Mit tesz a zenész arcával egy koncertélmény?

megjelenés:
2024-07-31 09:57:02

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 68


Exkluzív portrésorozat a Kultúra.hu-n, a Művészetek Völgye backstage-éből


Csendes szorongás előtte, zabolátlan eufória utána, vagy épp fordítva – egyedi képpárokon mutatja meg a Petőfi Kulturális Ügynökség, hogy hogyan hagyott nyomot a 33. Művészetek Völgye Fesztivál a zenészeken. Többek közt Kiss Tibi, Bagossy Norbi, Deák Bill Gyula és Pásztor Anna is látható a különleges backstage-pillanatokat rögzítő portrésorozatban.



 

A legtöbben úgy gondolnak a Művészetek Völgyére, mint kézműves, színházas, beszélgetős és – földrajzi kiterjedtsége ellenére – családias fesztiválra, és ez mind igaz, ám ha a Völgyről beszélünk, nem kerülhetjük meg a koncerteket. A tucatnyi színpadon ugyanis bőven elfér minden, amit Magyarország jelenleg a popzene terén nyújthat a széles körben ismert nemzeti kincsektől – Quimby, Bëlga, Bagossy Brothers Company – a feltörekvő előadókon át – Solére, Ajsa Luna – azokig, akik már negyven éve is legendák voltak – például Deák Bill Gyula.

 

A Petőfi Kulturális Ügynökség fesztiválkísérletében Hegyi Júlia Lily és Neményi Márton fotósok a Művészetek Völgye Fesztivál teljes ideje alatt ismert és feltörekvő zenészek backstage-ben jártak.

 

Azzal a koncepcióval indult a projekt – meséli Neményi Márton –, hogy a zenészek fellépéseik előtt nézzenek bele a fotósok lencséjébe, majd az utolsó dal befejezése után ugyanott, ugyanazzal a látószöggel, fénnyel és kompozícióval, mint előtte készüljön egy koncert utáni fotó. A gyakorlat azonban teljesen más, mint a tervezés. Gyorsan kiderült – tette hozzá az alkotópáros másik tagja, Hegyi Júlia Lily –, hogy a zenészek zabolátlanok: koncert után viszi őket az energia, a fotósoknak pedig sokszor szó szerint futni kellett utánuk.

 

A képek azonban, ahogy mondani szokták, önmagukért beszélnek. A koncert előtti igazolványképjellegű fotók után látható, hogy van, akiből feltör a zabolátlan energia, van, akin a teljes kimerültség jelentkezik, vagy épp megkönnyebbült, és vannak olyanok is, akiken csak apróbb változások fedezhetők fel. Van olyan kép, ahol csak a zilált haj vagy egy félmosoly árulkodik arról, hogy a fotó kép közti másfél órában történt valami, és van, hogy ugyanazzal a méltósággal néz a zenész az objektívbe, de mégis mintha átrendeződött volna az összes vonása.



 

Egy valami mindegyiken ott van: a koncertélmény nyomot hagy mindenkiben. Hegyi Júlia Lily és Neményi Márton portrépárjain ezt a változást élhetjük át mi magunk is, úgy, hogy közben szinte halljuk a fellépő zenészek dalait.

 

Az exkluzív portrépár-sorozat a Kultúra.hu-n nézhető meg.

 

A Petőfi Kulturális Ügynökség idén is aktív résztvevője volt a 33. Művészetek Völgye Fesztiválnak. A PKÜ Petőfi és PKÜ PEMA udvarban népszerű zenei formációk, irodalmi beszélgetések, kiállítások és összművészeti programok várták az érdeklődőket. A fesztivál tíz napja alatt a PKÜ két udvarában több mint 120 programon sokezer látogató érezhette otthon magát a kultúrában és érkezhetett meg a felismerésbe, hogy „Mi vagyunk a saját kortársaink.”.

 

 

Fotók: PKÜ

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i