Back II Black

stílus: Funky

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 31523

dalok száma: 74

leírás:

Magyar funky zenekar.

bio:

A Back II Black zenekart 1996-ban Glatz Gábor (dobos), Csejtei Tamás (basszusgitáros) és Erdélyi András (gitáros zeneszerzö) alapította. A zenekar  magyarország élvonalbeli zenekaraiból ala... bővebben

A Back II Black zenekart 1996-ban Glatz Gábor (dobos), Csejtei Tamás (basszusgitáros) és Erdélyi András (gitáros zeneszerzö) alapította. A zenekar  magyarország élvonalbeli zenekaraiból alakult un. szupergroup formáció. A tagok a BIIB megalakulása elött különbözö felállásban már játszottak egymással de így ebben a felállásban itt a BIIB –ben kezdtek egy magyarországon akkoriban szokatlan új utat. A 90-es évek elejétöl magyarországon a populáris zene mellözte az élö koncert megszólalást és alapvetöen csak a „kitalált kreált „ produkciók uralták a színpadokat és a slágerlistákat. Ekkor alakult a BIIB zenekar amely pár év alatt forradalmi hatással volt a magyarországi popkultura helyzetére. A BIIB önmagát adta, ami szokatlan, viszont igen hiteles és sikeres jelenség lett. Felválaltan klubokban kezdtek játszani kedvenc müfajaik nagy slágereit és hasonló stílusú saját szerzeményeiket. Ez robbanásszerü sikereket hozott melynek hatására lemezszerzödést kötött veluk a SONY lemezkiadó ahol 1997-ben megjelent elsö közös nagylemezük.Az elsö album 3 slágert és 3 klippet eredményezett melynek következtében a zenekar tagjai így most végre már együtt ismét az élvonalban találták magukat. Közel 150-200 koncertet adtak évente és országos turnék roadshow-k  TV-showk és LIVE TV koncertek jelezték karrierjüket.

 

2000-ben a zenekar szakmai szempontok miatt megvált eredeti énekesétöl és megtalálta  a BIIB számára talán a legautentikusabb énekest az akkori tinikorszak vezetö boybandjének legmarkánsabb énekes showmanjét a szinesbörü Abebe Dánielt BEBE-t. Az új frontember érkezésekor történt tagcsere a saxofonos poszton is.Az eredeti saxofonost Bársony Bálint váltotta és ez a felállás tíz évre meghatározta a zenekar arculatát és zenei irányát. A zenekar átszerzödött a WARNER –M-TON  lemezkiadóhoz ahol több lemezre szóló szerzödést kötöttek kiadóval. Ennek eredménye hogy napjainkig 3 album 1 dupla DVD+CD koncertlemez 3 filmzene 12 maxi és 11 klipp jelent meg a kiadó gondozásában.

 

A BIIB az évek folyamán számtalan díjat és elismerést kapott mind szakmai mint a közönség részéröl. (Aranylemezek, DVD-re is, EMERTON díj, Év filmzene díja, az év albuma, az év zenekara, az év legjobban öltözött zenekara stb …)

 

A BIIB magyarország egyik vezetö show-koncert zenekara. Számos kiemelt önálló nagykoncerten és több 50-100 000 fös tömegrendezvényen fesztiválon bizonyították kvalitásukat mint magyarország vezetö funky-disco „tánczenekara”. Megalakulásuk óta hatalmas bulik kisérik kiemelt koncertjeiket ahol a rájuk jellemzö hangulatot saját szerzeményeik mellett ismert slágerek feldolgozásaival színesítik. Ezen zenék alapján már 13 éve viselik a média és a közönség álltal kapott kitüntetö jelzöket:

 

MAGYARORSZÁG LEGJOBB DISCO FUNKY POP ZENEKARA, A FUNKY KIRÁLYAI, A LEGJOBB BULIZENEKAR , A FUNKY MAGYARORSZÁGI HELYTARTÓI … stb.

 

Nagyobb koncertjeik inenzív show keretében zajlanak.A zenekar elkötelezett a minöségi zenélés a minöségi megszólalás és a minöségi magas szintü show jellegü elöadásmód mellett. Showkoncertjeiket gyakran  táncosok és vendégzenészek bövitett fúvós és vokál szekció illetve congások ütösök kisérik. Kiemelt hangsúlyt kap a látvány a többszöri ruha és image váltás és a showhoz tartozó speciális – már a nagykoncerteken megszokott- panorámavetitések és egyébb látványelemek. A zenekar erre külön legyártott egész estés animációs és showvetitéssel is rendelkezik. (Back II Black Show Színház)

 

2006 öszén a zenekar egy másik arcát is bemutatta a nagyközönségnek.A sokak által kevésbé ismert lírai és jazzes oldalát megmutatva a BIIB színpadra állított egy unplugged-jazz koncertet melyet teltházzal mutatak be a Budapesti Müvészetek palotájában. Ennek a müsornak 2008-ban a zenekar a MAGYAR TELEVIZIÓ felkérésére a egy átdolgozott verzióját vette fel, amely többször nagy sikerrel ment a tv müsorán BACK II BLACK UNPLUGGED néven. Az unpugged-jazz verziót több koncerten magyarország vezetö jazz-blues zenészei vendégeskedésével (Babos Gyula, Fekete-Kovács Kornél, Ferenczy György) adták elö hatalmas sikerrel.

 

2009 januárjában visszatért sokak régi nagy kedvence az eredeti saxofonos Kató Zoli. Ez a tagcsere a közönség visszajelzései alapján renkivüli új lendületet adott a BIIB-nek. A régi és új rajongók az idén megjelenö új albumon már ebben a felállásban hallhatják a zenekart régi új saxofonosával.


forrás: a zenekar saját oldala

vissza
zenekar dalai
Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i