Kossuth-díjas és Junior Prima díjas előadók hangversenyével indul az MVM új klasszikus zenei sorozata

megjelenés:
2024-05-26 13:56:38

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 40

Balázs János, Baráti Kristóf, Bogányi Gergely és az Anima Musicae Kamarazenekar hangversenyével indul az MVM Classic & Club klasszikus zenei sorozata június 2-án a Magyar Zene Házában.

 

MVM Classic&Club elnevezéssel a klasszikus zenét és a színvonalas könnyűzenét középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM Zrt. támogatásával, mely a klasszikus zenei hangversenyek mellett jazz-, népzenei és könnyűzenei koncerteket kínál.


Az MVM Classic nyitóeseményét a Magyar Zene Házában tartják június 2-án


A hangversenyen három olyan szólista játékát hallhatja a nagyközönség, akiket néhány év különbséggel Junior Prima és Kossuth-díjjal is kitüntettek. Balázs János (zongora), Baráti Kristóf (hegedű) és Bogányi Gergely (zongora) játékát a szintén Junior Prima díjjal jutalmazott Anima Musicae Kamarazenekar kíséri.Fotó: Balázs János


A koncerten elhangzanak olyan zenei különlegességek, mint Mozart C-dúr szonátájának Edward Grieg által készített kétzongorás átirata, Bach c-moll kétzongorás versenyműve vagy Csajkovszkij Souvenir d'un lieu cher című, hegedűre és zongorára írt alkotása. A művek elhangzása előtt Bucz Magor zenetörténész tart szakmai felvezetőt.


Csajkovszkij hegedűre és zongorára komponált alkotása adja meg az est alaphangját Baráti Kristóf és Balázs János előadásában.


A nyitány után az Animae Musicae Kamarazenekar Sosztakovics hegedűduóinak kamarazenekari átiratával mutatkozik be. Ezután ismét Balázs Jánosé és Baráti Kristófé a főszerep, akik Liszt Ferenctől és Saint-Saënstól adnak elő egy-egy művet.


A műsor második felében Bogányi Gergely is pódiumra lép. Balázs Jánossal együtt először Mozart egyik legnépszerűbb zongoraszonátáját, a Sonata facile-ként, azaz "könnyű szonátaként" ismert művét adják elő. A szerzemény Edward Grieg kétzongorás átiratában hangzik el. Ezt követően Bogányi Gergely szólistaként lesz hallható Mozart K 414-es zongoraversenyének zárótételeiben.


Az esemény zárásaként Balázs Jánossal együtt szólaltatják meg a művészek Bach c-moll kétzongorás concertóját a fináléban.


Az MVM Classic & Club klubkoncertjeinek nyitóeseménye június 6-án lesz a MOMkult szabadtéri színpadán. Ezen az esten Zenei találkozások címmel Tóth Vera, Csík János és Pál István Szalonna és bandája lép fel.


Bővebb információk a koncertekről a www.mvmclassicclub.hu weboldalon találhatók.Fotó: Tóth Vera


Kiemelt kép: Bogányi Gergely

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i