MAJMOK VESZIK BE A NAGYSZÍNPADOT A SZIGET MÁSODIK NAPJÁN

megjelenés:
2018-08-09 12:18:28

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 858

A Sziget első napján 68 ezren szórakoztak a fesztiválon, csalódásukra Kendrick Lamar koncertje – a saját audiorendszerük meghibásodása miatt – bő 40 percet csúszott. A második napon már Damon Albarn virtuális zenekara, a Gorillaz és a multiinstrumentalista producer-dj-zenész, Bonobo hajtja uralma alá a Nagyszínpadot. Közben pedig elfogytak a jegyek a hétfői napra, tehát augusztus 13-a már biztosan teltházas lesz. De nézzük, mi lesz a Sziget második napján! 

 

A Dan Panaitescu Nagyszínpad ezúttal a Nagy-Szín-Pad! 2018 győztes zenekarával, az Apey & The Pea-vel indul, majd őket váltja a belga Oscar and The Wolf fátyolos, elektronikus, melankolikus, de minden elemében táncolható zenéjével. Alig több mint két hónappal Bonobo Budapest Parkbeli koncertje után a Sziget Nagyszínpadánál is átélhetjük a brit multiinstrumentalista, downtempo producer révületbe ejtő varázslatát, aki zenekarával és Migration c. friss lemezével tágítja a horizontot. Az este fő fellépője a világ legismertebb virtuális zenekara, a Gorillaz lesz. A rajzolt figurák bábmestere, Damon Albarn ritkán nyúl mellé, a Gorillaz pedig az elmúlt két évtized egyik legkreatívabb, legjátékosabb zenei agyszüleménye. A zenekar szintén nem elsőáldozó Magyarországon, ám most júniusban megjelent The Now Now c. lemezüket is magukkal hozzák. 

 

Az A38 Hajó szellemiségét tükröző Mastercard Színpad by A38 sátor ezúttal is a legaktuálisabb előadókat villantja meg a fesztiválon. A Cigarettes After Sex lebegő, kissé sötét, éteri zenéjével tér vissza tavalyi hajós koncertje után, a WhoMadeWho szórakoztató dalaival és új lemezével táncoltat és Seasick Steve, blues muzsikus is itt fog fellépni hatalmas szakállával és virtuóz játékával. 

 

A Világzene Színpadon ezúttal a hazai zenekarok lesznek a középpontban: délután a Zuboly őrülete kezd, majd a Kistehén, a Meszecsinka és a Ladánybene27 koncertje után az idén 25 éves Anima Sound System feledkeztet bele az éjszakába kaleidoszkópként változó zenéjükkel. 

 

A Bacardí Arénában minden este 22 órától indul a party az elektronikus zenei színtér legnevesebb dj-ivel. Első este az EDM-világ egyik legismertebb figurája, Flux Pavilion alapozza meg az egész heti hangulatot, majd a Yellow Claw trap, moombahton dubstep duó fokozza tovább az extázist, de első este itt játszik Skrude & Sammiebeats, Dublic és a What So Not is. 

 

Új helyszínt is avatunk a Karaván Sátor képében, ami egy interaktív tér, koncertekkel, a fellépőkhöz kötődő dokumentum-és játékfilm vetítésekkel, kulináris bemutatókkal és szakmai találkozásokkal. Itt egy igazi, színes forgatagba csöppenhetünk bele, ugyanis a Karaván Sátor vendégei olyan együttesek, énekesek lesznek, akik egy-egy országon belül egy etnikai kisebbséghez tartoznak, mégis megtartották saját, jellegzetes kultúrájukat. És mi is mesélne jobban egy-egy közösségről, mint az ünnepeik? A program alapját ezért olyan magyarországi és kelet-európai roma zenekarok adják, akik végig kísérték és a mai napig kísérik a helyi közösségek ünnepeit az esküvőktől kezdve, a névnapokon, falusi bálokon, a temetésen át. Mindegyik nap külön tematikára épül, egy-egy etnikum kultúráját ismerhetjük meg. Csütörtök este a magyar, a balkáni és a szláv cigányzene tarka világában ugorhatunk fejest, Rádzsasztántól Magyarországon át Spanyolországig. A zene mellett minden nap egy, az adott napon fellépő együtteshez köthető dokumentum-vagy játékfilmet is levetítenek, majd a közönséggel közösen az országuk vagy etnikumuk egy jellegzetes ételét is elkészítik. A nyitónapon a chapatti kerül be a fazékba, majd egy autentikus rádzsasztáni cigány együttes kezdi a programot, a Dil Mastanayal, akik máig őrzik ősrégi zenei tradícióiikat. Utánuk igazi lakodalmi hangulatot csap a francia La Caravane Passe zenés-színházi produkciójával, az „Igaz-hamis esküvővel”, ahol tizenhét zenész, táncos, artista szórakoztatja a nagyérdeműt egész este.

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i