Nagy Feró

stílus: Rock

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 27914

dalok száma: 54

leírás:

Énekes ,zeneszerző ,szövegíró, színész, előadóművész.

bio:

Nagy Feró Letenyén született 1946 január 14. –én, erdélyi menekültként. Tanulmányait a Kandó Kálmán Mûszaki FŐiskolán fejezte be. 1963-tól 1970-ig a Richmond Heads majd a Zárvatermok tagja. Csuka ... bővebben
Nagy Feró Letenyén született 1946 január 14. –én, erdélyi menekültként. Tanulmányait a Kandó Kálmán Mûszaki FŐiskolán fejezte be. 1963-tól 1970-ig a Richmond Heads majd a Zárvatermok tagja. Csuka Móniával 1970-ben megalapítja a Beatrice zenekart, ami alakulásakor az egyetlen nõi beat-zenekar volt az országban. A kezdeti siker (Gyere kislány, gyere) ellenére nem úgy alakult a nõi Beatrice sorsa, ahogy azt képzelték.

Feró 1978-ban elindította ismét a Beatricét, amelynek a frontembere lett. Az újraalakult Beatrice rockzenét játszott, és nem tartozott a rendszer szolgálói közé. Nagy Feró útlevelét bevonják. A rendszer lehetetlenné teszi a zenekar mûködését. 1981 –ben a zenészszervezetek is teljesen elhatárolódnak a Beatricétől – a vezetés kérésére. Ekkor feloszlik a zenekar.

Feró ekkor megalapítja az Õs-Bikini –t amelynek 1981 –tol 1985 –ig a frontembere, majd D. Nagy Lajos lép a helyére.
1985 -tõl 1987–ig szólista. A Rock Színház Hair musical elõadásán Berger szerepét játsza. 1986-ban átdolgozza a Hamletet. Az Egyetemi színpadon mutatják be tíz napon keresztül.

1987 –ben ismét újraalakítja a Beatrice zenekart. Ezután már sikeres lesz a zenekar, több dalukkal átírják a slágerlistákat.
1989 –tol a Garázs mûsorvezetője. A mûsor igyekezett összefogni a problémákkal küszködõ fiatalokat, továbbá lehetõséget nyújtott amatõr zenekaroknak a bemutatkozásra. A mûsor rendkívül népszerû lesz, és 1989-ben Állami Díjjal tüntetik ki. A mûsor 1992 –ben fejezõdött be.
Feró ez idõ tájt a Musica Hungarica könnyûzenei fesztivál, majd a Rockkalapács munkatársa és műsorvezetõje. A Ford Farlaine kalandjai címû film szinkronhangja ("Eszem-faszom megáll").

1990-ben köztársasági elnök - jelölt. ("Szakad országnak szakadt elnököt!")
1992-tol a Magyar rockszövetség társelnöke.

Feró a rendszerváltás után nem találja a helyét. A kezdeti liberális beállítottság után a jobboldal mellé áll. A Beatrice több felállását is a politikai ellentétek feszítik szét. Feró Miép – tag lesz, ekkor egyre több fellépést vállal a párt színeiben.

1994 –ben Új Beatrice néven ismét összehozza a zenekarát, ám a régi közönség már nem tolerálja Feró új stílusát.
1999 –ben szakít a Miép –pel és végérvényesen abbahagyja a politizálást.

Napjainkban Feró és zenekara egyre több helyre kap meghívást, és ismét rengetegen járnak a koncertekre.
2004 –ben kiadja válogatássorozatának I. CD-jét Antológia címmel, melyet 2005-ben követ a folytatás.
2005 –ben jelenik meg önéletrajzi könyve Boldog szép napok... címmel, melyben az 1978 és 1983 közti személyes élményeit írja le. vissza
zenekar dalai
Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i