Indul a Budapest Ritmo

megjelenés:
2024-04-10 10:54:15

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 50

Huszonkét koncert és 3 dj-szett, mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC fellépése szerepel a csütörtökön kezdődő Budapest Ritmo programjában.


A négy helyszínen április 13-ig zajló esemény a régió legnagyobb világzenei fesztiválja és szakmai találkozóhelye, amely a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében valósul meg a Hangvető szervezésében. A koncertek az Akvárium Klubban és a Szimpla Kertben lesznek, a konferencia a Magyar Zene Házában, a filmprogram pedig a Toldi moziban.




Az afropop megteremtőjeként számon tartott Salif Keita szombaton ad koncertet három zenésztársával az Akvárium Klubban. Az idén 75 éves, mali Keita pályafutása során olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Santana, Toumani Diabaté vagy Cesária Évora. Salif Keita nyugati és afrikai hatásokat elegyítő pop-hangzást teremtett, amelyet hangja tesz egyedivé.



Április 12-én pénteken a program Vincent Moon filmperformanszával és a Dalindával indul. Az anatóliai popot psych rockkal keresztező isztambuli dizőz, Gaye Su Akyol a NagyHallban lép fel aznap este. A török énekesnőt a NagyHallban aznap este a dél-afrikai punk kollektíva, a BCUC követi a színpadon. A Bantu Continua Uhuru Consciousness hosszú dalaiban van dzsessz, funk, poliritmusok, ősi énekek és letaglózó energia.



Szintén 12-én az Akváriumban, de a KisHallban ad műsort az észt nu-folk páros, a Puuluup. Ramo Teder és Marko Veisson a talharpát, egy ősi északi hangszert torzítja, loopolja, zenéjükben punk, blues és csasztuskák keverednek a középkori tradícióval. Ugyancsak április 12-én az Akvárium Klub Lokáljában lesz látható és hallható az afrosanzont játszó francia multiinstrumentalista, Gérald Toto; a napot a venezuelai Dj Rafael Garnica szettje teszi teljessé.



A Budapest Ritmón fellép továbbá Cerys Hafana brit hárfás, a szerb-osztrák brácsás, Jelena Poprzan, az olasz költő-aktivista, Luca Bassanese, a ciprusi Antonis Antoniou, az észak-macedón Dzambo Agusevi, a walesi Cerys Hafana, a bosnyák Almir Meskovic és a szerb Daniel Lazar duója. A cseh Terne Chave a hazai Romano Drommal, Ágoston Béla és zenekara a bolgár Teodoszi Szpaszovval játszik, de fellép a Duckshell és a Decolonize Your Mind Society is.





A fesztivál a nyitónapon, április 11-én ingyenes showcase-programot kínál a Szimpla Kertben, ahol hat feltörekvő zenekar, a fehérorosz-lengyel Hajda Banda, a cseh Hrubá Hodba, a szlovák Dis Is Markéta, a horvát Pjev, a lengyel Daj Ognia, valamint a magyar Elán értelmezi újra a világzenét a saját felfogásában.



A Ritmo filmprogramjában zenei portré- és dokumentumfilmek, valamint saját produkciós zenei filmek szerepelnek. A Toldi moziban zajló vetítések során látható lesz közép-európai roma közösségről, afro-kubai miliőről vagy egy Los Angeles-i stúdióról szóló alkotás.

Switch to HTML (code) mode


A fesztivált a nemzetközi zeneipar képviselőit felvonultató szakmai program kíséri. Akárcsak a fesztivál, a Magyar Zene házában zajló konferencia fő fókusza is a kapcsolódás és együttműködés lesz. Európa húsz országából mintegy 140 szakember érkezik, több mint húsz európai fesztivál - köztük a Ment, az Exit, a Mercat de Música Viva de Vic, a Tallinn Music Week, a Waves Vienna, a Womex - vezetője, valamint ügynökségek, újságírók lesznek jelen.


Fotók: Budapest Ritmo


Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i