LOVE REVOLUTION A SZIGET PROGRAMOKBAN

megjelenés:
2018-07-30 10:39:10

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 844

A Sziget közössége 25 éve azért alakult, hogy együtt létrehozzunk egy ideiglenes álomállamot, amely Európában központja lett a kultúrák találkozásának. Nálunk nem kérdés az egyén szabadságának tisztelete, a lelkiismeret és életmód szabadságának joga, a szabad véleménynyilvánítás vagy a megismerés szabadsága és a környezet tisztelete – áll a fesztivál kiáltványában. Mindezek az értékek az idei Sziget programjaiban is felfedezhetőek lesznek. 

 

Bár az egész Sziget egy „nagy Love Revolution” számos programhelyszín külön fókuszál a kiemelt üzenetekre. Álljon itt néhány ezek közül, a teljesség igénye nélkül: Az Afro-Latin-Reggae Falu helyszínen például ONE HOUR – ONE LOVE címmel naponta kezdődnek beszélgetések, melyek témái - egyebek mellett - az ökoszisztéma megóvása, a környezettudatos fogyasztás és életmód, mit tehetünk a klímaváltozás ellen, de vizsgálják a rasszizmus és tolerancia, nacionalizmus és multikulturalizmus, migráció és integráció kérdéseit is. Az egyik leglátványosabb program a Szigeten a Nagy Utcaszínház. Idén a Wired Aerial Theatre angol társulat AS THE WORLD TIPPED című előadását láthatjuk, ami egy valódi „katasztrófafilm” a levegőben, mely a környezettudatosság fontosságára hívja fel a figyelmet. A Sétáló utcaszínházak közt érkezik a Kamchàtka társulat, előadásuk az emberi jogokkal is foglalkozik. A Sátor határok nélkül a budapesti Néprajzi Múzeum és a párizsi Musée national de l’histoire de l’immigration (Nemzeti Bevándorlástörténeti Múzeum) közös programhelyszíne, ahol a téma a menekülés és befogadás, közösség és család, szerelem és szex, beavatás és beavatkozás lesz. A TEDxBudapest Salon@SZIGET programjában - mások mellett hallhatjuk – Kállai Bettina Madár, fészek nélkül című előadását. A Belgiumban felnőtt roma-magyar származású, ma már Budapesten élő lánynak a multikulturális környezet formálta identitását, modern-nyitott szemléletét is ennek köszönheti, ám ez egyben küzdelmet is jelentett valódi énje felfedezésében. Élete során az előítéletekkel való találkozásai bizonytalanná tették. Később a hitből tudott nagy erőt meríteni – ma már mer hinni abban, hogy a szeretet minden akadályt legyőz. 

 



Az ArtZone helyszínén újrahasznosított anyagokból készülnek tárgyak, felhívva a figyelmet a környezettudatos életmódra és az ökológiai lábnyom csökkentésére. A Civil Sziget pályázati elbírálásának is a legfőbb kritériuma volt, hogy a pályázók megvalósítandó programja illeszkedjen a Sziget által idén meghirdetett Love Revolution koncepcióhoz. “Olyan eszméknek szeretnénk teret adni és olyan ügyeket akarunk támogatni, melyek előbbre viszik a világot és jobb hellyé teszik a Földet. Hiszünk abban, hogy közösen képesek vagyunk elérni, hogy háborúk és nukleáris fenyegetés helyett békében éljünk, hogy senkit nem rekeszthetnek ki, nem sérthetnek meg a bőrszíne, vallása vagy nemi identitása miatt, hogy a fenntartható fejlődés és a környezetünk megóvása a mindennapjaink része kell legyen, valamint annak elismerését, hogy a származástól függetlenül mindenkit megilletnek az emberi jogok”- írták a pályázatban. Idén 5. alkalommal hirdették meg szervezők az Art of Freedom művészeti pályázatot, melyben arra kérték a legkreatívabb Szitizeneket, hogy tervezzenek olyan feltűnő, elgondolkodtató, kiemelkedő, lenyűgöző, mulattató, megkerülhetetlen alkotást - szobrot, installációt, dekorációs elemet vagy funkcionális tárgyat -, amely pozitív üzenetével és vizuális erejével hirdeti a szeretet forradalmát és tovább színesíti a Sziget Love Revolution üzenetét. Az idei évben tehát a Love Revolution kampány keretében elsősorban olyan elképzeléseknek ad teret a Sziget, amelyek társadalmi célú üzenetet hordoznak, vagy fenntarthatósági elveket figyelembe véve készülnek el: lesznek újrafelhasznált anyagokból alkotások - pl. hulladékanyagból szőtt hatalmas szőnyeg vagy sörösrekesz installáció - és lesz olyan is, amelyik utazásra invitálja a fesztiválozókat egy önismereti labirintusban, vagy lélekerősítő üzenetekkel inspirálja őket világító fényfeliratokkal egy fakoronán.

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i