Kerekdomb Fesztivál: zene, irodalom, sport és bor a nő és a szerelem jegyében

megjelenés:
2017-06-06 11:11:31

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 1015

Tállyán, a Tokaji borvidék festői településén idén már két alkalommal – júniusban és szeptemberben - várja összművészeti hétvégére látogatóit a gyermekbarát Kerekdomb Fesztivál. A parasztházak és nemesi kúriák udvarait nagykoncertek, színházi előadások és kortárs költők töltik meg kultúrával. A sportprogramokra még közel egy hónapig lehet jelentkezni!

 

A nyárindító Kerekdomb június 16. és 18. között a nő és a szerelem témáját járja körül: Lónyay Erzsébet, aki Weöres Sándor hősét, Psyché-t ihlette, Tállyán élt. A fesztivál neki is emléket állít: a Nemzeti Színház elhozza Psyché című darabját, Palya Bea pedig felújította és a Kerekdombra szabta Psyché koncertjét. A fesztivál idén két új helyszínnel bővül: színházzal és hagyományőrzéssel várja a látogatókat a Közösségi Ház és a Hegyaljai Alkotóház, ahol bemutatkozik a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete.

 

A Vincellér Ház nagyszínpadán olyan népszerű előadók és zenekarok lépnek fel, mint az Antonia Vai Band, Szabó Balázs Bandája, a The Bits-Beatles-zenekar, Szalóki Ági, Fábián Juli és a Zoohacker, valamint a Jónás Vera Experiment.

 

 

A Maillot-kastély moziként is funkcionál majd: a szervezők a Malter Filmfesztivál filmjeiből válogatnak, és itt vetítik „…a mindiget javítom örökére” EP-emlékek című filmet, amelyet az Aegon Művészeti Díj stábja forgatott Esterházy Péterrel. 

 

A római katolikus templom a komolyzenei programoknak ad otthont. Június 16-án Rákász Gergely ’Lords of the Organ’ sorozata az orgona legnagyobb szerzőit és örök életű műalkotásaikat állítja színpadra.  Másnap a Virtuózok, az Ensemble Sospiri régizene együttes, valamint Kovács Zalán László és Razvaljajeva Anasztázia tubaművészek duókoncertje varázsolja el a látogatókat. A fesztivál utolsó napján a főszerepet a népzene és az egyházi zene kapja: többek között a Harsányi Kéknefelejcs Hagyományőrző Népdalkör Együttes, a gesztelyi Csokonai Népdalkör és a berentei Rozmaring Népdalkör lépnek fel a templom falai között.

 

A látogatókat blues, irodalom, slam, gasztronómia és fröccsterasz várja az Oroszlános Borhotelben. Itt lép fel Szabó T. Anna és Dragomán György, valamint Kemény Zsófi, Pion István és Laboda Róbert is.

 

Kiállításokal is várja látogatóit a Kerekdomb fesztivál: a Hybrid Art installációja, a Tállyai Művésztelep és a TállyaART kiállítása, Vető János költő, fotográfus, képzőművész ’Nárcisz és Psyché’ c. kiállítása, valamint a Sajómenti Népművészeti Egyesület kiállítása egyaránt megtekinthető lesz a fesztivál keretén belül.

 

A helyi bortermelők maguk mutatják be tételeiket a látogatóknak pincéikben, de különleges borpiknik is lesz: az érdeklődők azokon a dombokon kóstolhatják meg a borokat, amelyeken a nedűt adó szőlők teremtek.

 

A sportos fesztiválozók nyáron és ősszel is félmaratonon tehetik próbára állóképességüket. A bicikliseket júniusban Dűlőbringa futammal várják a dombok, a gyerekeknek pedig 1 kilométeres Ludas Matyi Futamot indítanak a szervezők. Aki inkább csak sétálna, annak a Hosszúlépés csapata kínál új, tematikus, a környék izgalmas titkait felfedő gyalogtúrákat. Szeptemberben 7 kilométeres Mád-Tállya futással várják a vállalkozó kedvű fesztiválozókat.

 

Online regisztráció a sportprogramokra ITT!

 

Részletes programkínálat ITT!

 

Az őszi Kerekdomb Fesztivál szeptember 8. és 10. között kerül megrendezésre. Akkor többek között a 30Y, a Bohemian Betyars, a Honeybeast, a Zuboly, az Irie Maffia, a Mary Popkids, Herczku Ági és a Banda, A Kutya vacsorája, a Szeder, az Eszter-lánc mesezenekar, Szirtes Edina Mókus és a Random Trip zenészei is gondoskodnak majd a jó hangulatról, az irodalomfelelős Lackfi János lesz.

 

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i