Palya Bea

stílus: Világzene

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 37971

dalok száma: 121

leírás:

Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja, elismert dalszerző, énekes, előadóművész és író. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, bolgár, szefá... bővebben
Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja, elismert dalszerző, énekes, előadóművész és író. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, bolgár, szefárd és indiai népek zenéje is. Bea leginkább saját dalait énekli, melyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Tizenegy szólólemezén nyomon követhető az a folyamat, ahogy játszik hagyománnyal és modern témákkal - újat építve ezáltal a tradíció talaján -, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton. Szövegei szókimondóak, fájóan őszinték vagy éppen humorosak. Gyönyörű hangjával, szuggesztív előadásmódjával és erős színpadi jelenségével pedig rögtön bűvkörébe ejti közönségét. vissza

bio:

Bea 1976. november 11-én Makón látta meg a napvilágot. A családi örökség részeként gyerekkorától meghatározó élménye a magyar népzene és a néptánc. Nyolcéves korától falujában, Bagon, ahová a család... bővebben
Bea 1976. november 11-én Makón látta meg a napvilágot. A családi örökség részeként gyerekkorától meghatározó élménye a magyar népzene és a néptánc. Nyolcéves korától falujában, Bagon, ahová a család a születése után nem sokkal költözött, a Muharay Elemér Népi Együttesben táncolt és énekelt. Már fiatalkorában belevetette magát a népzenei gyűjtő-kutató munkába, mely aztán nagy hatással volt művészetére: “Nénik jöttek az életembe. Recsegős-ropogós kazettákról üzentek nekem, hogy énekeljek. Nem láttam őket soha, csak a hangjukat hallottam, a lényük mégis betöltötte a kis szobát. Úgy éreztem, ott vannak velem, és átnyúlva téren és időn, belém éneklik azt, amit az életről tudnak. Tőlük tanultam zenélni.”

A fővárosba kerülve az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziumában végezte gimnáziumi tanulmányait, majd 2002-ben diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem néprajz szakán. 

Bea egy rendkívül termékeny dalszerző és előadó, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a korai formációkkal és művészeti csoportokban való szárnypróbálgatás után 2003-tól majdnem évente megjelent egy új lemeze. Mindeközben folyamatosan koncertezett és járta körbe így az az egész országot.
A világ számos pontján megfordult, 2000-ben a franciaországi Chambéry világzenei fesztiválra kapott meghívást a Folkestrával, Fassang László orgona- és zongoraművésszel pedig kétszer is turnézott Japánban. Az ELTE néprajz szakának elvégzése után a Francia Intézet ösztöndíjasaként másfél évet élt Párizsban, ahol nem csupán klasszikus arab zenét tanult, de többször is fellépett. Belgiumban a ‘Karaván’ zenei projekt keretein belül a balkáni népzenét játszó Daraduna együttesben énekelt, majd visszatért a híres Bruges-i Világzenei Fesztivál előadójaként. De közreműködött Görögországban, az athéni kulturális Olimpia nyitófesztiválján, 2008-ban megjárta Hollandiát akkori zenekarával, a Palya Bea Quintettel, valamint többször fellépett már az Egyesült Államokban is. 2009-ben a New York-i Carnegie Hall-ban és a Washington-i Kennedy Centerben Dés Andrással és Szokolay Balázzsal adtak nagysikerű koncerteket.

2010 és 2014 között Palya-udvar néven saját udvart és fesztiválhelyszínt működtetett a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztiválon, ahol öt éven keresztül minden évben tíz napig a zenéé, a táncé, a koncerteké, a színházi és zenei improvizációé, illetve a daltanulásé és tanításé volt a főszerep.

Bea sikere részben annak is köszönhető, hogy az évek folyamán egyre nagyobb hangsúlyt fektetett az önismereti munkába. A jóga, az álmok fejtése, egy mexikói kis faluban eltöltött hónapok, a sok utazás a világ különböző pontjai között, az úgynevezett kreatív valóságteremtés módszere, a mozgásos, színházi és zenei improvizáció, a coaching, a tréningek és az írás folyamatosan kapcsolódtak be az életébe, tették őt egyre bátrabbá, és tágították ki folyamatosan világát.  

Ez az önismereti út is nélkülözhetetlen volt a 2013-ban lemez és videósorozat formájában rögzített, majd 2014-ben megjelent Nő című album megszületéséhez. Az album hatalmas sikert aratott, ezáltal Bea magyarországi karrierjében egy új népszerűségi hullámot indított el: teltházas koncertek, sűrű fesztiválszezon, interjúk sora és számos hálás rajongói levél jellemezte az elmúlt két évet. Ezt a lendületet meglovagolva, ám újult energiákkal vetette bele magát 2015-ben legújabb, Tovább Nő című lemezének munkálataiba, mely 2016 tavaszán meg is jelent.

Bea az anyaság első éveit követően újra készen áll meghódítani a nemzetközi színpadokat és a külföldi közönséget. Ennek egyik első lépéseként a 2015 októberében Budapesten megrendezésre kerülő WOMEX - World Music Expo - Gypsy Heartbeats elnevezésű nyitógálájának egyik főszereplőjeként léphetett zenekarával az érdeklődők és a nemzetközi szakma képviselői elé. 

A 2016. év nem csupán az új lemez miatt izgalmas a számára. Egy Franciaországból érkező filmes felkérés nyomán a Django Reinhardt életéből készülő film egyik főszerepében lesz majd látható a világhírű jazz gitáros feleségeként.
Másik kiemelkedő eseménye ennek az évnek Bea Selymeim c. koncertsorozatának legújabb, májusi darabja, melyben a világhírű világzenei énekesnőt, Mayra Andrade-t látja vendégül a MüPa színpadán.
vissza
zenekar dalai
Bővebben
Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i