Vad Fruttik

stílus: Alternatív

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 84439

dalok száma: 55

leírás:

Az öttagú Vad Fruttik a hazai klubos-fesztiválos színtér egyik legsikeresebb-legkedveltebb zenekara. A Fruttik zenéje színes, több stílust keresztező, hol odalépősebb, hol finomabb, hol érzelmesebb, h... bővebben
Az öttagú Vad Fruttik a hazai klubos-fesztiválos színtér egyik legsikeresebb-legkedveltebb zenekara. A Fruttik zenéje színes, több stílust keresztező, hol odalépősebb, hol finomabb, hol érzelmesebb, hol irónikusabb, gitárcentrikus, izgalmas elektronikával megtámogatott zene. vissza

bio:

A kezdetek: A Vad Fruttik és Likó Marcell zenei karrierje a Summer Kitchen — Nirvana-feldolgozás-zenekarban kezdődött Várpalotán, 1996-ban, egy nyári konyhában (ki gondolta volna?). Itt fedezte fel... bővebben
A kezdetek:

A Vad Fruttik és Likó Marcell zenei karrierje a Summer Kitchen — Nirvana-feldolgozás-zenekarban kezdődött Várpalotán, 1996-ban, egy nyári konyhában (ki gondolta volna?). Itt fedezte fel Herter Tamás – a város ismert gitárosa –, és hívta el, hogy alapítsanak közös bandát Vad Fruttik néven. Már itt együtt zenéltek Józsa Zoltánnal (dob), majd pár éven belül csatlakozott Kerekes Gergely is (gitár).

Első saját szerzeményüket (Molnár néni) még jó pár dal követte, amiket évről évre rögzítettek is serényen, de az otthoni koncertezésen és néhány sikeres tehetségkutatón túl nem értek el nagyobb eredményeket.

1999-ben szintén egy tehetségkutató után kapták meg az első lehetőséget egy igazi nagylemez elkészítésre kiadóstul, reklámostul, azonban a lemez rögzítése előtt egy hónappal a kiadó kihátrált az egyezségből, ami a zenekar széteséséhez vezetett.

Marcell főiskolára ment, az elektronikus zene felé fordult, és főként otthon dolgozott egy samplerrel és groove boxszal, míg a többiek egy feldolgozás-zenekarban vigasztalódtak. Igen lassú ütemben, de újrakezdte a közös munkát Kerekes Gergellyel, akivel egy hibrid hangzás kidolgozására törekedtek – főként jazz, bossa nova és különféle elektronikus zenei stílusok házassága által. Valójában ekkor született meg az a kohézió, amire az egész Fruttik épül, hiszen a zenekar dalainak döntő többségét ők ketten írják.

2005 környékén Kaszás Gábor (basszus) sikeres pályázatának hála, a zenekar három számot rögzített a Rádió 8-as stúdiójában. Ezek között szerepelt a Szerelmes dal, melyet Polgár Gábor aka Cyborg Templar kezdett a Radió Caféban pörgetni. A rádiós játszás hatására a Fruttik felkerült a Café Instant vol 1 című válogatáslemezére 2005-ben.

Ebben az időszakban indult el a zenekar budapesti karrierje is. Kis klubok, kis közönség, apró sikerek (Pótkulcs, Tűzraktér, Menta terasz, Kék Yuk, Rocktogon stb.).

Egy remix kapcsán kereste meg Likó Marcell a későbbi billentyűst, Győrffy Gyulát, és vele közösen készítette el a Rózsikámnak digitálisan című (barkács) albumot egy számítógép és egy mikrofon segítségével 2006 őszén.

Az albumot a Nesta által vezetett Mama Records adta ki, s az almanachok úgy emlegetik, hogy az év végére állt össze a Vad Fruttik egy “igazi” zenekarrá. Innen ered a 2006-os kezdet, hiszen a dalok is ekkor kapták meg végleges formájukat, és tulajdonképpen ezzel kezdődött el a zenekar karrierje.

A turnék és a folyamatos koncertezés miatt a zenélést nem lehetett már folyamatos munka mellett végezni, ezért Herter Tamás kiválása után nem sokkal távozott a zenekarból Józsa Zoltán, majd Kaszás Gábor is. Az ő helyükre érkezett a Hock testvérpár Veszprémből, Attila (dob) és Zoltán (basszus).

A következő esztendőben országos turnén szerepelt az együttes. Felléptek a Szigeten és a VOLT Fesztiválon is. A VOLT válogatáslemezre felkerült a Sárga zsiguli. 2007-ben az MR2-Petőfi Rádiónál zenei műsorstruktúra váltás zajlott le, ennek következtében dalaikat rendszeresen játssza a rádió, manapság is napi szinten hallhatóak országosan is. Az évben további két klipet forgattak, a Forró nyár és a Sárga Zsiguli számokhoz.

2008 márciusában telt ház előtt koncerteztek az A38 Hajón. Májusban a Zöld Pardonban 3000 ember előtt játszottak. Az év során több fesztiválon is részt vettek fellépőként, többek között a Fishing on Orfű, a VOLT, a Hegyalja, az EFOTT, a BalaTONE, a Szigeten és a SZIN-en. A VOLT válogatáslemezre ismét felkerült egy daluk, a Nekem senkim sincsen. Novemberben második stúdióalbumuk is kiadásra került, az Egy éjszaka Bohémiában lemezt a CLS Records jelentette meg. Az évben a Kemikáliák című számhoz leforgatták a videoklipet is.

A 2009-es Fonogram-díjkiosztón a gálaest fellépőjeként szerepeltek. Az év hazai alternatív albuma kategóriában jelöltést kaptak. Harmadik alkalommal is felkerült egy daluk a VOLT válogatáslemezre, ezúttal a Kemikáliák.

2010 februárjában ismét telt házas koncertet adtak az A38-on. Májusban Lehetek én is címmel kislemezt adtak ki. Októberben megjelent a harmadik nagylemezük, a Fénystopposok (Megadó Kiadó). A Lehetek én is és a Nem hiszek című dalokhoz elkészült a videoklip is.

2011-ben ismét jelölték Fonogram-díjra Az év hazai modern pop–rock albuma kategóriában.

2013 februárjában kiadtak egy ingyenesen letölthető középlemezt, a Pipacs EP-t, amin 3 dal szerepelt, melyek közül a Másodpercek és decibelek című dalhoz videoklip is készült.[1] 2013 októberében megjelent a Válaszok nélkül videoklipje, majd decemberben kiadták a Darabok című lemezüket (Megadó Kiadó). 2014 januárjában megjelent a Szemben a nappal videoklipje is. A lemez 2014 harmadik hetében vezette a Mahasz Top 40 albumlistáját. 


(Forrás: wikipedia) vissza
Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i