Sosem tudtunk még ennyit a jövő generációjának zenehallgatási szokásairól

megjelenés:
2024-07-12 14:18:01

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 83

Tízből kilenc gyermek rendszeresen hallgat zenét, 79%-uk a saját mobilján, ugyanis a hazai 8-14 éves fiatalok átlagosan 8,8 évesen kapják meg első telefonjukat. Főként YouTube-on, és leginkább a barátaik, osztálytársaik ajánlásai nyomán választanak hallgatnivalót. A gyerekeknél is hódít Azahriah, kedvenc zenészeik listáján túlsúlyban vannak a magyar előadók – derül ki a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért most publikált Zeneipari Jelentéséből.

 

 

Az egyedülálló, reprezentatív KidComm-kutatás eredményei

 

→ A ProArt az Ipsos közreműködésével készült felmérése alapján a 8-14 éves gyerekek között 10-ből 9 rendszeresen hallgat zenét, elsősorban szórakozásból, kikapcsolódásként vagy a háttérben.

 

→ 79%-uk a mobiltelefont használja erre a célra. Ezt követi jelentősen lemaradva az okostévé (28%), a PC/laptop (23%), a tablet (16%), a rádió (11%) és a TV zenecsatornái (10%). MP3 lejátszót csupán 6%-uk, lemezjátszót vagy CD-játszót pedig ennél is kevesebb, csak 3%-uk használ a zenehallgatáshoz.

 

→ A mobiltelefonon zenét hallgatók 92%-a otthon, 35%-a autóban, 22%-a közlekedési eszközön, 21% osztálytársnál, 17% nagyszülőknél, 15% sétálás közben, 8% iskolában, 7% sportolás közben tölti ezzel az elfoglaltsággal az idejét.

 

→ A gyerekek első telefonjukat átlagosan 8,8 éves korukban kapják meg, elsősorban a szülőkkel való kapcsolattartás céljával.

 

→ Ami a zenei platformokat illeti, az említett fiatal generáció kimagasló többsége, egészen pontosan 84%-a a YouTube-ot részesíti előnyben. Második lett a Spotify 26%-kal, 20%-uk rendelkezik saját zenetárral, 10% a közösségi médiában hallgat zenét, és mindössze 3%-os az Apple Music népszerűsége.

 

→ Minden 2. válaszadó gyerek naponta fogyaszt valamilyen tartalmat YouTube-on, további 40%-uk pedig legalább hetente egyszer. A napi YouTube-használók aránya 2019-hez képest jelentősen nőtt.

 

→ A gyerekek kétötöde gyakran néz videóklipeket, amikor zenét hallgat, minden második gyermek inkább csak alkalmanként, 8% pedig elmondása szerint soha.

 

→ A 8-14 évesek jellemzően inkább a popzenét preferálják, kisebb mértékben a rapet, kicsit több mint tizedüknek vegyes a zenei ízlése, még kisebb arányban hallgatnak rockzenét. Ennél is kevesebben szavaztak a disco, a hip-hop, a roma/mulatós, a k-pop kategóriákra és a mai slágerekre.

 

→ Zenei ízlésük formálásában ez a korosztály leginkább a barátok és osztálytársak tippjeire hagyatkozik. Kiderült az is, hogy míg a fiúk sokkal inkább a szülők vagy éppen gamerek, e-sportolók ajánlásaira figyelnek, addig a lányok inkább az alkalmazások ajánlói között böngésznek, és influenszerek, hírességek vagy sorozatok befolyásolják őket abban, hogy mit hallgassanak. A tanárok pedig a jelek szerint nincsenek igazán hatással a gyerekek zenehallgatási szokásaira.

 

→ A kisebb gyerekek számára nagyobb arányban meghatározó a szülők ízlése. Az idősebb gyerekek ízlését valamivel - nem jelentősen - nagyobb mértékben befolyásolják a zenei alkalmazások és azok ajánlói, valamint az influenszerek, hírességek.

 

→ A gyerekek több mint fele magyar és külföldi előadók zenéit is vegyesen hallgatja, kb. egyenlő arányban vannak azok a gyerekek, akik vagy csak magyar vagy csak külföldi előadók zenei produktuma mellett teszik le voksukat.

 

→ A magyar zene hallgatásának elsődleges motivációja, hogy jobban értik a dalok szövegét, míg 10-ből 4 gyerek úgy véli, hogy a magyar zenék szövege közelebb áll hozzájuk.

 

→ A felmérés vizsgálta a 8-14 éves korosztály körében legnépszerűbb top 50 és top 10 zenei előadót is: mindkét kialakult toplista 60%-a magyar.

 

→ A gyerekek zenei top 10 listáját Azahriah vezeti (akit 901 válaszadó közül 130-an említettek), őt követi Shakira, Majka, Manuel, a Halott Pénz, DESH, Eminem, KKevin, Billie Eilish és az Imagine Dragons.

 

→ A top 50-es listában helyett kapott az említetteken kívül többek között a Carson Coma, a Follow The Flow, T. Danny, Horváth Tamás, a Tankcsapda, Ákos, Tóth Gabi, Dzsúdló, ByeAlex, az EDDA művek és a Bagossy Brothers Company is, illetve a külföldiek közül egyebek mellett Lady Gaga, Dua Lipa, P!nk, Ariana Grande, a Linkin Park, a BTS, Taylor Swift, az AC/DC, Rihanna, a BLACKPINK, Justin Bieber, Olivia Rodrigo, David Guetta és a Metallica is.

 

→ A zenei tevékenységek kevésbé elterjedtek, 10 gyerek közül 3 játszik hangszeren, egyötödük tanul is hangszeren játszani. A koncertek látogatottsága változó, a gyerekek negyede egyszer volt koncerten az elmúlt évben, míg egyötödük többször is. A 12-14 éves fiúkra nagyobb arányban jellemző, hogy az elmúlt évben legalább egyszer részt vettek valamilyen könnyűzenei koncerten.


 

A KidComm felméréssel együtt elérhetőek a magyar zeneipar 2022-es iparági adatai, valamint a zenészek megélhetésére és az inflációra vonatkozó 2023-as felmérési adatok a www.zeneipar.info oldalon.

 

 



A ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért egyesületet a szerzőket, előadóművészeket, hangfelvétel-előállítókat, filmelőállítókat, vizuális művészeket képviselő közös jogkezelő illetve érdekképviseleti szervezetek szövetségeként alapította az Artisjus - Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, az EJI - Előadóművészi Jogvédő Iroda, a FilmJus - Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesülete, a Hungart - Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület és a MAHASZ - Magyar Hangfelvétel-kiadók (az alapításkor még Hanglemezkiadók) Szövetsége.



Fotók: MAHASZ x ProArt 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i