SP Éder Krisztián

stílus: Pop

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 75494

dalok száma: 111

bio:

SP, azaz Éder Krisztián, 1988-ban született Sopronban. Már gyermekkorától szorosan kötődött a zenéhez, 8 évig tanult zongorázni és énekelni a Soproni Zeneiskolában. Sok-sok stílus és zenei irányzat ... bővebben
SP, azaz Éder Krisztián, 1988-ban született Sopronban.
Már gyermekkorától szorosan kötődött a zenéhez, 8 évig tanult zongorázni és énekelni a Soproni Zeneiskolában. Sok-sok stílus és zenei irányzat után 12 éves korában kötött ki az R'n'B/Hip-Hop zenénél. Első internetes videója, a KÉRLEK, HOGY című számhoz forgatott klip indította el a siker felé vezető úton, majd ezt követően készítette el első nagyobb, 13 számos lemezét.
2007 végén megválasztották a 2007-es év Hip-Hop felfedezettjének, ami óriási elismerést jelentett a fiatal előadónak, és ezt még csak fokozta az a 3. helyezés, amit az It's Right! Hip-Hop Jam-en tudhatott magáénak. 2008 júniusában piacra dobta első önálló nagylemezét STANDARD címmel. A korong a korábbiakhoz képest lényegesen populárisabb vonalat képviselt, de megtalálhatóak voltak rajta a régi ízek is. A nagylemez rendkívül jó kritikákat kapott a hazai újságoktól/webmagazinoktól, sőt egy ország ismerte meg SP-t az ÁLLJ MEG! című dalának köszönhetően.
A zenei sikerek mellett a fotózás terén is komolyabb elismerésekben lehetett része: felvették a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakára, és egyre több megrendelést kapott. A divat-, beauty- és katalógus-anyagok mellett piacvezető magazinok (pl. IM és hot!) számára készít sorozatokat, és sok híresség, közéleti személyiség is hozzá fordul album-, illetve sajtófotóinak elkészítéséért. <br />2008 október elején debütált második klipje a zenecsatornán, amelyet a KÉRLEK, HOGY 2. című dalhoz készített. A videó nemcsak a közönség körében aratott sikert, de az addig kétkedő kritikusokat és szakembereket is meggyőzte. SP hatalmas rajongótáborra tett szert, klipjeire pedig annyi érdeklődő keresett rá a YouTube-on, amire Magyarországon korábban nem volt példa.
2009-ben a VIVA TV díjátadó gáláján "COMET-történelmet írt", hisz ő volt az első a zenetévé történetében, aki mindkét jelölését díjra váltotta (a "Legjobb új előadó" és a "Legjobb férfi előadó" kategóriában szavazhatott rá a közönség). SP számára a 2009-es nyár fellépésekkel és rengeteg stúdiómunkával telt, hogy 2009 végén a közönség számára elérhetővé váljék második nagylemeze. Az albumról kimásolt első, KÉP MARADSZ című dalhoz forgott klipjét 2009 augusztus legvégétől játszotta a zenetévé. A videóra az első hónapban több mint 300.000-en kattintottak a YouTube-on, ezzel pedig felkerült a legnagyobb videomegosztó havi listájára: a 63. legnézettebb klip lett világszerte. Szintén Kép maradsz című, limitált kiadású EP-jét októbertől lehetett megrendelni: a kislemez sok érdekességet és nem utolsósorban egy multimédiás részt is tartalmazott. A SPECIAL november 30-án, SP 21. születésnapján jelent meg – sőt aznap került a boltokba a róla szóló "SP KÖNYV" is! A kötetben mind zenei, mind fotós pályafutásába is betekintést engedett, hisz az interjúkon (és az azokat illusztráló családi felvételeken) kívül rengeteg saját képe is megtalálható.
A 2010-es év első szakmai elismerését már februárban bezsebelhette: a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége által életre hívott FONOGRAM díjátadóról "Az év hazai felfedezettjének" járó szobrot SP vihette haza. A nagylemez második klipes dala, melyet az előadó maga rendezett, és operatőrként is jegyez, a NE ADD FEL! 2010 március elején debütált, és minden korábbi népszerűséget felülmúlt. Nemcsak a visszajelzések alapján, de a Kép maradsz-hoz hasonlóan, a YouTube-on is rekordokat döntött. A VIVA exkluzivitását kivívó videóban többek közt SP jó barátja, Puskás Peti és a Csillag születik középdöntőseiként megismert Bad Boyz is szerepet vállalt. <br />A hazai előadóktól eltérően, a megszokottnak számító ajándéktárgyak mellett SP tavasszal egy különlegességgel is előrukkolt. A Tyra Clothing gondozásában piacra került első, a Special albumhoz kapcsolódó divatkollekciója, a TWINSET SP COLLECTION. A tavasz más szempontból is fontos fordulópontot jelentett SP számára: reklám- és kisfilmek után rendező-operatőrként leforgatta többek közt Gitano Nagy Laci és Brasch Bence videoklipjét, majd Gáspár Lacival is együtt dolgozott.
2010 júniusa pedig "feltette a koronát" SP addigi munkásságára! Fluorral közösen készített, PARTYARC című daluk, mely ekkor debütált, kevesebb mint 6 hét alatt meghaladta az 1.000.000-s YouTube-nézettséget, és a nyár egyik legnagyobb slágerévé nőtte ki magát. A Partyarc-ot előben először a BRAVO OTTO gálán hallhatták az egybegyűltek, ahol SP egy egy órás SPECIAL SHOW-val állt a közönség elé – megköszönve, hogy 3 kategóriában is ("Az év férfi előadója", "Az év videoklipje" és "BRAVO Idol") neki szavazták a legjobbnak járó Arany Indián szobrot. Az Otto-t követően a COMET díjátadóról sem távozott üres kézzel: A "Legjobb videoklip"-ért folyó küzdelemből ugyan Hien került ki győztesen, a "Legjobb férfi előadó"-t jutalmazó gömböt azonban SP-nek ítélték oda a nézők szavazatai alapján.
A közönség kérésének engedve, júliusban a Special album címadó dalához készült (a lemez utolsó) klipje. A MÁS VOLT / SPECIAL SP bevallása szerint eddigi legőszintébb dala, amely egy szerelmi csalódás története – és amely a videónak köszönhetően válhatott örök emlékké nemcsak SP, de a rajongók számára is. <br />Az előző évhez hasonlóan, 2010 nyara is fellépésekkel, forgatásokkal, fotós munkákkal és persze sok-sok stúdiózással telt, hogy a "hagyománynak" megfelelően idén is SP születésnapján jelenhessen meg soron következő nagylemeze, a KÖLYÖK 22, amely a már megszokottnak számító elektronikus hangzás mellett élő hangszeres dalokat is tartalmaz. Az album első klipes száma, a SZÓLJ RÁM! a debütálást követő hetekben uralta a könnyűzenei toplistákat, és az album közkedveltségére sem volt kétséges: a MAHASZ eladási lista második helyén nyitott.
Valentin-napon debütált NEVEM SP című videoklipje: egy kétrészes történet első fele, melyet a március első hetében megjelent SZERETLEK videó követett. A két dal és klip együtt adta ki a teljes sztorit, és mutatta be egy párkapcsolat szélsőségeit - a magaslatokat és a mélységeket, amelyek minden szerelmet jellemeznek. 2011. március 19-én a Budapesti SportMax-ban tartotta NEVEM SP NAGYKONCERT-jét, ami még a legszőrösebb szívű kritikusokat is levette a lábáról. A koncertre – annak ellenére, hogy SP nem csak a közönség szemében megosztó személyiség, de a szakmában is talál ellenzőkre – kizárólag pozitív visszajelzések érkeztek, és hamar elkönyvelték az "év popzenei eseményének".
Áprilistól a tv2 A NAGY DUETT című zenés showműsorában tűnt fel olyan előadók mellett, mint Bereczki Zoltán, Caramel, Tóth Gabi, Tóth Vera vagy Falusi Mariann. A tvshow-nak köszönhetően egyrészt egy olyan nézőközönséghez is eljuthatott, akik korábban kevésbé követték figyelemmel munkásságát, másrészt a dobogós helyezés azt is bebizonyította: népszerűsége és támogatottsága az évek múlásával nem hogy nem csökken, de folyamatosan egyre erősebbé válik. A nyár eleji díjátadó szezonban bezsebelt szobrok ismét arról tanúskodtak: az elmúlt egy év teljesítménye alapján SP-t találták a legjobbnak. A BRAVO OTTO különdíját a magazin szerkesztőségének elismeréseként vehette át, a VIVA COMET-en pedig a nézők szavazatai alapján távozhatott a "Legjobb férfi előadó" címért járó gömbbel – immár háromszoros győztesként! vissza
zenekar dalai
Bővebben
Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i