Új lemezzel ünnepel a 25 éves Besh o droM

megjelenés:
2024-04-05 11:18:17

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 39

Hova lesz a séta? címmel új lemezzel ünnepli megalakulása negyedszázados évfordulóját a Besh o droM, a hazai világzenei színtér meghatározó csapata.

Besh o droM-dalszövegek itt.

"Az album címe egy régről ismerős mondat, ami az alá-fölérendeltségre utal, a borítón látható rendőrarc is ezt erősíti. De lehet olvasata a dolognak, hogy a Besh o droM másik alapítójával, Barcza Gergővel együtt hosszú évek óta külföldön élünk, ő Jeruzsálemben, én Bristolban, a többiek Magyarországon" - mondta Pettik Ádám, a zenekar ütőhangszerese, énekese, egyik vezetője.

A Besh o droM védjegyévé vált hangzás, a magyar népdalokból, a környező országok dallamaiból, és más, olykor rockos, funkys elemekből összerakott zene a csapat hetedik stúdióanyagán is meghatározó.

"Immár a sokadik lemezt készítettük távmunkában, a technikai lehetőségek miatt ma már arra sincs szükség, hogy stúdióban együtt rögzítsük a számokat. Sokszor teljesen esetleges, miből lesz egy dal. Az új anyagon szereplő Verda stelo például úgy lett, hogy egy baráti beszélgetés során szóba kerültek a jelképek, és az eszperantó nyelv szimbóluma a zöld színű ötágú csillag. Arra gondoltam, milyen vicces lenne, ha a Taurus ismert rockdalához, a Zöld csillaghoz kapcsolódva készülne egy eszperantó nyelvű dal. Ehhez született Konok Péter szövege és gitárosunk, Hámori Máté zenéje" - idézte fel Pettik Ádám.

A lemezen szerepel az Elment a madárka című szám, amelyben a zenekar a bánáti dallamot egy klasszikus reggae dal megidézésével bolondította meg. A Hidegen fújnak a szelekről Pettik Ádám megjegyezte: megalakulásuk óta, tehát huszonöt éve a levegőben volt, hogy egyszer meg fogják csinálni a Muzsikás együttes előadásában ikonikussá vált magyar népdal Besh o droM-os változatát.

A bolgár és moldvai csángó dallam párosításából született Sandansko ritmusképe 22/16-os. Az 1911 című szám a Fonográf 1977-es albumán szereplő Szörényi-Bródy-szerzemény feldolgozása.




"Moldvai dallamot és afro ritmust elegyítettünk hozzá, kibélelve egy kis funkyval. Ez nem az első eset, hogy Szörényi-Bródy-nótához nyúltunk, hiszen az Amikor én még kissrác voltam című Illés-dalt korábban feldolgoztuk. Apukám Illés- és Fonográf-rajongó volt, otthon sokszor szóltak a lemezeik, és nekem már akkor nagyon tetszett a szerbes harmonika az Amikor én még kissrác voltamban" - mesélte a zenész.

Pettik Ádám néhány évvel ezelőtt saját ütőhangszert fejlesztett ki Peckdrum néven, amely egy dobfelszerelés funkcióját képes betölteni, és amely az album zárófelvételében, a Peckesben Barcza Gergely elektronikus klarinétjével felelget egymásnak.

A Besh o droM-ban Fundák-Kaszai Lili (ének), Barcza Gergely (szaxofon, kaval, klarinét, EWI), Pettik Ádám (ének, Peckdrum, kanna, ütős hangszerek), Papesch Péter (basszusgitár), Szumper Ákos (dob), Hámori Máté (gitár), Seres Vilmos (klarinét) és Lisztes Jenő (cimbalom) szerepel.

Az ütőhangszeres Bristolból szervezi a zenekart, és gyakran jön haza, Magyarországon a Besh o droM mellett több más produkcióban is vendégeskedik (például a Duckshell-ben), május 2-án a Jazzfest Budapesten a Babindák-Juhász-Papesch-Pettik kvartettben lép fel. Az Izraelben élő Barcza Eyal Golan ottani popsztár szuperprodukciójában is játszik.

A Besh o droM legutóbb február elején Pécsett adott koncertet. 

A zenekar 25 éves jubileumát április 12-én a Dürer Kertben ünnepli, június 29-én pedig fellép a Fishing On Orfű fesztiválon.


Fotók: Besh o droM

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i