Komolyzenei minifesztivál a Kiscelli Múzeumban

megjelenés:
2024-06-01 10:26:10

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 43

Komolyzenei minifesztivált rendeznek a Kiscelli Múzeumban a 20. Határtalan design kiállításhoz kapcsolódva június 13-tól. A zárókoncertet június 16-án rendezik meg a Zeneakadémia Solti Termében.

 

A harmadik alkalommal megvalósuló komolyzenei minifesztivált 3, 2, 1 a Határtalanban címmel rendezik meg.


A komolyzenei minifesztivál tematikája a Cseh Zene Évéhez kapcsolódik. A sorozat három koncertjét a Kiscelli Múzeum templomterében június 13. és 15. között, záró koncertjét pedig a Zeneakadémia Solti Termében június 16-án tartják.


A koncertek előtt Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia textilművész kurátori tárlatvezetést tart a Határtalan design című kiállításban.


A sorozat címe - 3, 2, 1 a Határtalanban - a zenei formációkra - trió, duó és szólókoncertekre - utal, amelyeken minden alkalommal cseh szerzők, Georg Anton Benda, Antonín Dvorák és Leos Janácek művei is elhangzanak.


Június 13-i, csütörtöki triókoncerten Varga István (cselló), Varga Oszkár (hegedű) és Csalog Gábor (zongora) lép színpadra. A műsoron Dvorák, Brahms és Schubert művei szerepelnek.


A június 14-i duókoncerten Matuska Flóra (cselló) és Radnóti Róza (zongora) lép fel. Janácek, Fauré, Chopin és Debussy művei hallhatók.


A június 15-i szólókoncertet Fábri Flóra (csembaló) adja, Érzékeny utazások címmel. A műsoron Benda, Burney, Haydn, Marianna von Martines, Ernst Wilhelm Wolf és Carl Philipp Emmanuel Bach művei hallhatók.


A sorozatot Smetanától Janácekig címmel önálló koncert zárja június 16-án 19 órától a Zeneakadémia Solti Termében. A koncerten a fiatal cseh zongorista, Matyás Novák és három fiatal magyar előadó, Matuska Flóra (gordonka), Varga Oszkár (hegedű) és Radnóti Róza (zongora) lép fel. Műsorukat Dvorák, Janácek és Smetana műveiből állították össze. Az est különlegessége, hogy Smetana Moldva című, eredetileg zenekarra komponált darabja is elhangzik, Matyás Novák zongorára készített átiratában.


A koncertsorozat a Cseh Zene Évéhez és a 20.jubileumi Határtalan design összművészeti programsorozathoz kapcsolódóan a Zeneakadémiával és a Cseh Centrummal együttműködésben, az NKA és a BTM - Kiscelli Múzeum támogatásával valósul meg.


Fotó: illusztráció/Freepik

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i