Korabeli zenékkel elmesélt, nosztalgikus történet kerül a mozikba: Kék Pelikan

megjelenés:
2024-02-22 20:26:25

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 89

Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!

 

Április 4-én érkezik a hazai mozikba Csáki László első animációs mozifilmje, a Kék Pelikan. A sok humorral és korabeli zenékkel elmesélt, nosztalgikus történet néhány barátról szól, akik hamisított jegyekkel utaztak Nyugatra a kilencvenes évek derekán – ha Neked is van hasonló történeted, most premier előtt megnézheted a filmet az Umbrella Entertainment és a JUNO11 Distribution közös „Sztoriért mozi” játékának köszönhetően.

 

1988-ban Magyarországon már mindenki igényelhetett világútlevelet, kinyíltak a határok, felszabadult az utazás lehetősége, a vonat és a busz azonban nagyon drága volt. Mit ér a szabadság, ha nem lehet élni vele? A Nyugatra vágyódó három jóbarát, Ákos, Laci és Petya rájönnek, hogy a MÁV-nál a jegyeket kézzel írva, kék Pelikan indigót használva töltik ki – egy budapesti belvárosi bérház egyik lakásában megkezdődnek a kémiai kísérletezések, hogy hamis vonatjegyekkel mehessenek világot látni…



 

A Kék Pelikan valós eseményeket dolgoz fel


A film író-rendezője, Csáki László éveken át készített interjúkat olyanokkal, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak a hamis vonatjegyekkel megvalósult külföldi utazások.

 

„1999-ban utaztam először hamis vonatjeggyel Párizsba. Elképesztően izgultam, sőt, egy másik hamis jegyet is vittem magammal az Erasmus-ösztöndíjjal kint lévő évfolyamtársamnak, aki ezzel utazott vissza. A Kék Pelikan főszereplőitől vettem akkoriban ezeket a jegyeket, így ismertem meg őket és a vásárlás és felhasználás folyamatát is”


– mesélte saját érintettségéről Csáki László.



 

A magyarok leleményessége elképesztő – valószínűleg nem ez volt az egyetlen módja az okosba’ megoldott utazásoknak. A film forgalmazója, a JUNO11 Distribution most ezekre, az egyébként már elévült büntethetőségű történetekre kíváncsi: az első 150 ember, aki március 6-ig a www.eletedmozija.hu oldalon olvasható feltételeknek megfelelően Facebookon, Instagramon vagy TikTokon megosztja, hogy hova és hogyan utazott okosba’, most páros jegyet kap a premier előtti vetítésre, ahol a film kulisszatitkait is megismerheti a vetítést követő beszélgetésen. A játék részletei és a zártkörű „Sztoriért mozi” vetítés időpontja a www.eletedmozija.hu oldalon olvashatók.

 

A Kék Pelikan című egész estés animációs film írója és rendezője Csáki László, producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment produkciójában, Temple Réka koproducer szakmai támogatásával és a Cinemon Entertainment gyártásában készült. A Kék Pelikan a JUNO11 Distribution forgalmazásában április 4-étől látható a hazai mozikba.




 

 Fotók: JUNO11 Distribution

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i