Zenészek mutatnak utat egy empatikusabb világ felé – megjelent az Amíg lélegzem

megjelenés:
2024-04-03 09:10:27

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 27

Az Autizmus Világnapjának apropóján, április 2-án debütál az Amíg lélegzem című új videóklipes dal a GrundRecords gondozásában. A szám nem csupán zenei élményt ígér, hanem mélyebb üzenetet hordoz. A megmozdulás célja, hogy az autizmussal élők iránt empatikusabb hozzáállásra ösztönözze társadalmunkat.

A dal szövege itt.

Az Amíg lélegzem című szerzeményben két ismert zenész is feltűnik: Z. Kiss Zalán, a Pokolgép gitárosa és a Bon-Bonból ismert énekes, Szolnoki Péter. Ők egy olyan összetartó zenei közösséget képviselnek, amiben az elmúlt években Charlie, Keresztes Ildikó, Pásztor Anna, Boros Csaba és Nagy Feró is megfordult már közreműködőként.


"Az első dal kicsit magamnak íródott”

Zalán személyesen is érintett nagyobbik fia, Csongi révén, aki autizmussal él. 2019-ben az ő hatására kezdett dalokat készíteni más-más énekesekkel annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a sorstársaik mindennapjaira és az egyszerű hétköznapok kihívásaira. A megmozdulás kezdeti időszakára így emlékszik vissza:

„Azt a dalt én énekeltem, és bár nem vagyok énekes, sokat segített, hogy kiadtam magamból az érzéseimet. A sorstársak visszajelzései azt mutatták, hogy nemcsak nekem segített az a dal, hanem nekik is. Ezért fogtam bele ebbe a misszióba, hogy évről évre, a szakma legjobbjaival dolgozunk együtt egy-egy dalon.”



„Amíg lélegzem”

Zalán és Duba Gábor szövegíró az elmúlt évek folyamán egy jól összekovácsolódott csapattá váltak. Szolnoki Péter idén már másodszor vesz részt a Tulipános kert keretében megvalósuló projektben, ahova ezúttal legkisebb fia, a zeneszerzéssel és szövegírással foglalkozó Szolnoki Balázst is elkísérte, ő felelős a vokálokért. Péter a hasonló társadalmi szerepvállalásokról a következő gondolatokat fogalmazta meg:

" A gyermekeim édesanya is gyógypedagógus, így nekem régóta természetes, hogy a saját eszközeimmel hívjam fel a figyelmet és segítsek a rászorulókon. Mindig is fontos volt számomra jó ügyek mellé állni. A zenénkkel, koncertjeinkkel próbáljuk elfeledtetni a hétköznapok búját-bánatát, ellensúlyozni az emberek megosztottságát és erősíteni az összetartozás érzését."


Az Amíg Lélegzem című dal egy újabb macskakő azon az úton, ami egy olyan világ felé vezet, ahol az autizmussal élőknek is helye van, és ahol az empátia és megértés szerves része az emberek gondolkodásmódjának. A projekt résztvevői hisznek abban, hogy a zene segítségével könnyebb felhívni a figyelmet az autizmusra és formálni a társadalmunk szemléletét.

A dalhoz készült animációs videóklip egy szívmelengető történettel szolgál, mely bemutatja az autizmussal élő családok mindennapjait és azok kihívásait. A videó azt az üzenetet hordozza, hogy az autizmus nem áll meg a gyermekkorral, és a családok minden erejüket beleadva segítik gyermekeik boldogulását.

Az előző években kiadott dalok is hatalmas visszhangot kaptak a közönségtől. Az Amíg Lélegzem debütálása ígéretes folytatása annak a zenei mozgalomnak, amely az autizmus témáját nem csupán felületesen érinti, hanem valós társadalmi változásra ösztönzi a közönséget. A zene erejével, empátiával és közösséggel létrehozott dalok új fejezetet nyitnak az autizmus ügyében.


Fotók: Szolnoki Péter

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i