DSP

stílus: rap, hip hop

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 45722

dalok száma: 82

leírás:

2003-ban megalakuló békásmegyeri rapbanda.

bio:

Igazi "miből lesz a cserebogár?!" sztorinak fogható fel a békásmegyeri DSP története. Két raprajongó, akik rengeteg hip-hop beszívása után maguk is a zenekészítés felé fordultak a kétezres évek elej... bővebben
Igazi "miből lesz a cserebogár?!" sztorinak fogható fel a békásmegyeri DSP története. Két raprajongó, akik rengeteg hip-hop beszívása után maguk is a zenekészítés felé fordultak a kétezres évek elején, és felvettek egy számot, amire ráraktak egy Digital Signal Processing effektet. Bom és Dipa ennek hatására DSP Bradaznak nevezte el a frissen alakult duót. Noha azt a számot - széles mosolyok melletti gondossággal - elnyelte a Windows könyvtárszerkezete azóta, végeredményében mégis elindított egy pályát, ami néhány évvel később, immáron Dj Geryssonnal kiegészülve és a Bradazt elhagyva, egy hazai underground zenei színtéren kiemelkedően sikeresnek tekinthető.

A DSP eredményessége számosítható. Voltak már a hiphop.hu szerinti év rapcsapata 2008-ban, ugyanekkor övék lett az év raplemeze is a Társadalomklinikával. A srácok készítették 2010-ben az év számát az Egyszer Fent, Egyszer Lenttel, aminek a videója jelenleg több mint másfélmilliós nézettségnek örvend a YouTube-on. Nyertek több közönségdíjat, sokat játszotta a Lakótelep című dalukat az MR2-Petőfi rádió, valamint készített róluk riportfilmet több lokális és országos tévécsatorna is. Eközben belekóstoltak más stílusokba is, készítettek például nu-metal számot a Stopyt zenekarral, valamint újabb kísérleti zenék körvonalazódnak azóta is, így többek közt egy közreműködés az ország egyik legismertebb dubstep dj-jével.

2011 márciusában jelent meg a második nagylemezük Elmezaj címmel, ami a tetten érhető közösségi médiás hype (37 000 rajongó a hivatalos Facebook profilon) mellett jól teljesít a cédé eladások tekintetében is. Az album márciusi megjelenésének napján elfogyott mind az 500 legyártatott példány, illetve a második körben nyomott 500-as adag is szépen szűkül jelenleg. A tavalyi év végén a Red Bull is felfedezte őket, az energiaital gyártó cég segítségével készíthették el a videót a Már megint című számukhoz.

Harmadik nagylemezük 2013-ban jelent meg Rímnapló címmel.

Ami azonban ezeknél a számoknál is nagyobb tettnek tekinthető, hogy Dipa, Bom és Gerysson pozitív tartalommal töltötte meg a sokszor és sokak által lesajnált "telepi" kifejezést. A Bloose Broavaz kiadó címkéje alatt tevékenykedő csapat azt tekinti a legnagyobb eredményének, hogy zenéjükkel büszkévé tettek, és tesznek sok embert Békásmegyeren. A lakótelep szerintük egy kimeríthetetlen ihletforrás, annyi izgalmas jelenség és karakter található meg rajta. Mindezek az ország minden szegletében megtalálhatóak, lévén több millióan élnek ezekben a tömbökben, az ábrázolásuk és reprezentációjuk azonban mindeddig elmaradt. Több helyről tapasztalt már visszacsatolást a DSP, hogy olyanok is hallgatják őket, akik nem szeretik a rapzenét. Ennek oka az lehet, hogy a dalaik nagy részéhez mindenki számára hozzáképzelhető az a hétköznapi élethelyzet, amikor megfogant a gondolatuk.
Életközeli történetek, rímekbe csomagolva két húszas évei közepén járó srác mikrofonjából. Nem gazdagok, de nem is végtelenül csórók, és nem akarnak másnak, vagy többnek látszani annál, amik. Nem hadonásznak fegyverekkel, nem folytatnak élet-halál harcot egy üveg kannás borért, és nem is gengszterkednek - ilyen sorok a szövegeik közt sem köszönnek vissza. Helyettük igyekeznek rímekbe fogalmazni azokat a gondolatokat és történéseket, amiket ők is, és a hallgatók is megélnek a hétköznapokban. Legyen az hajnali munkába menetel, meló alatti stresszhelyzet és az onnét való kései hazaesés, egy görbe péntek este és egy megbénult másnap, a közéleti viszonyokon való frusztrált idegeskedés vagy a klasszikus "honnan hova tartok" merengés, a DSP minden helyzetre betárazott pár rímet.

"Adj pár percet, hogy elmondjam, mit jelent nekünk a beton
Ahol élünk, ahol halunk, járdák, utcák, utak, peron
Amit naponta koptatunk, a földünk, a múltunk
A város, a telep, az életről mindent itt tanultunk" - Dipa


vissza
zenekar dalai
Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i