A tamburától a szaxofonig - 50 éves a Vujicsics Együttes

megjelenés:
2024-02-06 19:20:03

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 81

PASTORALE 2024/1 a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében


2024. február 24. szombat és 25. vasárnap 16.00 – Pesti Vigadó, Díszterem

 

A Pastorale családi előadássorozat a 2024-es évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. Az egyedi szerkesztésű, minden korosztálynak élményt adó Pastorale-sorozat négy hétvégén szombaton és vasárnap invitálja közös kulturális időtöltésre a családokat. 

 

Legújabb programjában a többek között Kossuth-díjjal, Prima Primissima Díjjal és Magyar Örökség Díjjal kitüntetett muzsikusok a délszláv népzene világszerte elismert előadói, a Vujicsics Együttes lépnek színpadra.


A Pastorale-sorozat több mint negyedszázados történetében immár harmadszor lépnek fel


Koncertjükön ezúttal a hangszerek lesznek középpontban: nemcsak az ősi hangszerek, hanem a hangzásba szervesen beépülő modern instrumentumok is. Hallhatunk tölcséres hegedűt, szamicát és a tambura hangszercsalád újabb változatait, dobokat, különféle furulyákat, kavalt, dvojnicét, sopilét, zurnát, tárogatót, klarinétot, szaxofont…  

Műsorában az együttes megidézi névadója, a 95 éve született Vujicsics Tihamér népzenei örökségét, valamint – Bartók fonográfos gyűjtésének köszönhetően – a sárafalvi gajdás (dudás) magával ragadó játékát. 


A hangversenyt gazdagító beszélgetésekből az is kiderül, hogy e gyűjtések hogyan inspirálják a mai, kortárs népzenei előadókat, és persze hallhatunk az elmúlt fél évszázad közösen megélt nagy pillanatairól is.


A közönség színes zenei körképet kap a Kárpát-medence délszlávok lakta tájegységeiből


Sok régi, sikeres számot erre az alkalomra felfrissített, megújult változatban hallhatunk. Ízelítő a programból: Dođi diko ranije, Zbogom selo, Gajdaško kolo, Koračnica, Veras, Makedon oro, Drago kolo, Staro kolo. Az együttes hét muzsikusa mellett fellép Eredics Salamon, a Söndörgő Együttes lélegzetelállítóan virtuóz szólistája is. 

 

Az együttes tagjai


Borbély Mihály, Brczán Miroszláv, Eredics Áron, Eredics Gábor, Eredics Kálmán, Mihó Attila, Szendrődi Ferenc  - közreműködik: Eredics Salamon 

Műsorvezető: Solymosi Tari Emőke 

 





„Zene, tánc, kép – élmény, ismeret, öröm!”


Ez a mottója a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésű Pastorale-sorozatának, mely Záborszky Kálmán Kossuth-díjas karmester kezdeményezésére indult, és az egész családnak szól, az iskolás korú gyerekektől a nagyszülőkig, dédszülőkig. Szerkesztője és műsorvezetője a kezdetektől Solymosi Tari Emőke Széchenyi-díjas zenetörténész. 


A Pastorale-sorozat előadásai több mint negyedszázada varázsolják el a publikumot – gyerekeket, fiatal és idősebb felnőtteket egyaránt. A cél kezdetektől változatlan: kulcsot adni a művészetek kincsesházához, valódi értéket közvetíteni magas minőségben, közelebb hozni, érthetőbbé és átérezhetőbbé tenni a zenét és a társművészeteket, közösen megélhető, nemes örömet adni a családoknak. Egy-egy szezon programja többféle tematikus hangversenyt, valamint operaelőadást is kínál, így egyetlen bérlettel a közönség sokféle művészeti élménnyel gazdagodik.

 

Fotók: Vujicsics Együttes

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i