Női punkelőadók új válogatáslemezen

megjelenés:
2024-09-18 09:09:34

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 14

Megjelent a napjaink magyar női punkszínterét bemutató válogatás-sorozat második része. A Riot! Women from the Hungarian Wasteland Vol. 2 című anyag a Trottel Records gondozásában érhető el.


A második rész az egy évvel ezelőtt kiadott Vol. 1 szellemiségét viszi tovább, és hét, a nagy nyilvánosság számára kevéssé ismert magyarországi női együttes tevékenységét dokumentálja - mondta Rupaszov Tamás, a Trottel Records vezetője.

 

A vinylen és digitális forgalmazásban egyaránt elérhető albumon hallható tizennégy szám előadói között a PinUps, a Pletyka, a Hexa, a Csillagrablók, a Darage, a Kábelok és a Macskanyelv szerepel.

 

A PinUps két dala közül az egyikben (Dizájnerdrog) a 2000-es években komoly sikerekig jutó alternatív/freestyle hiphop duó, a Ludditák is közreműködik, azaz Fiáth Titanilla és Marianna. A Pletyka nevű budapesti trió nyers posztpunkot játszik, depresszív dalaik a kelet-európai fiatal felnőtt nők valóságáról szólnak basszusra épülő, szintetizátorral átitatott dallamokkal.

 

A Hexa stílusa egyfajta feminista emo, posztpunkba hajló shoegaze, a Csillagrablók saját meghatározásuk szerint a Blink 182 és az Exploited kereszteződése, a Darage garázsrock, a Macskanyelv feminista punkszámaiban abszurdan vicces szövegek szólnak a Holnaplányok, a Camp Koala és a Halott Kígyók volt vagy jelenlegi tagjainak közreműködésével, a Kábelok pedig a szegedi posztpunk színtér legújabb képviselője.

 

A válogatáson szereplő felvételek korábban csak a zenekarok különböző netes oldalain vagy demó formátumban voltak elérhetők.

 

A borítót Hudra Móni készítette a Q Képregényújságtól, a mastering Tanka István munkája; a vinyl a hazai független kiadók szeptember 21-i vásárán (Independent Label Fair - ILF) is elérhető lesz a Magyar Zene Házában.

 

Az egyik legfontosabb magyarországi független lemezkiadó, az 1992 óta működő Trottel Records által gondozott lemezek a nem mainstream zene teljes spektrumát lefedik a undergroundtól a kísérleti kortárs zenéken át az autentikus népzenéig. A Trottel Records eddig mintegy kétszáz kiadványt jelentetett meg, 2016-tól szinte csak vinylen.

 

Rupaszov Tamás, a kiadó, valamint a Trottel és a Talayapa zenekar vezetője a nyolcvanas évek óta dokumentálja a hazai undergroundot.



Fotó: illusztráció/Freepik

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i