Megújuló zene - A fenntarthatóság jegyében született műveket mutat be az UMZE Kamaraegyüttes Budapesten

megjelenés:
2024-07-02 16:33:57

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 47


A Renewable Music (Megújuló zene) elnevezésű projekt keretében a fenntarthatóság jegyében született műveket ad elő az UMZE Kamaraegyüttes augusztus 2-án a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán.

 

A tavaly márciusban útjára indult Renewable Music - V4 Composers for Sustainability (Megújuló zene - V4-zeneszerzők a fenntarthatóságért) elnevezésű projekt elsődleges célja, hogy a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjait beépítve új lendületet adjon a pandémia által sújtott nemzetközi zenei életnek.


A projekt keretében négy új zenemű született, amelyekben a hagyományos hangszerek és a modern audiovizuális technikák mellett szokatlan, újrahasznált vagy újrahasznosított anyagból készült instrumentumokat is szerepeltetnek.


A visegrádi négyek országait egy-egy zeneszerző, együttes és koncerthelyszín képviseli a projektben: a magyar Balogh Máté, a cseh Samuel Hvozdík, a lengyel Katarzyna Krewinska és a cseh Ian Mikyska kompozícióját Prágában a BERG Orchestra, Varsóban a Hashtag Ensemble, Budapesten az UMZE Kamaraegyüttes, Pozsonyban pedig az EnsembleSpectrum szólaltatja meg.


A koncepció része, hogy a hangversenyeket szabadtéren, zöldterülettel körülvéve rendezik meg, így a koncertsorozat budapesti állomásának a Magyar Zene Háza szabadtéri színpada ad otthont a Városligetben. Az este 8 órakor kezdődő hangversenyen Vajda Gergely vezényel.


A koncertet augusztus elsején nyilvános mesterkurzus előzi meg a Budapest Music Center Tetőtermében, ahol a szakma képviselőit és az érdeklődő közönséget egyaránt várják: a kurzus során a négy zeneszerző a koncerten elhangzó műveken dolgozik az UMZE Kamaraegyüttessel. 


A belépés mindkét eseményre díjtalan.


Az UMZE Kamaraegyüttes alapításától fogva a kortárs klasszikus zenére specializálódott, hogy a Bartók Béla és Kodály Zoltán által 1911-ben alapított Új Magyar Zene Egyesülete szellemi örököseként mutassa be magyar és külföldi szerzők műveit úgy Magyarországon, mint Európa-szerte.


Facebook-esemény itt.


Fotó: Magyar Zene Háza

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i