A Dalszerzők napján debütált a kisfilm az iskolájukba visszalátogató zenészekről

megjelenés:
2024-10-09 07:45:51

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 60

Hogyan születik a dal és hogyan a dalszerző? 


Népszerű dalszerzők, többek között Áron András, Dallos Bogi, Lázár Domokos, Pápai Joci, Pátkai Rozina és Szabó Balázs, egykori alma materükbe viszik el a dalszerzők napját – az iskola falai között zajló rendhagyó szerzői koncertek fontos momentumait és üzeneteit a nagyközönség „minidokuban” követheti nyomon. A kisfilm már elérhető az Artisjus YouTube csatornáján.


Október 8-án ünnepeljük a Dalszerzők napját. Az Artisjus Egyesület által 2018-ban életre hívott kezdeményezés célja, hogy felhívja a közönség figyelmét a zenei produkciók mögött dolgozó dalszövegírókra, zeneszerzőkre, az értékteremtő munkájukra, és a dalok értékközvetítő szerepére. 1965 októberében történt a kultikus Bosch klubban, hogy az Illés együttes először játszotta közönség előtt az első magyar nyelvű rockdalt, Bródy János és Szörényi Levente Óh, mondd című dalát. Ezt az eseményt a hazai könnyűzene gyors fejlődése követte, és így áttételesen a népszerű koncerthelyszíneket és fesztiválokat megtöltő mai magyar szerzők és előadók sikereinek is előfutára volt. Ezért került az emléknap október elejére, melynek alkalmából idén 12 ismert és közkedvelt szerző (Áron András, Dallos Bogi, Hegedűs Józsi, Hegyi Dóra, László Evelin, Lázár Domokos, Molnár Tamás, Pápai Joci, Pátkai Rozina, Sallai László, Sára Gergely, Szabó Balázs) látogatott vissza egykori iskolájába. A rendhagyó szerzői koncerteken a dalok születéséről, a dalszerzés öröméről meséltek a diákoknak, kiemelve a nap legfontosabb üzenetét: a dal érték.




Jönnek a fiatalok


A kreatív iparágban és azon belül a zeneiparban is jellemző trend a fiatalok előretörése. Az Artisjus 2023-es éves összesítő adatai szerint Magyarországon egyre több a nagyon fiatalon regisztráló szerző. Az elmúlt évben összesen 1424 új szerző regisztrált a hazai közös jogkezelőnél, ezeknek kb. a fele 30 év alatti; ezen belül a húsz év alattiak száma és aránya évről évre növekszik, 2023-ban már meghaladta a 10%-ot is.


A fiatalok szerepének erősödésére reflektálva az Artisjus idei dalszerzők napja programsorozata a fiatalokat, az iskolásokat állította a középpontba. A különleges akció hagyományteremtő céllal zajlott. A szervezők azt remélik, hogy a dalszerzők napja és a mögötte álló gondolat idővel szervesen beépül a hazai iskolák, oktatási és művelődési intézmények éves programjába.


A „minidoku”


A különleges szerzői koncertsorozat audiovizuális lenyomataként Sin Olivér, hazai és nemzetközi díjakkal elismert vizuális művész és videós projektcsapata (Nemes Richárd és Ráksi Dániel operatőrök) „minidokuban” örökítette meg az ország különböző pontjain lezajlott iskolai eseményeket.


A kisfilm az Artisjus YouTube csatornáján érhető el.

 


AZ ARTISJUSRÓL


Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők egyesülete. Az alkotók azzal bízták meg, hogy egyes szerzői jogaikat kezelje, s így jövedelemhez jussanak munkájuk után. Ezért jogdíjat szed azoktól, akik a műveket – egyebek között profitszerzési céllal – nyilvánosan felhasználják, és a beszedett díjat kifizeti az érintett szerzőknek. Az Artisjus küldetésének része, hogy minél egyszerűbbé tegye az alkotók és az alkotásokat használók viszonyát mindkét oldal megelégedésére; ezért közvetítő szerepre törekszik a zenerajongók, könyvbarátok, illetve a szerzők és a jogalkotó között.

Az Artisjus jogelődjét 1907-ben alapították a magyar zeneszerzők, szövegírók és zeneműkiadók. Ma közvetlen megbízással mintegy 22 ezer magyar szerző jogait kezeli, 527 ezer magyar művet tart nyilván, ezen kívül a hasonló külföldi szervezetekkel kötött szerződései alapján több millió zenei és irodalmi szerző jogkezelését végzi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyzett közös jogkezelő szervezetként. www.artisjus.hu


Fotók: Artisjus 

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i