Petőfi Sándor és József Attila biztosan ott lesz a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

megjelenés:
2024-06-25 17:47:25

napi megtekintések: 3

megtekintések száma: 18

Mit jelent nekünk József Attila? Hogyan áll Petőfinek a blues és a rock? Miképp vall friss köteteiről és írói működéséről Visky András, Halász Rita, Fábián Janka vagy éppen Száraz Miklós György? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a Petőfi Kulturális Ügynökség programjain, a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.

 

Koncerttel, író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatóval és irodalmi esttel lesz jelen a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) június 27-29. között a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten. A háromnapos könyves eseményen a PKÜ programjainak, amelyeknek helyszínt a Bánffy-palota udvara ad, háziasszonya Juhász Anna irodalmár lesz.

 

„A Petőfi Kulturális Ügynökség olvasás- és irodalomnépszerűsítő missziója a külhoni területeken is kézzel foghatóvá, hozzáférhetővé válik a programok által, a klasszikus szerzők megidézése mellett egyúttal lehetőség nyílik a szerzők személyes bemutatására is” – hívja fel a figyelmet Juhász Anna irodalmár, a PKÜ irodalomszakmai programjainak vezetője.



 

Elsőkötetes szerző és a meg nem alkuvó Petőfi indítja a PKÜ programjait

 

„Kivel éltem eddig? Ki vagyok én, hogy ennyi ideig éltem vele?” – teszi fel a kérdéseket Mély levegő című elő regényében Halász Rita, a PKÜ első író-olvasó találkozójának vendége. A Margó-díjas író könyvében kíméletlen pontossággal tárja fel egy harmincas pár kapcsolatának alakulását és válságát, majd a súlyos szembesülésekkel terhes kivezető út állomásait.

 

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák egy rockos-bluesos Petőfi-koncerttel készülnek a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhétre, a műsorukban elhangzó dalok lényegét talán Lackfi János költő fogalmazta meg a legpontosabban: „A Petőfi-ipar évtizedek óta szállítja a lakodalmassá szelídített nótákat. Most viszont hála Ferenczi Györgynek és társainak, itt dübörög az igazi, az irgalmatlan, a megalkuvást nem ismerő, bluesos-rockos, kőkemény Sándor. Magyartanárok, magyarok, tanárok és nem tanárok, figyelem!”.

 

Fábián Janka 3 év után újra a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

 

Fábián Janka legutóbb májusban, a Csíkszeredai Könyvvásár közönség előtt lépett színpadra könyveinek bemutatásával, a nagy sikerű írónő ezúttal Kolozsvárra tér vissza. „2021-ben jártam utoljára Kolozsvári Könyvhéten, ami már csak azért is emlékezetes számomra, mivel Budapesten akkor, a COVID miatt, elmaradt az Ünnepi Könyvhét. Kolozsváron élhettük át az évről évre visszatérő páratlan hangulatot a személyes találkozásokkal, dedikálásokkal, előadásokkal, beszélgetésekkel, a standok közti barangolással, a könyvek lapozgatásával. Alig várom, hogy idén újra ott lehessek, és újra átélhessem az élményt.” – ezekkel a gondolatokkal készül a kolozsvári író-olvasó találkozójára a nosztalgikus történelmi regényeiről ismert Fábián Janka író.

 

Fotográfia, írás, új POKET-kötet és Mondjad, Atikám!

 

A PKÜ kolozsvári programjainak utolsó napja író-olvasó találkozót, könyvbemutatót és színházat is felölel. A számos kitüntetéssel méltatott Száraz Miklós György íróval a kolozsvári találkozón személyes, erdélyi kötődéséről, fotográfiáról és írásról, látásról és megfogalmazhatóságról, a család megírhatóságáról is beszélget Juhász Anna. Bemutatkozik a Bitang nyarak című kötete, melyről így vall: ,,Lehet, hogy az emlékezetnek ezek a kísértő szigetei vagyok én? Olyanok, mint az álmaim: enyémek és mégsem, belőlem fakadnak, mégis idegenek, pedig csak hozzám tartoznak, senki máshoz. Amíg el nem mesélem, le nem írom őket, nem léteznek.” A programon részt vesz Dresch Mihály Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész is.

 

A marosvásárhelyi születésű, Kolozsváron élő, Kossuth-díjas író-dramaturg, Visky András 2024-ben, a POKET Zsebkönyvek sorozatban megjelent, A test történetei című drámakötetét mutatja be a sorozat alapítója, Vecsei H. Miklós színművész közreműködésével. "Az emberi lény mindig egész, mert érzékeli a maga csonkaságát." – olvashatjuk a kötetben, ami négy nő történetét mutatja be - négy kiszolgáltatott, mégis szent asszony színdarabját. A kolozsvári eseményen kísérletet tesznek a drámaolvasás töredezett lépcsősorán egy közös beszélgetéssel feljebb kapaszkodni.

 

A PKÜ háromnapos eseménysorozata Vecsei H. Miklós Mondjad, Atikám! című József Attila-estjével zárul, amelyben Tempfli Erik Artisjus-díjas zongorista lesz társa a színpadon. „József Attila az őrület erejével, egy-egy szavával néha mélyebbre nyúlt, mint bárki más előtte” – írja róla naplójában Márai Sándor. Ebből a mélységből merít Vecsei H. Miklós innen próbálja megmutatni a költő életútját, szerelmeit és versrészleteit.

 

A Petőfi Kulturális Ügynökség programjai a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten:

Helyszín: Bánffy-palota

 

Június 27. csütörtök

19.00 – Halász Rita író-olvasó találkozó

21.00 – Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák Petőfi-koncertje

 

Június 28. péntek

15.00 – Fábián Janka író-olvasó találkozó

 

Június 29. szombat

14.00 – Száraz Miklós György író-olvasó találkozó, közreműködik: Dresch Mihály szaxofonművész

16.00 – POKET – Visky András: A test történetei – drámakötet bemutató, közreműködik Vecsei H. Miklós

18.00 – Színház - Mondjad, Atikám! – Vecsei H. Miklós és Tempfli Erik József Attila-estje

 

 

Fotók: Petőfi Kulturális Ügynökség


 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i