Stress

stílus: Heavy Metál

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 10645

dalok száma: 50

leírás:

A Stress az 1970-es évek második felében alakult első magyar heavy metal együttes.

bio:

Kezdetek (1979 – 1985) Az 1970-es évek második felében alakult Stress lényegében az első magyar heavy metal csapatnak, mondhatja el magát, megelőzve a Pokolgép együttest. Az alapító tagok: In... bővebben
Kezdetek (1979 – 1985) Az 1970-es évek második felében alakult Stress lényegében az első magyar heavy metal csapatnak, mondhatja el magát, megelőzve a Pokolgép együttest.
Az alapító tagok: Incédy Gábor (dob), Jankai Béla (billentyűsök), Kovács Miklós (gitár), Lőrincz Tibor (ének), Siba János (basszusgitár).
A Lőrincz Tibor vezette csapat a visszaemlékezések szerint a kezdetekben még újhullámos zenét játszott, majd 1980-ban stílust váltottak. Ekkor lett tag a későbbi hangzást meghatározó Borhidi Miklós (gitár). Még ebben az évben Jankai Béla távozik az együttesből, a Prognózis zenekarba.
Az 1981-es győri amatőr fesztiválon a Stress már a klasszikus hard rock / heavy metal dalaival lép fel. A nyolcvanak évek elején az egyik kedvelt hard rock, heavy metal csapatnak számítottak. Sajnos az akkori kultúrpolitika nem nézte jó szemmel az együttes működését és a sikereit, így nem adták meg nekik az engedélyt egy hanglemez elkészítésére. Hiába voltak népszerűek a metalosok körében, nagylemezt nem tudtak felmutatni.
1985-ben átmenetileg szünetel az együttes, Lőrincz Tibor ezekben az években került a szintén metal zenét játszó Jaguár együttesbe.
A fénykor (1986 – 1993) Miután az Stress újra megkezdte működését, 1986-ban az együttes egy kislemezzel tért vissza köztudatba, amelyet a Hungaroton-Start jelentetett meg. A kislemezen a ma már klasszikusnak számító „Acélkerék” és a „Séta éjfélkor” című számok kaptak helyett. A Stress mindössze ezt az egyetlen kislemezt tudta felmutatni, a régi rendszerben nem jelenhetett meg nagylemezük. A rendszerváltás után, 1991-ben hosszú várakozás után a Stress elkészíthette első lemezét a Nagyferó Produkció-nál. Az album a Kísértet kastély nevet kapta. A lemezt feljátszó formációt, a Stress „klasszikus” formációjának is szokták nevezni: Borhidi Miklós (gitár), Gáspár János (dob), Lőrincz Tibor (ének), Mózer László (basszusgitár), Szabó Zoltán (gitár). A lemezen ma már olyan kultikusnak számító dalok találhatóak, mint a „Rockváros” vagy a „Meglovagolva a villámot”.
A Kísértet kastély sikeres albumnak számított, mégis nagyon kevés példány jelent meg, a bakelitlemezből. 2005-ben a Hammer Records újra megjelentette a lemez remastered változatát (az új album mellett), bónusz dalokkal kiegészítve.
A rengeteg koncert után az együttes ismét "elfáradt", és egy hosszú szünet után, 2004-ben jelentkeztek újra, bár a Stress lényegében folyamatosan működött, a szünet ellenére is.
A visszatérés (2004 – napjainkig) 2004-ben Lőrincz Tibor életre keltette a Stress-t, de már új tagokkal. A következő évben egy nagylemezzel jelentkeztek, amelynek a címe: Tűz még ég. (A cím a visszatérést szimbolizálja) Az album Hammer Records gondozásában jelent meg, 2005-ben a Kísértet kastély-al együtt.
2009 februárjában az énekes Lőrincz Tibor 50. születésnapja alkalmából a Wigwam klubban tartott koncertet a Stress, de végül a frontember nélkül kellett játszaniuk, mert az öltözőben szívrohamot kapott, és újra is kellett éleszteni. Hosszas kórházi ápolásra szorult.
vissza
Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i