II. Petőfi Zenei Díj

megjelenés:
2017-05-15 16:26:29

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 1297

Június 26-án, a Telekom VOLT Fesztivál mínusz egyedik napján második alkalommal adják át a Petőfi Zenei Díjakat a hazai könnyűzene kiemelkedő szereplőinek. A nagyszabású gálát a a Petőfi TV, a Petőfi Rádió, a Duna World és a petofilive.hu is élőben közvetíti. Az eseményen nyolc kategória legjobbjai mellett Demjén Ferenc életműdíjat vesz át. Ebből az alkalomból 15 hazai popsztár dolgozta fel a szerző 1972-es Jelszó: LOVE című himnuszát, amely a mai napon debütált és élőben csak a Petőfi Zenei Díj show keretében lesz látható. A gálán a Tankcsapda, a Halott Pénz, a Vad Fruttik, a Brains és a Punnany Massif mellett az Alle Farben és Fatboy Slim is fellép.

A Petőfi Zenei Díj jelöltjeire május 20-tól egy hónapon át szavazhat a közönség.


Demjén Ferenc életműdíjas 

DEMJÉN FERENC DALSZÖVEGEI A ZENESZÖVEGEN IDE KATTINTVA!


2016-ban Bereményi Géza kapta az I. Petőfi Zenei Díj életműdíját, amit idén a magyar popzene egyik legjelentősebb alakja, Demjén Ferenc vesz át Sopronban. 

Ebből az alkalomból a 15 hazai popsztár közreműködésével létrejött VOLT Fesztivál Allstars különleges meglepetéssel tiszteleg a popikon előtt: a tehetséges, fiatal producer-dalszerző, Závodi Marcell feldolgozta Demjén Ferenc 1972-ben született szerzeményét, a Bergendy ZenekarJelszó: LOVE című himnuszát. A dal 2017-es verziójában Deniz, Eckü, Járai Márk, Herrer Sári, Hien, Kama, Király Viktor, Mező Misi, Lábas Viki, Odett, Puskás Peti, Rúzsa Magdi, Szivák Zsolt és Szűcs Krisztián adja egymásnak a mikrofont. 

Demjén Ferenc a legfiatalabb generáció számára is igazi példakép, ezt jól mutatja az is, hogy a felkérésre mindenki azonnal igent mondott. A dal rögzítésekor minden résztvevőt arra kértek a szervezők, hogy egy emlékkönyvben üzenjenek a művésznek. Ezeket a sorokat június 26-án, a Petőfi Zenei Díj show keretében a Telekom VOLT Fesztiválon adják át Demjén Ferencnek. 

A Jelszó: LOVE 2017-es verziója május 15-én reggel, a Petőfi Rádió műsorában hangzott el először, a hozzá forgatott videoklip pedig délelőtt 11-kor, a Petőfi Zenei Díj sajtótájékoztatóján, valamint a YouTube-on debütált. 

A dalt a felsorolt művészek részvételével élőben egyetlen alkalommal, június 26-án, a Petőfi Zenei Díj showban, Sopronban láthatja a közönség, júniustól pedig a jubileumi Telekom VOLT Fesztivál CD-válogatásán is szerepel. 

Érdekesség: ezt a dalt pontosan 30 évvel ezelőtt a népszerű Poptarisznya című műsor felkérésére az akkor legnagyobb popsztárok egyszer már nagy sikerrel, közösen előadták.




Petőfi Zenei Díj show


A Petőfi Zenei Díj grandiózus díjátadó showjának az idén 25. születésnapját ünneplő Telekom VOLT Fesztivál Nagyszínpada ad otthont, június 26-án. A 120 perces programban különleges műsorszámok váltják egymást, hazai- és világsztárok részvételével.

“Tavaly igazán magasra tettük a mércét azzal, hogy egy két és fél órás show keretében, húszezres közönség és élő közvetítés mellett a legnevesebb popsztárok léptek színpadra. Az idei névsort látva még nagyobb izgalommal várom a II. Petőfi Zenei Díj showt!” – mondta el Lobenwein Norbert, a Petőfi Zenei Díj főszervezője.

Egyedi show-val érkezik a Brains, a Vad Fruttik, az Animal Cannibals-t, a Hősöket, Denizt és Sub Bass Monstert tömörítő RAP ALLSTARS formáció, a VOLT Fesztivál idei himnuszát itt mutatja be élőben a Punnany Massif, Charlie és Pásztor Anna közreműködésével. Érkezik a Tankcsapda, a napokban induló 4. Nagy-Szín-Pad! verseny idei győztese, valamint Benji, A Dal akusztik verseny első helyezettje. A Petőfi Zenei Díj egyik csúcspontjának ígérkezik a Mindenki című Oscar-díjas filmből megismert Bakáts téri ének-zene általános iskola kórusa és a Halott Pénz közös produkciója, amely csak ezen az estén lesz látható. Ugyancsak egyszeri és megismételhetetlen show-nak ígérkezik a VOLT Allstars + Zavodi feldolgozásában megszólaló Jelszó: LOVE, amelyben 15 hazai popsztár áll színpadra. A show nemzetközi sztárvendégeként Alle Farben egy élő programmal jelentkezik, a gála végén pedig Fatboy Slim ad kétórás koncertet.

A Petőfi Zenei Díj főtámogatója ebben az évben az MVM Zrt."Köztudomású rólunk, hogy elkötelezett pártolói vagyunk a zeneművészetnek. A komolyzene mellett egyre több színvonalas könnyűzenei programot támogatunk. Büszkék vagyunk rá, hogy a Petőfi Zenei Díj főtámogatói lehetünk, és ezzel már a könnyűzenei élet tehetségeinek elismerését is segíthetjük" - tette hozzá dr. Bentzik Réka, az MVM Zrt. kommunikációs és külügyi kapcsolatok igazgatója.

A Petőfi Zenei Díj gálát a Duna World, a Petőfi TV és a petőfilive.hu élőben közvetíti.

„Petőfi volt, van, lesz. A Petőfi Rádió a magyar zene nagyszínpadaként mindig is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a hazai könnyűzene tehetségeinek lehetőséget nyújtson a bemutatkozásra, számos ma meghatározó zenészt a rádió fedezett fel. Mostanra az ikonikus Petőfi-szobor a Grammy-díj magyar megfelelőjévé vált. A VOLT Fesztivál nyitónapján a rádióból jól ismert előadók segítségével valódi fesztiválhangulatot nyújtunk majd a látogatóknak a rendkívül látványos díjátadó show keretében, amit a közmédia Petőfi TV adóján, valamint a Petőfi Rádión élőben is közvetítünk azoknak, akik nem lesznek ott a VOLT fesztiválon. A szórakoztatás mellett fontosnak tartjuk, hogy elismerjük azokat, akik sokat tettek a magyar könnyűzene fejlődéséért, legyen szó az előadókról, vagy éppen a zeneipar hátterében dolgozó szakemberekről. Az egyedülálló díjátadó gáláról természetesen a közmédia több felületén is beszámolunk majd” – mondta el Kardos-Horváth János, a Petőfi Rádió Talpra magyar című reggeli műsorának műsorvezetője.

 

Indul a szavazás!

 

A Petőfi Zenei Díj nominálásának alapját a Petőfi Rádió 2016. március 1. és 2017. március 1. között legtöbbet játszott 150 magyar dala képezte. A 200 fős, elismert zenészekből, producerekből, zenei szerkesztőkből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló Akadémia ebből a 150 dalból, illetve a dalok előadói közül választotta ki a kategóriák 5-5 jelöltjét.

 

A jelöltekre május 20. és június 20. között awww.petofilive.hu oldalon szavazhat a közönség, és az Akadémia tagjai is újra voksolnak. A végeredményt e két kör szavazatainak összessége adja majd. Nyolc kategóriában vehetik át a Petőfi Zenei Díj szobrát az első helyezettek: az év dala, az év zenekara, az év férfi- és női előadója, az év videoklipje, az év koncertje, az év DJ-je és az év felfedezettje részesül a rangos elismerésben.

A szervezők fontosnak tartják, hogy az eredmény az utolsó pillanatig titokban maradjon, ezért a borítékok kibontásáig azt kizárólag a szavazást felügyelő közjegyző tudhatja majd.

A Petőfi Zenei Díj szobor Verebélyi Diána képzőművész alkotása.

 

A Petőfi Zenei Díj év zenekara kategóriájának győztese ráadásul egy olyan tárggyal gazdagíthatja a próbatermét, amire nagyon sokan csak vágynak: a Soproni jóvoltából egy sörcsapot, valamint hozzá havonta egy 20 literes Soproni Klasszikus hordót kap ajándékba az elkövetkezendő 12 hónapra!

 

A PETŐFI ZENEI DÍJ 2017 JELÖLTJEI

 

AZ ÉV DALA

Bagossy Brothers Company - Harmonikás

Blahalouisiana - Túl távol, elég közel

Hiperkarma - Délibáb

Irie Maffia - Bajnok

Quimby - Forradalom

Wellhello - Sohavégetnemérős

 

AZ ÉV ZENEKARA

Blahalouisiana

Fran Palermo

Halott Pénz

Honeybeast

Margaret Island

 

AZ ÉV NŐI ELŐADÓJA

Lábas Viki

Pásztor Anna

Rúzsa Magdi

Sena

Tarján Zsófia

 

AZ ÉV FÉRFI ELŐADÓJA

Bérczesi Robi

Columbo

Kiss Tibi

Likó Marcell

Marsalkó Dávid

 

AZ ÉV VIDEOKLIPJE

30Y - Elsőre

Blahalouisiana - Deeper

Halott Pénz - Élnünk kellett volna

Quimby - Forradalom

The Biebers - Vár a holnap

 

AZ ÉV FELFEDEZETTJE

Bagossy Brothers Company

ByeAlex és a Slepp

Petruska

Soulwave

Szabó Benedek és a Galaxisok

 

AZ ÉV KONCERTJE

Anna and the Barbies (Lemezbemutató - Fővárosi Nagycirkusz, 2016.11.18.)

Fish! (Akvárium Klub, 2016.11.11.)

Halott Pénz (Budapest Park, 2016. 09. 02.)

Margaret Island (Akvárium Klub, 2016.12.23.)

Quimby (Micsodaország - Papp László Budapest Aréna, 2016. 11. 26.)

Vad Fruttik (Budapest Park, 2016. 09. 23.)

 

AZ ÉV DJ-JE

Andro

Hot X

Julia Carpenter

Jumodaddy

Lotfi Begi

Metzker Viki

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i