Suttog a szél - debütál a Parno Graszt legelső videóklipje

megjelenés:
2024-06-20 15:44:48

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 121

Parno Graszt


Az egyik legeredetibb autentikus cigány zenét játszó zenekar, akik egyedi színpadi megjelenésükkel, hagyományos hangszereikkel, utánozhatatlan táncos előadásmódjukkal és bődületes energiájukkal járulnak hozzá a közönség garantált, mindent elsöprő hangulatához.


A zenekar bejárta már szinte az egész világot, koncerteztek Európa szerte, Ázsia több országában, többször az USA-ban és Mexikóban is. A sikerélmény mindenhol ugyanaz, önfeledt örömzene és tánc.


A több mint 30 éve működő banda a kezdetektől fogva slágereket hozott létre. A zenekar folyamatosan új stílusú és megjelenésű dalokkal készül, hogy minél színesebbé tegye a repertoárt és mindenki számára elérhetővé váljon az igazi Parno Graszt életérzés.


Parno Graszt-dalszövegek itt.


Évről-évre szintén elismert előadókkal kollaborál a zenekar, idetartozik a Bohemian Betyars, Punnany Massif, Bagossy Brothers, Kávészünet és habár eltérő stílus de a Pogány Indulóval is kiválóan együttműködik a zenekar dinamikája.

A 7 fős zenekar (amely alkalomadtán 9 főre bővül), egy családot alkot. A tagok közötti kapcsolat megrendíthetetlen, mivel mindenki rokonságban áll mindenkivel. Talán ez lehet a zenekar sikerének egyik titka, a törhetetlen egység.


Koncertjeik alkalmával megelevenedik a vidéki kocsma pálinkaleheletű hangulata, zörögnek a szekerek, pörögnek a szoknyák és suhognak a falevelek. Amikor először hallottam őket, nem tudtam betelni a látvánnyal, a zenészek szenvedélyesek, a szemek izzanak, az énekes asszonyok csípői ringanak. Ha némajáték lett volna, akkor is elnéztem volna őket órákig. A kannás egyszerre két kannán játszik, a szájbőgő futamok megunhatatlanok, a dalszövegek klasszikusok, a taktus pedig előbb utóbb bárkit táncra perdít.



 

Suttog a szél


Ez a dal autentikus cigány népzenét képvisel, amely az elfogadás és tolerancia jegyében születik, hídépítő szerepet betöltve a roma és nem-roma közösségek között. A zenekar tagjai elkötelezettek a roma kultúra és hagyományok megőrzése és átadása iránt, miközben hangsúlyozzák az egymás segítésének fontosságát. Művészetükkel arra inspirálnak, hogy nyitott szívvel és lélekkel közelítsünk egymáshoz, tisztelve és támogatva a sokszínűséget. A Parno Graszt zenéje nem csak szórakoztat, hanem erősíti a roma nemzet identitását és közösségi összetartását is.

 

Videoklip


A Halmos Ádám rendezte klip a Parno Graszt legelső videoklip forgatása volt, amely a zenekar szülőfalujában, Paszabon, több helyszínen is zajlott. A forgatáson a több mint 20 fős stáb mellett, a családtagoknak, a zenekar tagjainak és gyermekeinek, illetve a közeli barátoknak is nagy szerepük volt, így a videó igazán személyes és meghitt hangulatot kapott. A főszereplők emellett Gombó Viola Lotti és Pászik Christopher voltak, akiket a Becsúszó szerelem illetve a Háromezer számozott darab filmekből lehet ismerni. A forgatás jó hangulatban telt, amit a családias légkör és a közösségi összetartás is erősített. A stáb és a zenekar tagjai között hamar kialakult a kölcsönös bizalom és megértés, így az együttműködés gördülékenyen zajlott. A közös munka nem csak a videó minőségén látszik meg, hanem a közösség erejét is tükrözi, amely a Parno Graszt zenéjének alapját képezi.



 

“A dalszöveg adta magát, a szám meghallgatása után az emberben fel-felsejlik az a társadalmi feszültség, ami évtizedek, évszázadok után is jelen van, hol kisebb, hol nagyobb intenzitással, megoldásra vár, és ennek eredménye a békés együttélés lehetne. 


A Parno Graszt szövege, miszerint “Nem számít honnan jöttem, és hogy ki vagyok…” az én értelmezésemben szólhat akár - de nem kizárólag - népcsoportokról, társadalmi hovatartozásról, politikáról, szerelemről, és a klipbe is ilyen történetet képzeltem el. Amikor két - látszólag azonos szocio-kulturális közegből származó - fiatal egymásba szeret, hiába a két család közti bonyodalom, a végén bekövetkezik a nagy megbékélés.


Ebbe az idilli pillanatba - amikor arcot, személyiséget kap az ünneplő tömeg - rontanak bele a sziluettes támadók. Ez a momentum segíti elhelyezni a nézőt a történelem lapjain egy olyan támadássorozat idejére, aminek feldolgozása és utórezgései a mai napig tartanak. Ez az üzenet, amit a szám hordoz, lehetett az, amiért a forgatás egy csodálatos emlék marad, a stáb, a zenészek, a helyi lakosok és minden közreműködő közösen és békében dolgozott azért, hogy megvalósulhasson.” - Halmos Ádám




 

Fotók: Parno Graszt

 

 

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i