steel gitáron játszik), aki most ezen a koncerten csatlakozik Ripoffékhoz – és akikkel egy közös lemezt is terveznek kiadni. A zenekar nélküle is játszik egy keveset, de a műsor nagy részében közösen ülnek majd színpadon, hogy igazi blues-estet varázsoljanak - amelynek első felében Nóvé Soma (Mordai, ex-Middlemist Red) zenél.

 

Roberto Luti


Luti egy Livorno melletti aprócska faluból származik, onnan indulva érkezett a Katrina hurrikán által letarolt New Orleans-be utcazenélni a kétezres évek közepén. Intenzív, lenyűgöző gitárjátékával a pusztítás után feltámadó kreol Delta-szellem egyik fő szimbólumává vált. Utcazenélés közben, véletlenül találkozott a Playing for Change mozgalom vezéralakjával, Mark Johnsonnal és számos további véletlen útján az azóta meghatározó jótékonysági szervezetté nőtt All-Stars produkció oszlopos tagja lett. Szólóban Luti olyan zenészekkel játszik rendszeresen, mint Keb’ Mo’, Niki La Rosa, Lynn Drury, Washboard Chaz vagy Luke Winslow-King – akivel együtt a 2023-as Veszprém Blues Fesztiválon is hallhattuk már.

 

Ripoff Raskolnikov


Ripoff Raskolnikov 18 éves korában vágott neki a világnak, ő is utcazenészként járta az európai országokat, így Lutival ebben is megvan köztük az összhang. Raskolnikov életében kezdetekben az európai népzenék foglalkoztatták, majd fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapott az amerikai folklórban gyökerező dalszerzői attitűd, ami Bob Dylan, Tom Waits vagy akár a Rolling Stones zenéjét is meghatározza. Ikonikus színpadi megjelenését 1987 novemberében láthatta először a magyar közönség. Azóta számtalan koncertet adott nálunk, sőt immár Magyarország az egyik otthona. Stúdiólemezzel (Small World) legutóbb 2018-ban jelentkezett, legfrissebb kiadványa viszont 2023-as, szeptember jelent meg egy koncertlemez Live címmel, amely tökéletesen példázza miért is kell részt venni ezen a koncerten. Ripoff dalai az emberi érzelmek teljes spektrumát lefedik – a szerelemtől, a mindennapok gondjain, a szenvedélyen, a veszteségen át, a szépre való törekvésig.

 

Nóvé Soma

 

Az est első fellépője Nóvé Soma lesz, aki mostanság legikább a MORDAI zenekar frontembereként ismert, de ezúttal szólóban lép majd színpadra.


Facebook-esemény itt.





Fotó: Magyar Zene Háza

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i