Az Orgonák éjszakájával kezdődik a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál

megjelenés:
2024-03-01 09:22:05

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 62

Az Orgonák éjszakájával kezdődik május 18-án a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, amelynek középpontjában az orgona áll és kiemelt helyszíne a budapesti Zeneakadémia.


- Az országhatárokon átlépve idén már nemzetközivé válik az Orgonák éjszakája, amely a május 26-ig tartó egyházzenei fesztivál nyitóeseménye is egyben - mondta el Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója az eseményt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.


- Az Orgonák éjszakája olyan értékeket képvisel, amelyeket büszkén mutathatunk meg a világ bármely pontján. Zsidó-keresztény örökségünk, közös európai gyökereink és méltán világhírű komolyzenei hagyományaink együttesen jelenhetnek meg május 18-án Magyarországon és három kontinens további 30 országában - közölte Karasszon Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság Művészeti Főosztályának vezetője.


- Filharmónia Magyarország magáévá téve a kulturális kormányzat célkitűzéseit és elképzeléseit, 2024-től két kiemelten fontos irányba terjeszti ki programjait. Ezek közül az egyik a Petőfi Kulturális Program keretében megvalósuló terjeszkedés, másik iránya pedig a nemzetközi színtér felé való nyitás - mutatott rá Karasszon Ágnes.


Május 18-án a budapesti Zeneakadémián Hannfried Lucke orgonaművész és Rost Andrea énekművész lép fel, majd Cameron Carpenter amerikai orgonavirtuóz, zeneszerző és orgonatervező ad műsort.



A Zeneakadémia a fesztivál kiemelt helyszíne
Fotó: Zeneakadémia


A vidéki helyszínek programjai 


Az Orgonák éjszakája helyszínei között szerepel Békéscsaba, ahol Miklósa Erika énekművész mentoráltjaival, Kovács Alízzal és Szakcs Erikával lép színpadra. A Rímbe öntött orgonasípok című előadásra Tabajdi Ádám orgonaművész és Csuja Imre színművész a Szegedi Dómba invitálja az érdeklődőket.


Oxfordból érkezik az az orgona, amelyet Debrecenben szentelnek meg, Kecskeméten három helyszínen tripla koncertet hallhat a közönség.


A pécsi zsinagógában Dés András ütőhangszereken, Dés László szaxofonon, Kaltenecker Zsolt Hammond-orgonán játszik, a Magyar Zene Házában Hámori Máté dirigálja az Óbudai Danubia Zenekart. A Fővárosi Nagycirkuszban az artistákat kíséri az orgonamuzsika, az Uránia Nemzeti Filmszínházban régi magyar némafilmeket kísér majd élőben egy orgonaművész.


Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki című film zeneszerzője erre az alkalomra írta a Filharmónia Magyarország felkérésére fanfárját, a Fanfare Ungaricót, amelyet minden programon előadnak majd a világban aznap.



A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház az egyik vidéki helyszín

Fotó: Veszprémi Érsekség


A Filharmónia a Petőfi Kulturális Programmal közösen országszerte 45 településen szervez aznap koncerteket


A Filharmónia Magyarország honlapja szerint külföldön például Bukarestben, Prágában, Sarasotában, Helsinkiben, Londonban, Brüsszelben, Ljubljanában, Rigában, New Yorkban, Bécsben, Isztambulban, Szöulban, Pekingben, Rómában, Madridban, Göteborgban és Párizsban is lesz koncert az Orgonák éjszakáján.


A Con Spirito Egyházzenei Fesztiválon három helyszínre - Pécsre, Szegedre és Veszprémre - érkezik a Schola Gregoriana del Pontificio Istituto di Musica Sacra di Roma. Pécsen a Capella Savaria és a Purcell Kórus május 22-én Vashegyi György dirigálásával lép fel. Május 26-án ősbemutatóval zárul a fesztivál Krisztus oratóriuma címmel Szegeden.

 

 

 Fotó: Zeneakadémia

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i