35 éves a KRETENS punk együttes!

megjelenés:
2016-02-22 14:45:00

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 1298

A február 26-i neves eseményesn színpadra áll a Kretens zenekar klasszikus felállása is:

Hemü - ének,
Max - dobok,
Hrutka Robi - gitár 
Giret Gábor – basszusgitár

 A színpadot a fővárosi Infected Infinity, a pécsi Nem Ajánlott, majd a budapesti Központi Hatalom zenekarok fogják bemelegíteni, végül, de nem utolsó sorban a bulit a Kretens után még tovább fokozza a Ramonez (Ramones Tribute) zenekar.

Rövid interjú jelent meg Hemüvel, a zenekar énekesével:

- A Kretens története igencsak zivataros, a mai fiatalságnak még talán csodaszámba is megy. Te hogy gondolsz vissza a nyolcvanas évekre? Gondolod, hogy nektek is volt valamiféle szerepetek a változások előidézésében? 

A nyolcvanas évek diktatúrájában a Kretens mondanivalója nagyon komolynak számított. Meg is kaptuk érte ami jár, az államvédelemtől. Sok ilyen kis lázongónak köszönheti  a mai társadalom a szólásszabadságot, még akkor is, ha próbálják időnként megnyirbálni, vagy érdemeik elismerése mellett mellőzni őket.

- Mi az, ami miatt azt gondoljátok, hogy a Kretens-nek ma is van létjogosultsága? Ez még itt mindig nem Amerika? 

A Kretens mindig az igazságot próbálta az emberek arcába vágni! Tehát ha ennek van létjogosultsága, akkor nekünk is van. Azt persze mindenki látja, hogy ez itt nem az Egyesült államok, de ha a közbiztonságra gondolok akkor nem is baj. Igaz ugyan, hogy afelé tarunk.

- A jubileumi koncerten korábbi tagok is színpadra állnak. Ők simán elfogadták a meghívást? Hiszen vannak, akik teljesen más irányban tevékenykednek azóta. 

A régi tagok azonnal igent mondtak! Tulajdonképpen itt  a zene minőségéről is szó van, nem csak az irányzatbeliségről. Nem hiszem, hogy ezt bárki is méltatlannak érezné, feltéve ha le tudja játszani!

- Figyeltetek arra, hogy a vendégzenekarok is passzoljanak az este hangulatához. Figyelemmel követitek a magyar punk szcéna alakulását? Mit gondoltok róla? 

Én jobbára csak a közös fellépésekből ismerem az újabb együtteseket. De a punk szcénán belül van egy elég nagy ismeretségi körünk jobbára régi arcokból áll! Azt látom, hogy vannak együttesek (tisztelet a kivételnek) akiknél nem számít, hogy tud e valaki dobolni énekelni, vagy gitározni, úgy gondolják, ebbe a műfajba belefér. Persze én szívesebben játszom olyanokkal akik erre azért  több figyelmet fordítanak, és nem csak abban merül ki a tudományuk, hogy káromkodásokat gyűjtsenek bakkecske rímekbe,vagy az aktuál politikai személyeket néven nevezzék megfelelő szövegkörnyezetben. Ez nem éppen a halhatatlansághoz vezető út!

- Manapság a legtöbb zenekarnak jól kidolgozott stratégiája van arra, hogy az élvonalba kerüljön, és lehetőleg ott is maradjon. Ti kívülállóként lettetek nagyok. Az új felállás kialakulása óta azért tudatosabban terveztek ti is? Hogy képzelitek a Kretens jövőjét?


Azt látjuk, hogy muszáj jelen lenni ahhoz, hogy egyáltalán fellépési lehetőségek legyenek, még akkor is, ha csak szerelemből csináljuk. Persze egyáltalán nem vagyunk nagyok, csak bizonyos értelemben. Folytatjuk amit elkezdtünk, akarunk pl. néhány új klipet gyártani a netre, újítani a koncertműsoron más számok játszásával, és ezeket a vidéki közönségnek is lejátszani, minél több helyen, az országhatáron túliaknak is!

/Forrás: RCKSTR Magazin VIII. évf. 3. szám /

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i