MILYEN ZENE MÉLTÓ AZ ÉG ÉS A FÖLD MENYEGZŐJÉHEZ?

megjelenés:
2018-07-12 09:46:39

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 1228


“Mesébe illő házasság garabonciás áldással”.


Párkapcsolati áldásként is újraéled a magyar ősiség egyik legszebb rítusemléke, a garabonciások híres termékenységáldása. S ezt magadhoz szólítva most már házasságot is köthetsz, a már megkötött házasságodra áldást is kérhetsz, s ha házasodni készülsz, magadat már így is eljegyezheted - de nemcsak a szerelmeddel, hanem a magyar ősiség egyik legszebb örökségével is. Ezért ha így fogadsz hűséget a párodnak, azzal hűséget fogadsz a hazádnak is: ahogy az Ősök tiszteletére, úgy egyben az Ég szerelmére is – tudható meg Toót-Holló Tamástól, aki maga is e szertartás keretein belül esküdött hűséget kedvesének, s akivel abban segítenek, hogy a fiatal párok is átélhessék azt a csodát, amelyet garabonciás áldásnak neveznek.

 

“Van hát már választásod, ha magyarán szólva, magyarul érezve, magyar hagyományok előtt tisztelegve mondanád ki a boldogító igent. Ha többre vágysz az állam hivatalos formuláinál, s nem bánod, hogy ami veled történik, az mesébe illő. A magyar népmesékből ismerős lakodalmat megjáró. Az Ég és a Föld Menyegzőjét a te életedbe hívogató” – olvasható Tamás szintén hívogató sorai között.

 

Toót-Holló Tamás a garabonciás esküvő lényegét ismertető honlapon látványos eligazítást nyújt arról, hogy mire számíthat az, aki nem azt akarja, hogy egy házasságkötő teremben egy anyakönyvvezető szavaljon neki, hanem valami egyszerre ősi és egyszerre varázslatos élményre vágyik. Aki kész megengedni magának akár azt is, hogy nagy garral garáljon a kedvéért a garabonciások áldása. Hogy tejet és kenyeret kérjen a kedvéért a keresztutak vándora.



 


(Ég és Föld találkozása - Oláh Gergely Máté felvétele)


Tamásnak arról is világos elképzelése van, hogy a magyar szerelemvallás átélésének ihletett pillanatai után, az Ég és a Föld Menyegzőjének örömét szétosztó garabonciás áldás szavainak kimondása után hogyan lehetne elkerülni, hogy holmi olcsó divatzenékre, unos-untig ismert mulatós slágerekre tegyen bárki is akár csak egyetlen mozdulatot is. 

 

Mint jelzi, szerinte az Ég és a Föld Menyegzőjének lüktetése, zsongása és zsibongása egyformán igéző erejű tud lenni a folkrock, az etnorock, az alternatív rock ritmusára, a nemzeti rock dübörgésére, az elektronikus zene csilingelésére – úgy, hogy a tánc örömét és lendületét egy percig fel ne adjátok, de a műanyag világ műanyag hatásait erre az időre azért magatok mögött hagyjátok.

 

Miután számára a műanyag világ hatásainak elkerülése a legfontosabb, adja magát a kérdés, hogy egy garabonciás esküvő témagazdájaként miért nem tart attól, hogy a rockzene nem magyarul éneklő klasszikusaival is előálljon az ajánlásaiban. Erre egyfelől az a válasz, hogy a zene nyelve univerzális, s ezzel aztán minden határt légiesítő. S hogy ezzel a kínálattal talán mindenféle előítéletet is el tud oszlatni. Ha mondjuk valaki azt képzelte volna, hogy itt sámándobokat ütögetve kellene regösénekeket előadni, akkor láthatja, hogy ez egyáltalán nincsen így. Tamás itt Hamvas Bélát, a magyar tradicionalista filozófia mesterét idézi:

 

„Életed parancsa nem az, hogy kell. Mert nem kell semmi. Nincs kényszer. De amit félsz megtenni most, azt elvesztetted örökre. Mert soha ily szép, ily nagy, mint most, ma, itt, nem lesz többé semmi.” 



 

(Ősi magyar áldomás - Oláh Gergely Máté felvétele)


S hozzáteszi, hogy mind a zenei vonatkozást, mind pedig annak egészét, amelyet a garabonciás áldás magába foglal, a pár közös, személyes ügyévé kell tenni.

 

Csak néhány példa arra, mi minden fért bele náluk a saját menyegzőjükön a műanyag hatások elkerülésébe és a gitárzenék lelkes pártfogolásába: 

 

A Perfect Circle (The Outsider), AC/DC (Rock ’n Roll Train), Alchemist (Alpha Cappella Nova Vega), Arcade Fire (Ocean of Noise), Bruce Springsteen (Radio Nowhere), Madrugada (On Your Side), Iggy Pop (The Passanger), Interpol (Slow Hands), Led Zeppelin (D’yer Maker), Lou Reed (Hookywooky), Mick Jagger (God Gave Me Everything), Morten Harket (Darkspace), Shellac (Prayer To God), Smashing Pumpkins (Bring the Light), The Rolling Stones (Love Is Strong), The Cult (Sound of Destruction), The Cure (Just Like Heaven), The Dandy Warhols (Now You Love Me), U2 (In the Name of Love).

 

Itt találtok egy galériát, pillantsatok rá, hogy hogyan is néz ki egy ilyen esküvő. 


 

Természetesen a választás lehetősége a házasulandó pár kezében van, Tamásék pedig remekül vezetik őket, s nemcsak a zenei vonalon, hanem minden egyéb hét rendbéli úton is, amely a garabonciás sajátja, hiszen az esketés és az áldás mellett egy saját, magyar népmesét is kapnak a párok, amely a szertartás napjától kezdve róluk, nekik szól, nekik üzen. Ahogyan Tamás fogalmaz: “Ebben éltek, amíg meg nem haltok. S ebben éltek még azon is túl. És még az üveghegyen is túl. A küszöbön innen, de még a kapun is túl.”

 

 

Itt pedig kimond egy olyan gyönyörű mondatot, amely talán mindannyiunk vágya: “Az egész életetek lesz rá a tanúság, hogy mindig erre a mesére vártatok. A mese minden sora lesz rá a tanulság, hogy ez a mese pedig mindig rátok várt.”

 

Felkészíti a párokat az áldásra, a menyegzőre, de már házaspárokat is részesít a garabonciás áldásban, amely az alábbi rítuselemeket foglalja magában:


 

  1. Ég és Föld menyegzőjének áldása
  2. szerelem megvallásának levezénylése
  3. a garabonciás áldás emléklapjának aláírása
  4. hét világra szólás – az ünnepi szónoklat, benne a párnak kiválasztott varázsmese személyes üzenetének kihirdetésével
  5. jegygyűrűk felhúzásának ceremóniája
  6. a garabonciás hűségfogadalom letétele
  7. gyertyaáldás

 

 

Részletesebben itt tudtok olvasni róla.

 

Érdemes a blogot is böngészni, mert rengeteg csodálatos, lélekemelő írást olvashattok a témában Toót-Holló Tamástól, aki eddigi pályája során szerzett tapasztalatait, tudását és teljes lényét beleadta az általa jegyzett gondolatokba.

 

IDE KATTINTVA ÉRITEK EL. 


 

Web
Facebook


Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i