Világ Muzsikása – a Góbé új dalában Éri Péter és a muzsikuslét előtt állít emléket

megjelenés:
2024-04-03 09:39:35

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 34

A Világ Muzsikása többrétű jelentéssel bír a Góbé számára: egyszerre jeleníti meg a zenész élet szépségeit és nehézségeit, valamint emlékszik és tiszteleg Éri Péter előtt, aki a Muzsikással szinte valóban a világ összes színpadán zenélt. A Világ Muzsikása élőben május 17-én lesz először hallható, a zenekar Akvárium Klubbeli koncertjén.

Góbé-dalszövegek itt.

A muzsikus élet az izgalmak, a zenélés és a közönséggel való találkozás öröme mellett bőven tartogat kihívásokat és nehéz helyzeteket is. Ez a kiindulóalapja a Góbé új dalának is, amelyről Várai Áron, a zenekar énekese így mesélt: „A Világ Muzsikása számomra a zenész élet valóságában kalandozik el, mikor az örömök mellett ott lapul a szomorú, nehéz és néha kiszolgáltatott érzés is. A dalban – ahogy gyakran a valóságban is - a főhős, a zenélés élvezete oltárán áldoz pénzt, szerelmet, egyfajta szabadságot, hogy ki tudjon teljesedni saját zeneiségében. A nehézségek ellenére azonban, ami irányban tart, az maga a zene.”


Ha pedig a zenészlétről van szó, nem lehet elfelejteni a kezdeteket sem, azokat az embereket, akik sokak előtt már kitaposták az utakat. Rigó Márton, a zenekar hegedűse gyerekkori emlékei az otthoni lemezpolchoz vezetnek vissza, ahol a Queen, Bartók Béla, Cseh Tamás és Hobo lemezei mellett a Muzsikás albumai is előkelő helyet foglaltak el, édesanyja ugyanis „keményvonalas táncházmozgalmistaként” megszállottan gyűjtötte a népzenei bakeliteket: „könyveket írhatnék arról, hogy hogyan formáltak engem ezek a felvételek és mennyi tudást és szépséget szívhattam magamba gyermekként ezeket a lemezeket hallgatva, és milyen erőt, ihletet és inspirációt tudott adni később felnőtt muzsikusként, amikor egy-egy gyerekkor homályába veszett dallam hirtelen előtört.” – Idézi fel emlékeit- „Bátran jelenthetem ki, nem lennék az a zenész, aki most vagyok, ha nem hallgattuk volna otthon anno szanaszét a Muzsikás lemezeket. Azt a szemléletmódot is megadta, hogy bátran foglalkozzak és törődjek a népzene feldolgozásával is, és azt a fajta utat, amit a Muzsikás az első “világzenei” feldolgozásaival kijelölt, azt én is járhatom és járnom is kell az autentikus népzene művelése mellett. Azóta a világ és a szakma is sokat változott, de benne én, és az egész Góbé büszkén igyekszik vinni ezen az ösvényen a fáklyát, és ahogy a Muzsikás is tette anno, úgy mi is keressük azokat a művészeket, akik világszerte elhivatottak a népek zenéi és táncai felé, és akik hisznek abban, hogy a kultúra a válasz az emberiség sebeire és ellentéteire. Oscar Beerten barátunk is pontosan ilyen, akivel tavaly ittjártakor írtuk meg A Világ Muzsikását”


Egyébként nem ez az első együttműködés Oscar Beerten és a Góbé között, ugyanis a belga hegedűssel jegyzik a tavaly megjelent Rebeka című dalt is. Oscart a zenekar egy Ethno Hungary táborban ismerte meg, ahol minden évben 10-15 különböző ország muzsikusai jönnek össze, hogy egyedülálló hangszereléssel, direkt a táborra írt népzenei alapú dalokkal mutassák be saját zenekultúrájukat mindössze egy hét alatt. A tábori együtt zenélés pedig annyira jól sikerült, hogy Oscar ismét Magyarországra látogatott, mert érdeklődött a magyar népzene iránt is. A közös zenélés eredménye lett a Világ Muzsikása, amelyhez Oscar ír népzenei gyökerű hegedűtémájával járult hozzá. „A világ muzsikása valóban tükrözi számomra, amiről a szöveg szól, azt a fajta hídépítést, kapcsolódást a zenén keresztül, amit mindannyian megélünk és képviselünk a csapatban; tényleg sikerült valami egyedit és jelentőset alkotni, így a dal lehetne egy ars poetica is. Ezáltal nem csak mi kapcsolódhatunk más kultúrákhoz, hanem a sajátunk is újabb lehetőségeket kap arra, hogy mások megismerhessék és felfedezhessék. Ez az egyik legörömtelibb következménye ennek a dalnak (és kollaborációnak) számomra” – idézi fel a közös dalírást Egervári Mátyás, a csapat cimbalmosa.

„A szám már szinte készen volt, azonban közben meghalt Éri Péter. Az az ember, aki Martin György unokájaként és elkötelezett beat és blues rajongóként, és a bolygó gyakorlatilag minden létező nagyszínpadát megjárt művészeként tényleg a Világ Muzsikása volt, és példát mutatott mindannyiunknak. Letaglózott minket a hír, és mivel az arca a lemezborítókon, koncerteken és tánchàzakban egész életemet végigkísérte, és a gyermekeivel is jó barátságot ápolok, ezért a gyászt én is a lelkemben viselem.”

- Folytatja Marci. – „Szeretnénk ezt a számot utólag is neki és az ő emlékének ajánlani és reméljük, hogy föntről is méltónak talál minket arra, hogy folytassuk és csináljuk, amit elkezdett, és amiben egész életében hitt.”

A Világ muzsikásához klip is készült, amelyet a Miért kell? videójához hasonlóan, Nyitrai Balázs rendezett. A klip egy meghallgatást mutat be, a produkcióba megidézve a művészet sokszínűségét, szabadságát és nehézségét is. A Góbé új dala az Akvárium Klubban lesz először élőben hallható május 17-én. A bemelegítésről az Idei Ethno Hungary tábor zenészei gondoskodnak majd az ott készített dalokkal.

Facebook esemény:
https://www.facebook.com/events/733795472093068

Jegyek:
https://akvariumklub.hu/programok/gobe-koncert-vendeg-ethno-hungary


Fotók: Góbé

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i