HétköznaPICSAlódások

stílus: Punk-Rock

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 54284

dalok száma: 247

leírás:

Baranya büszkesége, a szélsőjobb réme és minden politikus rémálma.

bio:

1990: Négy félrészeg kocsmatöltelék alapít egy zenekart. Az sem zavarta őket, hogy egyikőjüknek sem volt hangszere. Minek lett volna, úgysem tudták volna használni. A pécsi Melinda utcai garázssor v... bővebben
1990:
Négy félrészeg kocsmatöltelék alapít egy zenekart. Az sem zavarta őket, hogy egyikőjüknek sem volt hangszere. Minek lett volna, úgysem tudták volna használni. A pécsi Melinda utcai garázssor volt az akkori pécsi zenekarok fő próbahelye. A rengeteg zenekar között még punk zenekar nem volt. Egészen ez idáig! Megkezdődtek a próbák, kölcsöncuccokon. A zenekar neve egyszerűen PICSA lett.

1991:
Első koncert, négy számmal a pécsi Gruppensex zenekar előtt. Tagcsere. (Vlado el, Bearnie jön) Második koncert, ezúttal Komlón, a Szürkületi Zóna Club, nyitó bulija, amely egyben a záró buli is volt. Botrány a lekevert ének miatt. Verekedés. Próbák. Az énekes lelép. Nem jött be az az elképzelése, hogy piával kompenzálja a ritmustalanságát. Elkészül az első demó: Szép az ország

1992:
Névváltoztatás a sorozatos "Egy nagy faszt fogtok itt, ilyen névvel fellépni!" mondatok után. A zenekar ekkor sem tagadta meg rövidke múltját, az új név HétköznaPI CSAlódások. Komló polgármestere kitiltja a bandát örökre a városból egy "mindent szétzúzunk" koncert után, és 40.000 Ft-ot követel a tulajjal. Nem kapták meg, és amint már nem ő volt a polgármester, már vissza is térnek Komlóra. Kész a második demó: Vakáció a Balkánon

1993:
Tagcserék. Kolti, Vili el, Frankie, Vlado jön. Kezdenek egyre több bulit nyomni, eredménye a harmadik demó: Vörös front.
Itt csempészi bele először a dalok közé régi gyermekkori álmát Ferry, hogy ő irodalom tanár lesz. Tehát megjelenik az irodalom egy szám erejéig: Louis Aragon: Vörös Front (részletek) Végre elkészül az első videóklipp: Az én városom

1994:
Tagcsere. Vlado el, Krisztián jön. Első Diákszigeten két fellépés. Hangzás pocsék, buli óriási. Tagcserék: Frankie, Krisztián el, Kolti, Vili vissza. Az egyre több rajongó nagy-nagy örömére megjelenik az első lemez: Nyaljátok ki! A lemez érdekessége, hogy megjelenik a női ének és vokál, valamint a punk zenétől szokatlan zongora és szaxofon.

1995:
Frigyes belép a zenekarba. Az új tag és az eggyel több kitár új hangzást és lendületet visz a zenébe. Járják az országot ezerrel. Közben elkészül az új lemez is: A terrorista visszatér

1996:
Koncertek. A több mint 5 éves zenekar úgy érzi, itt az ideje az első válogatás lemeznek: A legjobb picsák. Ebben a válogatásban sok olyan szám is szerepet kap, amelyek korábban csak a demókon volt fellelhető, s nagyrészt csak a zenekar baráti társasága rendelkezett vele.

1997:
Nagy ugrás a kazettás korszak után, kijön az első CD: Isten hozott nálunk, Johnny! Feljelentés Lovas István által, a Rap és punk a fasizmus ellen (1996) címet viselő kazetta ürügyén. Megjelenik a Pankráció válogatáslemez is, amin két máshol nem hallható szám szerepel.

1998:
A zenekart felmentették. Ennek örömére új anyag: Hangulatjelentés. A lemezen a tőlük megszokott módon és stílusban bocsánatot kérnek a feljelentő politikustól és egyéb őket bíráló személyektől. (Bocsánat)

1999:
Tagcserék: Kolti, Frigyes el, Szaki, Miki jön. Ebben az évben lát napvilágot egy új lemez, amely egyben a régi tagoktól búcsúzás: Ludd tábornok, avagy két műszak fűszag

2000:
Az új tagokkal megjelenik az új lemez: Szélsődal. Elkészül a második videóklipp: Új Germinal. A banda Pécsett megtartja a 10. születésnapi hangversenyét. A koncert megjelenik CD-n és VHS-en: SzülinaPUNK. Ez az első koncertfelvétel, amelyről film is készült.

2001:
Újabb válogatás lemez eredeti minőségben, amely visszalépésként hat, mert csak kazettán jelenik meg, riportokkal és a szülinapi anyagról lemaradt számokkal: Archív+. A kazetta elsősorban az első három demóról tartalmaz számokat, eredetiben, tehát nem visszalépés, hanem retro feeling. Aztán egy friss anyag: Dollár, hatalom, pornó. A banda harmadik videóklippje: Ájn,cváj,dráj. Az év végén egy betiltott skin-karácsony miatt a zenekart megtalálja Gulyás Balázs a Kisgazdák Független Ifjúsági Szervezetének vezetője. Szaladt az ügyészségre mindenféle anyagokkal, teli lettek a bandával az újságok, tv-k.

2002:
A feljelentés kicsit megtöri a zenekar lendületét. Az ügyészség a feljelentőtől feljelentés kiegészítést kér. Természetesen ez is kevés. Lezárják az ügyet.

2003:
Új lemez: Globalhé. Fesztiválfellépések, turné. Szilveszteri koncert családi hangulatban Komlón.

2004:
Megjelenik a Tankok helyett pankok, az első DVD, amely dokumentumfilmként jellemezhető. A Sziget mellett a Wanted Fesztiválon is fellépnek.

2005:
15 éves a zenekar. Ennek örömére fergeteges koncertet tartanak a gödöllői Trafóban, színre lép minden régi és jelenlegi tag. A bandáról könyv is megjelenik, amelyet a zenekar barátja Gróf Balázs ír, és A Mecsek (leg)Alja címet viseli, az elmúlt 15 évet tartalmazza.
A Wan2 Fesztiválon a Nagyszínpadon játszhatnak.

2006:
Szomorú évkezdés, Willy kilép. A basszus gitáros poszton Magdy (Öreg), a Brigád bőgőse próbálja pótolni.

Új lemez: Én, József Attila itt vagyok. A híres XX. századi költő versei megzenésítve. Ez a verses lemez szintén egyedülálló a punk műfajban. Ismét nagyszínpados fellépés a Wan2-n.
Balha Willy május 24-én autóbalesetben elhunyt. Nyugodj békében Willy!

2007:
Megjelenik az új album: Közönség elleni izgatás, avagy újra hódít a polbít címmel, 15 új nótával.

2009:
Két év szünet és nagy várakozások után megjelenik 16 teljesen új nótával az új lemez: RIARIAANARCHIA. A lemez elkészítésében nagy segítséget nyújt a pécsi SKA-PÉCS zenekar három tagja: László Gábor (szintetizátor), Barkóczi László (harsona), és Ambrusics Sándor (trombita). Az újonnan bevitt hangszerek egyedi hangzást kölcsönöznek a zenekar nótáinak, de ezzel egy időben egy probléma is előkerül. A lemezen több slágergyanús szerzeményben is megjelenik a trombita. Mivel SKA-PÉCS zenekari elfoglaltságai miatt Ambrusics Sándor nem tud minden koncertre a bandával tartani, ezért új tagként belép a zenekarba Bruszel Balázs. Az országos turnén a koncertprogramban megjelennek a trombitás számok, hol Sanyi, hol Bruszi előadásában. Érdekesség, hogy az anyag a banda diszkográfiájában először jelenik meg, úgy hogy a terjesztő az internet és a megjelenéskor mindenki számára ingyen hozzáfélhető. Ezzel egy időben felkerül a honlapra a többi megjelent CD anyag is, szintén ingyen letölthetővé téve.

2010:
A banda 20 szülinapja alkalmából megjelenik az első, 8 számot (4 teljesen új szám és négy ősrégi szám újrahangszerelése) tartalmazó kislemez: Inkább 20, mint túsz. Ismét egy szám erejéig előkerül az irodalom és a jó öreg József Attila (Rejtelmek). Érdekesség, hogy a 8 számból 7-ben megszólal a trombita. Születésnapostól szokatlan módon a zenekar ad ajándékot és az anyagot interneten ingyen terjesztik.
Megtartják októberben, Pécsett a banda 20 éves születésnapi koncertjét. Az évben három kiemelkedő fontosságú koncertet adnak, amelyek helyszínenként 5-5 kamerával rögzítésre kerülnek (Pécsi Egyetemi Napok, Rockmaraton, 20 éves születésnapi koncert).

2011:
Ismét nehéz évkezdés. Miki kilép a zenekarból. Pótlására ideiglenesen, a nyári koncertekig Czimerman Csaba érkezik. Megkezdődik az új dobos keresése. A koncertek hangulata és a rock and roll feeling magával ragadja Cimit. Végleg elvállalja a dobolást a bandában. Ismét teljes a felállás.
A banda és a rajongók szempontjából is egy szomorú eseménynek apropóján, májusban tartanak egy emlékkoncertet Budapesten, ahol az 5 éve elhunyt Willy kedvenc számai kerülnek a repertoárra. A zenekar tervei szerint 5 évente megtartják ezt az emlékkoncertet, régi barátjuk tiszteletére.

Elkészülnek a digitális utómunkálatok és napvilágot lát a 2010-es évben rögzített három koncerthelyszínből összeválogatott 21 élő koncertszámot tartalmazó hang- és képi anyag: Három csapás, avagy a köztársaság utolsó lehelete. Terjesztő az internet, és ingyen hozzáférhető a zenekar honlapján.
8 év után ismét szilveszteri koncert, ezúttal Szegeden.

2012:
A szilveszteri buli után, kijózanodva, a szokott mederben folyt tovább a zenekar élete. Fellépések számtalan klubkoncerten és fesztiválon. Fergeteges koncert az apokalipszis évében az utolsó Rockmaratonon, valamint fellépés az amerikai Total Chaos társaságában az I. Punk-Rock-Maratonon. Közben a háttérben lázasan folynak a próbák és az előkészületek az új albummal kapcsolatban. Mikor már minden sínen van, akkor jön a fekete leves. Czimi szeptemberben bejelenti, hogy egyéb zenei elfoglaltságai miatt elhagyja a zenekart. Másfél év után, ismét lázas dobos keresés következik. Az új tag, Czinder Gábor, aki Czimi segítségével, gőzerővel tanulja a számokat. Októberben megjelenik az album, 10 új számmal, Orindzsúz & Brévnyúvörld címmel. Minden számban előkerül a trombita, Bruszi fergeteges tudásának köszönhetően. A gitárszólókat nagy részben a trombita veszi át, ezáltal az egész album ska-s jelleget ölt. Persze a szövegek Ferry zsenialitásának köszönhetően, hamisítatlan punk nóták. Az anyag letölthető ingyenesen a zenekar honlapjáról. Októberben lemezbemutató koncert Budapesten, a Baracka 19. születésnapján, ahol Czimi és Czinder Gabi is a dobok mögé ül. Decemberben a zenekar ismét fellép a már kihagyhatatlan Nagy Karácsonyi PunkÜnnepen.

ÉS A TÖRTÉNET FOLYTATÓDIK...

Jelenlegi felállás:
Megyeri Ferenc - ének
Bársony Barnabás - gitár, vokál
Szaklajda László - gitár, vokál
Szlaukó Tibor - basszusgitár
Mészáros Miklós - dobok
Bruszel Balázs - trombita
vissza
zenekar dalai
Bővebben
Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i