Szarka Gyula - Isten komédiása: a nagysikerű előadás zenei anyaga CD-n is megjelent

megjelenés:
2024-03-28 12:14:59

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 141

Az Isten komédiása című misztériumjáték Assisi Szent Ferenc életéről szóló előadás. Katona Imre nagyszabású művének címszereplője Papp Attila, Klárát Molnár Anikó formálja meg. Eperjes Károly Ferenc apját és III. Ince pápát játssza. Ugolino bíboros szerepében Horányi László, az esztergomi teátrum igazgatója látható. A zeneszerző Szarka Gyula.


Szarka Gyula-dalszövegek itt.
 

A  darabot felállva ünnepelték a nézők az ősbemutatón az Esztergomi Várszínházban 2022 nyarán.


Az Esztergomi Várszínház előadása a kereszténység egyik legnagyobb hatású alakjáról szól.


Katona Imre darabja a legrégibb dokumentumok alapján, a kortársak által rögzített életrajzok nyomán jeleníti meg Assisi Szent Ferenc egyedülálló történetét. Az életrajzi elemek mellett bemutatja, mi zajlik a főhős lelkében, képzeletében. A szerző filmszerű képekben meséli el a történetet, a  tanúságtétel teljességét tárja elénk. 


A misztériumjáték az állóképeket megmozdítja, és felrajzolja a fordulatokkal teli életút zuhanó, majd magasba emelkedő ívét.


A darab szerzője Katona Imre, a soproni teátrum vezető dramaturgja nagyobb megszakításokkal több mint harminc évig dolgozott a művén, ezen a kalandos történeten. Az Olaszországban töltött emigrációjakor kezdett el mélyebben foglalkozni Szent Ferenc életével. A XIII. századi forrásokat is mind elolvasta ehhez. Ahogy megfogalmazta: Assisi Szent Ferenc népszerű alakját már nyolcszáz esztendeje ott látjuk a kereszténység történetének legnagyobbjai közt. Itáliában az alábbi néven említik őt a leggyakrabban, és mindig maradéktalan szeretettel: Poverello di Dio – Isten szegénye. Vagy másképpen: Francesco, il giullare di Dio. Isten komédiása, mert Ferenc mosolyt varázsolt az arcokra, és könnyet csalt a szemekbe.

 

A szerző elmondta, hogy az általa alkalmazott misztériumjáték, mint műfaj megengedi és hordozza azt a lehetőséget, hogy a színészek a filmszerű képekben különböző jellembeli átalakulások után több szerepet is megformálhassanak.

 Assisi Szent Ferenc minden idők egyik legnépszerűbb szentje. Hatással volt a katolikus egyházra. IX. Gergely pápa 1228. július 16-án szentté avatta, és a következő napon letette az Assisi Szent Ferenc-bazilika alapkövét. Híres költeménye a Naphimnusz, ezért is nyilvánította őt Szent II. János Pál pápa 1979-ben az ökológiával foglalkozók védőszentjévé. A 2013-ban pápává választott Jorge Mario Bergoglio bíboros az ő tiszteletére vette fel a Ferenc nevet. Olyan szinten változtatta meg a világot, a kereszténységet, Krisztus követését, hogy még Luther Mártonra is hatást gyakorolt a példája, akárcsak Liszt Ferencre. Megszelídítette a farkast, prédikált a madaraknak. Ő volt, aki karácsony ünnepén először állított betlehemi jászlat a kisdednek. Egyénisége, hite magnetikus erővel vonzotta az embereket. XVI. Benedek pápa az „életszentség óriásának” nevezte.

 

Az előadás kiemelkedő sikeréhez teljes mértékben hozzájárult Szarka Gyula meghatározó. az írott művel azonos értékeket megfogalmazó zenéje.

 

Szarka Gyula:


„Az Isten komédiása c. darab nagyon fontos az életemben, mert a koronavírus-járvány alatt írtam meg. Tulajdonképpen ez segített át ezen az iszonyatosan sötét időszakon. Ez pedig az Isten komédiása című darab, amely Szent Ferenc életéről szól. Mélyen megérintett, amikor írtam a zenéjét.”

 

 

 Fotók: Szarka Gyula 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i