Kezdődik az Egyetemi Tavasz Szegeden

megjelenés:
2024-04-08 13:22:03

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 145

Hét héten át, hetven helyszínen mintegy háromszáz eseménnyel - kiállításokkal, tudományos és ismeretterjesztő előadásokkal, konferenciákkal, színházi bemutatókkal, koncertekkel és szórakoztató programokkal - várja az egyetemi polgárokat és a város lakóit a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hagyományos tavaszi programkavalkádja, az Egyetemi Tavasz.


A vegyészprofesszor a programokat bemutató sajtótájékoztatón a széles kínálatból A természettudományok művészete című szimpóziumot emelte ki. A rendezvényen előadások hangzanak el a természettudományok művészi értékeiről és bemutatják néhány művészi megoldás tudományos hátterét is.


Tajti Gabriella, az egyetem a fesztivált szervező kulturális irodájának vezetője elmondta, a fesztivál kezdetét hagyományosan április 11-éhez, József Attila születésnapjához kötik. A nyitóhét a hallgatói művészeti aktivitás jegyében telik majd: szerdán este rendezik az egyetem művészeti versenyét, melyen félszáz produkciót mutatnak be. Csütörtöktől az egyetemi fotópályázat anyagából válogatott kiállítást láthatnak az érdeklődők a rektori épület átriumában. A fesztivál hivatalos megnyitóját pedig pénteken rendezik, melyen Balázs-Piri Soma koncertje előtt átadják a Hallgatói művészeti verseny díjait.


A minden érdeklődő számára nyitott és többnyire ingyenesen látogathatók programok között szerepelnek kiállítások, koncertek, kerekasztal-beszélgetések, ismeretterjesztő fórumok és színházi előadások.


A szakember a komolyzenei programok közül a tavalyi egyetemi zenei verseny győztese, Tóth Jonathan koncertjére hívta fel a figyelmet, de a fesztiválon a meghívott fellépők mellett hangversenyeket adnak az egyetem Bartók Béla Művészeti Kar művésztanárai is.


A rendezvénysorozat részeként csütörtöktől dzsesszfesztivált szerveznek a No Milk Today-ben, ahol a hazai művészek mellett neves külföldi zenészek adnak klubkoncerteket. A Fonó Klub Szeged a Radnóti Caféban világzenei koncerteket és táncházakat rendez, mások mellett a fesztivál keretében Szegeden lép föl Péterfy Bori és jubileumi koncertet ad az idén harmincéves Blues Bell is.


Bemutatja új, Miniatúrák című új kötetét Erőss Kinga, visszatér egykori egyetemére Grecsó Krisztián, Szolga csak egy van, az Isten címmel pedig Weöres Sándor költeményei hangzanak el Fabiny Tamás evangélikus püspök Gryllus Dániel zenés irodalmi estjén.


Idén is folytatódik a nagy népszerűségnek örvendő Vers délben sorozat: az egyetem dolgozói és a város polgárai minden nap a déli harangszót követően elmondják kedvenc költeményüket Szent-Györgyi Albert Dugonics téri szobra mellett.


Fotó: illusztráció/Freepik

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i