Komlóra is megérkezik az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat

megjelenés:
2024-08-27 17:13:30

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 33

Mohács és Komló az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat soron következő állomásai. A kultúrstratégiai intézmények kiemelt programjain az érdeklődők a III. Nemzetiségi Vásárhoz és a Komlói Bányásznapokhoz csatlakozva vehetnek részt augusztus 30. és szeptember 1. között.

 

Mohács Baranya vármegye és a magyar történelem fontos állomása. Sokak számára a téli hideget elűzendő népi hagyomány, az ijesztő maszkokkal fémjelzett busójárás teszi emlékezetessé, míg másoknak a tragikus kimenetelű, 1526-ban történt csata juthat az eszükbe, amikor a törökökkel szemben vereséget szenvedett a magyar sereg, II. Lajos pedig a Csele-patakban veszett oda. 

 

Azt azonban már kevesen tudják, hogy Mohács soknemzetiségű város, a magyarság mellett hosszú ideje élnek egymás mellett összhangban, egyetértésben horvátok, németek, szerbek és romák. A béke és harmónia szimbólumaként rendezik meg harmadik alkalommal a Nemzetiségi Vásárt, amelyhez csatlakozott az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat is.

 

Komló Baranya vármegye második legnépesebb települése, amelynek legnagyobb értékét a ma is fontos ásványkincs, a feketekőszén adta. Bár a bányászat lassan 25 éve leállt a településen, ipara napjainkig jelentős az ország szempontjából. A bányászat értékeire és Komló ipari jelentőségére emlékezik a város nyárzáró eseménye, a Komlói Bányásznapok. A hagyományos rendezvényt ezúttal az értékközvetítés fontosságát és az erős gyökerek felidézését is erősítő 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban ismeretterjesztő, művészeti programjai is kiegészítik.

 

KIÁLLÍTÁSOK


A magyar nemzet 1100 éves históriája hősök történeteinek sorozataként is elmesélhető. A hősök közt találunk királyokat, katonákat s egyszerű embereket is. A jelentős személyekhez és a hozzájuk kapcsolódó eseményekhez nyújt segédkezet a történeti festészet eszközével a Szépművészeti Múzeum Királyok, hősök, csaták című előadása a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumban. 


Országunk történetéből ismert sorsfordító, az elmúlt 1100 évet meghatározó eseményeket, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás előzményeit, a folyamatát és annak hatásait is felvillantják a Magyarul Európában című tárlat korabeli dokumentumai. A Magyar Nemzeti Levéltár vándorkiállításának érdekessége, hogy a törzsanyagot további három elemmel egészít ki a tárlatnak éppen otthont adó vármegye – jelen esetben Baranya.


Huszonkét nő sorsa tárul a látogatók elé a mohácsi Busóudvarban, a koronás főtől a főúri herceg- és a takaros polgár kisasszonyokon át a kitelepített cselédlányig.


A Magyar Menyasszony utazó-tablókiállításán a történetek kronológiáját a tárgyak sorrendje adja. A mátkaportrétól a szerelmes leveleken, eljegyzési képen, házassági szerződésen át jutunk el az esküvő kellékeihez. Sőt, a MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében megvalósult kiállításon még első magyar orvosnőnk, Hugonnai Vilma válóperes iratát is megtekinthetjük.

 

GYEREKSAROK


Mohács városának érdekességei, a vármegye és a térség különlegességei, is megjelennek a Nemzeti Művelődési Intézet Hungarikum játékterén, amely felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt kikapcsolódást nyújt a Széchenyi téren.

Szintén ezen a helyszínen várja az alkotni vágyókat a Hagyományok Háza kézműves műhelye természetes alapanyagokkal, eredeti és újragondolt kézműves technikákkal.

Vegyük szemügyre neves művészeink híres történeti alkotásait! Ez a fő célja a Királyok, hősök, csaták – Történelmi pop-up képeslap készítése programnak, ami a Szépművészeti Múzeum azonos című előadásához kapcsolódik.


Egész családot megmozgató, vidám együttlétre és közös táncházra hívja a családokat a Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesület a mohácsi Busóudvarra, a Hagyományok Háza szervezésében megvalósuló Aprók tánca részeként.

 

MŰVÉSZET


A Nemzeti Táncszínház Tánc-tér programsorozatának részeként a Pécsi Balett nagy múltú együttese Vincze Balázs Harangozó-díjas, érdemes művész rendezésében a Carmen című táncdrámát adja elő. A Kossuth Teátrum színpadán a Pécsi Művészeti Gimnázium Táncművészeti Képzésére járó hallgatók négyperces ünnepi, Karöltve című bemutatóját is megtekintheti a közönség az előadás előtt.


A rendszerváltás utáni magyar történelem fontos eseményét, a drasztikus benzináremelés elleni taxis tüntetést dolgozza fel a Blokád című film. Tősér Ádám rendezését Komlón a Kaptár Művelődési Központban vetítik, amely után közönségtalálkozón is részt vehetnek az érdeklődők.


A Petőfi Kulturális Ügynökség Sanctum programsorozatának folytatásaként Komlóhoz és Mohácshoz kapcsolódva a bennünk élő múltra, a helyi történelem és jelen közötti láthatatlan hídra helyeződik a fókusz. 


A Kaptár Művelődési Központban a Komlón diákéveit töltő, országos hírű énekes-zenész, a Hiperkarma frontembere, Bérczesi Róbert személyes történeteibe enged bepillantást, míg jó barátja, Ilka Gábor író az Egyorrúak kötetét mutatja be.


A mű egyszerre reagál a település történetére, arra, hogy milyen volt itt felnőni, és később alsós osztályfőnökként megélni Komlón a ’80-as, ’90-es éveket. A program harmadik vendége a mohácsi Kossuth Teátrum tagja, az irodalmi és zenés műsorairól is ismert Gerner Csaba színművész. 


A Kárpát-medencében ránk maradt népzenei hagyomány közösségalkotó erejéből, Európával közös gyökérzetünk összetartozásának erősítésének vágyából merít Sebő Ferenc többszörösen díjazott énekes, zeneszerző Száll a világ lepke-szárnyon című előadása. A komlói Eszperantó téren a koncerten a népdalok mellett több magyar költő megzenésített verse is felcsendül. Megtudhatjuk, hogy egy-egy magyar népdal motívuma hogyan szólal meg más népek dallamkincsében, valamint, hogy van-e európai testvére népi hangszereinknek

 

Gogol ikonikus, humoros műve, az ember titkos félelmeit, vágyait és kétségbeesett erőlködéseit leleplező Háztűznéző elevenedik meg a mohácsi Kossuth Teátrum színpadán Vidnyánszky Attila rendezésében. A Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadása reflektál a világunkat felforgató változásokra, s a maga sajátos módján, izgalmas megoldást találva megadja a választ, ezekre az embert próbáló időkre.

 

A teljes kulturális programkínálat ismertetője a Kultura.hu/mimagyarok oldalon olvasható.


Az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című kulturális programsorozat a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.

 

 Fotó: Komló Város Önkormányzat Városgondnokság Facebook

 

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i