„Te gondoltad volna?” - Kontraszt dal- és klippremier

megjelenés:
2024-10-11 09:41:45

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 36

A Kontraszt zenekar megjelentette “Nélkülünk” című legújabb dalát, amelyhez nemcsak látványos videoklip, de egy erős üzenet is társul, amire nem lehet elégszer emlékeztetni az embereket.

 

A Kontraszt már két nagylemezt tudhat a háta mögött, melyek dalai elsősorban összetett érzelmeket, különös élethelyzeteket és érzelmi válságokat dolgoztak fel, ezúttal viszont egy égető társadalmi problémát választottak témául: legújabb daluk a klímaválságról, a környezetszennyezésről, és a természetes élőhelyek beépítéséről szól.




 

“Generációnk egyik legnagyobb félelme, hogy mi lesz a bolygónkkal, milyen lesz a világ a klímakatasztrófa után, milyen lesz az életünk. Nehéz erről úgy írni, hogy személyesség legyen benne, és ugyanakkor ne legyen giccses, vagy fulladjon melankóliába és teljes perspektívátlanságba. Inkább szeretnénk a természetben a csodát meglátni, és arra figyelmeztetni, hogy felelősek vagyunk érte, mindenki tegye meg, amit tud. A bűntudata és a felelőssége ne bénítóan hasson az emberekre, hanem legyenek proaktívak a környezetvédelem ügyében.”

 

így mutatta be a dal háttértörténetét a gitáros-dalszerző, Csizmazia Zsolt. A zenekar talán nem véletlenül kapta a nevét - ebben a dalukban is megjelenik a kontraszt: a versszakokban fájdalmasan valóságos képeket mutatnak be, mint a kivágott fák, vagy a kiszáradt tavak, de mellé bátorító refréneket és zenei világot társítottak, hogy erősítsék a dal üzenetét.

 

“Szerintem sokan beletörődtek már abba, hogy ezt a folyamatot már nem lehet visszafordítani, sokan pedig sajnos egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a témával, de mi azoknak a táborát szeretnénk bővíteni, akik még küzdenek. Azon kívül, hogy a saját mindennapi életünkben mi is megtesszük, amit tudunk a Föld védelméért, dalszerzőként úgy vehetjük ki a részünket, ha másokat is erre ösztönzünk a zenénkkel. Minden ember, minden apró lépés számít. Nélkülünk nem jutott volna el idáig a Föld, most rajtunk a sor, mert nélkülünk nem lesz jobb a helyzet.”

 

mesélt a dal üzenetéről Mirtse Korinna, énekes-dalszerző. A dalhoz videoklip is készült, erős képi világgal, és bámulatos helyszínekkel. A klipet Czoller Bence rendezte, operatőrként Bikali Sándor működött közre.



 

“Mivel ez fontos téma, egy igazán látványos videoklipet szerettünk volna hozzá, hogy még több emberhez el tudjuk juttatni az üzenetet. Bence ötlete az volt, hogy a klipben elképesztő tájakat mutassunk, jelenítsük meg azt, hogy mennyire sokszínű a természet, és mennyire kár lenne mindezt veszni hagyni. Pár negatív utalást a képi világban is elrejtettünk, hogy ne feledkezzen meg senki arról, miről szól valójában dal, de összességében azt szerettük volna, hogy a klip ne lelombozza az embereket, hanem emlékeztesse őket: rajtuk is múlik, hogy mi lesz a Föld sorsa.”

 

A Nélkülünk élőben is hallható lesz a Kontraszt legközelebbi koncertjén, melyet október 25-én tartanak Budapesten, az Instantban, a Kávészünet zenekar és Mester Csaba társaságában.

 

10.25. Instant Facebook esemény: https://fb.me/e/42s1itOG6

10.25. Instant jegyvásárlás: https://tixa.hu/kaveszunet_kontraszt





Fotók: Kontraszt

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i