Fekete Zaj Fesztivál: hamarosan nyílnak a kapuk a Mátrában

megjelenés:
2024-07-23 18:49:41

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 53

Furcsa zajok, komplex zenék a Mátra erdejében

Augusztus 15-19-ig jubileumi programmal vár a Fekete Zaj a Sástó partján!

 



Pár hét múlva már a Mátra idilli környezetében, a Sástó partján barangolva élvezhetjük az underground zenék rejtelmeit, ahol a legfurcsábbtól a legkülönlegesebbig, valamint a legsötétebbtől a legvidámabb zenékig bármi fellelhető, műfaji határokat összemosva, kötöttségek nélkül. Az idén 15 éves fesztivál a jubileumra való tekintettel meghosszabbított, 5 napos programmal várja a zajongani vágyókat. De mindezek előtt még egy utolsó nagy bemelegítésre is invitálnak mindenkit, július 25-én a Warmupon a Dürer Kertben.





➤ LINEUP


A Fekete Zajtól megszokott módon műfajilag széles palettáról érkeznek a zenekarok a Mátrába augusztus 15-19. között, akik között ugyanúgy megtalálhatjuk nagy hazai visszatérők koncertjeit, ahogy nagy nemzetközi neveket és a Zajon először fellépő újoncokat is. 



40 éves fennállása alatt legelső alkalommal játszik Magyarországon a legendás The Jesus and Mary Chain, akiket a brit zenetörténet kiemelkedő alternatív rock / shoegaze alakjaként generációjuk egyik legmeghatározóbb zenekaraként tartjuk számon. 






A post-black metal mozgalom egyik úttörője, a Harakiri for the Sky melankolikus, ám erőteljes, szerteágazó dühöt sugárzó dallamaival és komplex szövegeivel teremt tátongó űrt, amelyben nem nehéz elveszni.


Hollandiából érkezik a darkwave mozgalom úttörője, a több mint 40 éve alkotó Clan of Xymox, a heavy metal és a goth rock revival hullám legünnepeltebb zenekara, az Unto Others és a post-punk Whispering Sons is.


A Zaj metalosabb vonalát erősíti az 1991 óta aktív, norvég black-metal gyökerekkel rendelkező Enslaved is. Zajos klubbulikon már többször is találkozhattatok az Author & Punisherrel is, ami Tristan Shone egyszemélyes projektje - egyedi tervezésű hangszereivel és egyedi drone / doom metal hangzásával képes a pokol összes bugyrát kinyitni előttünk. 


A fesztiválon debütál az EBM / coldwave egyik kiemelkedő alakja, az ULTRA SUNN is.


Gyorsan közönségkedvenccé vált a legutóbbi budapesti koncertje után az Empathy Test, a Zajra pedig teljes zenekarral érkeznek! A shoegaze / poszt-rock vonalat erősíti a Klimt 1918, az ausztrál poszt-indusztriális vonalat képviselő Kollaps és az extázis megtestesítője, a varázslatos koncertélményt nyújtó Rube Oberkampf.



 

A zenei program mellett idén is installációkkal, kóstolókkal, kiállítással, workshopokkal és további nappali programokkal vár a Zaj, na meg a festői Mátra is kitűnő terepet ad a természetjárásra.





 ➤ WARMUP



 

A fesztivál előtt egyszer még biztosan találkozhatsz a Zaj közösséggel, július 25-én lesz ugyanis az ingyenes Zaj Warmup, ahol a zenei program mellett önkéntes találkozóval és egy kötetlen, közös főzéssel is készül nektek a fesztivál stábja. Súlyos, intenzív, de mindeközben elbűvölő és szenvedélyes psych-rockját viszi a Dürer Kertbe az oroszországi gyökerekkel rendelkező Lucidvox, hazai oldalról pedig a melankolikus dallamokat és súlyos riffeket kitűnően kombináló Waydown támogatja az estét. Sőt, a legizgalmasabbat még nem is mondtuk: a warmupon élőben, együtt is kipróbálhatjátok a Mátra hangja hangkészletet, keressétek a kitelepülést a Dürer teraszán! Indulás előtt ne felejtsétek el bedobni a táskátokba a már nem használt zenekaros pólóitokat se, ismét kitelepül ugyanis a ChariTIXA pólóbörze, ahol elcserélhetitek a régi mercheiteket, vagy elvihettek egy új darabot adományért, amellyel a Budapest Bike Maffiát támogatja a Zaj stábja. A Warmupon debütál a Zaj merch legújabb, balszerencsét hozó darabja is, - igen, jól olvastátok - a limitált kiadású, egyedi balszerencse idézetekkel ellátott Fekete Zaj Balszerencsesüti, keressétek a mech pultban!


 ➤ 3 DÍJAT IS NYERT A MÁTRA HANGJA PROJEKT


 

Vajon milyen lehet a valóságban a Fekete Zaj hang? A fesztivál stábja a Mediator csapatával összefogva a svéd Kilohearts cég moduláris szoftver-szintetizátorával zenei hullámokat alkotott a Mátra domborzati formáiból, így a Black Noise hangkészlettel bárki megszólaltathatja a Mátra hangját akár egy billentyűzet segítségével. Az ötlet 3 kategóriában is díjat nyert a marketing és reklámszakma egyik legrangosabb díjátadóján, az Arany Pengén. A The Sound of Matra 3 kategóriában is nyert a díjátadó eseményen: arany pengét Craft kategóriában, ezüst pengét Audio megoldások kategóriában, valamint egy bronz pengét Digitális megoldások kategóriában. A hangkészletet felhaszáló zenekari kollab alkotásokat a Zaj YouTube csatornáján hallgathatjátok meg.



Infók: www.feketezaj.hu

Esemény: www.facebook.com/events/1110442960341972

Jegyek: https://tixa.hu/feketezaj2024

Szállás: https://tixa.hu/fekete-zaj-2024-szallas

 

Lineup: https://www.feketezaj.hu/lineup/




  

Fotók: Fekete Zaj

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i