Fonogram-életműdíjasok 2024-ben: EDDA Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András "Indián"

megjelenés:
2024-05-04 11:50:17

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 101

50 éves jubileumi turnéjuk budapesti koncertjén, a csepeli Daru-domb színpadán derült fény arra, hogy a Fonogram - Magyar Zenei Díj életműdíjasa az EDDA Művek zenekar. A 2024-es szakmai elismerések listája a magyar alternatív kultúra ikonja, Müller Péter Sziámi, valamint a zenei videóklipek területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó Galler András „Indián” nevével vált teljessé.

 

 

Az életműdíjak átadása

EDDA Művek: https://youtu.be/rgg-mUxNstg
Müller Péter Sziámi: https://youtu.be/gGfcwuqBNj0

Galler András „Indián”: https://youtu.be/LGuG3D4Oye8

  


Életmű-díjas az EDDA 


„A kör”, „Gyere őrült”, „A hűtlen”, „Kölyköd voltam”, „Mi vagyunk a rock”, „Minden sarkon álltam már”, „Elhagyom a várost” - csak néhány cím az idén 50 éves EDDA Művek generációkon átívelő slágerei közül, melyek a mai napig a koncertek, a rádiók vagy épp a házibulik kihagyhatatlan „vendégei”. A legendás zenekar dalai ugyanúgy megérintik a mai fiatalokat, mint ahogy annak idején a szüleiket.


EDDA-dalszövegek itt.

 

Az elmúlt évtizedek során több millió eladott album, megszámlálhatatlan koncert itthon és a határon túl, szakmai díjak és kitűntetések köthetők a nevükhöz. Ők voltak az elsők, akiknek vidéki létükre sikerült megtörni a fővárosi bandák egyeduralmát. A magyar zene egyik örök érvényű, megkerülhetetlen szereplői lettek, pályafutásuk során keményen megküzdöttek ezért a státuszért. Lelkesedésük és munkásságuk nem hagyott alább, a zenei palettán stabil helyet foglalnak el, a közönség szeretetével övezve. Munkásságukról több könyv is született.

 

A zenekar Miskolcról indult 1974-ben Griff néven, majd nem sokkal később már EDDA-ként folytatták. Az egyetemisták hobbizenekarából a frontemberré előlépő Pataky Attila közreműködésével összeállt egy profi, Miskolc akkori legjobb zenészeit tagjai közt tudó együttes, mely felvette az EDDA Művek nevet. A csapat több tagváltáson és „újjászületésen” esett át; ma olyan kiváló zenészek állnak a frontvonalban, mint Pataky Attila, Alapi István, Gömöry Zsolt és Kicska László.

 

Az EDDA Művek 2024 márciusában egy nagyszabású koncerttel ünnepelte az elmúlt fél évszázadot, emellett egy 50 állomásos turnéval is megörvendeztetik rajongóikat. Az idén 72 éves Pataky Attila pedig az első és az utolsó dalt is ugyanolyan szenvedéllyel énekli, mint egykor.

 

Müller Péter Sziámi is Fonogram-életműdíjas lett

 

Müller Péter Sziámi a magyar alternatív kultúra egyik meghatározó egyénisége, aki még 72 évesen is képes a folyamatos megújulásra. Költő, dalszerző, énekes, filmrendező, színész, kulturális szakember.


Sziámi-dalszövegek itt.

 

Ő tette le a magyar alternatív zene alapjait. Hozzá köthető: URH, Kontroll Csoport, Sziámi (eredetileg Sziámi Sziámi), a Szakcsi Lakatos Bélával közös Pianissimo! duó, a Kirschner Péterrel közös Felevad duó, stb. Jelenleg is turnézó zenekara a Müller Péter Sziámi AndFriends.

 

Müller Péter Sziámi és Bérczesi Róbert 2020 óta írnak együtt dalokat: Péteré a szöveg, Robié a zene. Eddig megjelent két albumuk után 2024. március 21-én látott napvilágot a harmadik, „CSILLAGTÚRA” című közös lemezük, amelyen a két énekest a HIPERKARMA zenekar kíséri. Az albumot április 19-én mutatták be az A38 Hajón.

 

1992-ben, az először egy évvel korábban megtartott Sziámi Nyaralásból kinőtt az általa és két társa által alapított Sziget Fesztivál - akkori nevén a világegyetemisták Diákszigete. Kreatív vezetője volt az első külföldi tulajdonú magyar zenés magántelevíziónak, az A3-nak. A Bartók+… Miskolci Nemzetközi Operafesztivál alapítója. A Miskolci Nemzeti Színház Játékszínének művészeti vezetőjeként és a Magyar Állami Operaház stratégiai igazgatójaként is működött. Mindeközben verseket, musicaleket, dalokat írt.

 

Szabadidejében dalokat ír és fordít „magának és másoknak, híreseknek és pályakezdőknek”. Verseken és fordításokon dolgozik. 

Galler András „Indián”: aki a zenét megfilmesíti

 

Galler András, azaz „Indián” a legnépszerűbb magyar videóklip-rendező. 32 éve tartó aktív pályája során mintegy 800-900 videóklip elkészítéséért felelt Szőke János operatőri munkája mellett. A Kiss Áronnal közösen alapított Los Tiki Pictures a zenei kisfilmek mellett ismeretterjesztő sorozatok, reklámok, mozifilmek készítésével is foglalkozik.

 

Indián igazi polihisztor, mert immár életműdíjas zeneipari teljesítménye mellett 25 évig kaszkadőrködött és színészkedett is - filmekben, a Vígszínház színpadán, illetve nemzetközi produkciókban egyaránt.

 

Az első hazai tetoválóművészek egyike, tetoválta például a Hooligans tagjait és Ganxsta Zolee-t is. Így ismerkedett meg a zeneipar krémjével. Bártulajdonos is: szerelemprojektje a Lupa Beachen található Rosé LosTiki.

 

A kliprendezés egy véletlen műve, ugyanis a Hooligans zenekar kérte fel először, hogy készítse el nekik első klipjüket, mostanra pedig ő lett a legtöbbet foglalkoztatott hazai klipkészítő. Egyedi látványvilágú, különleges és meghökkentő munkáiért rajonganak a művészek. Többek között olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Rúzsa Magdolna, Majka, a Supernem, Gáspár Laci, Tóth Gabi, a Mystery Gang, a Magashegyi Underground vagy épp Roy és Ádám.

 

Az ő nevéhez fűződik a Voice és A Nagy Duett kisfilmjeinek elkészítése is. 2008-ban a Jack Jack zenekarról szóló dokumentumfilm rendezője volt. 2023-ban a Varrat című magyar dokumentumfilmben tűnt fel. A klipek és egyéb kisfilmek mellett többféle rendezői terve is van, például sorozatot is szeretne készíteni.


 

 

Fotók: Fonogram x MAHASZ

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i