Liversing

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 9415

dalok száma: 7

leírás:

bio:

Az együttes 1964 őszén alakult Túri Árpád – ének, Szendrődi Zsolt –szólógitár, Szabó Lajos –ritmusgitár, Varga László –basszusgitár és Homonnay Zsombor –dob felállással. Bár hivatalosan sosem volt tag... bővebben
Az együttes 1964 őszén alakult Túri Árpád – ének, Szendrődi Zsolt –szólógitár, Szabó Lajos –ritmusgitár, Varga László –basszusgitár és Homonnay Zsombor –dob felállással. Bár hivatalosan sosem volt tag, de a zenekar életében mindvégig fontos szerepet töltött be Tar György technikus.
A kezdeti repertoár nagyrészt instrumentális számokból állt össze, de a divatos táncdalok mellett műsoron tartották a korabeli beat-slágereket is.
1965-ben, már stabil koncertzenekarról beszélhetünk. A Budai Ifjúsági Parkban 10.000 (!) néző kíváncsi a Liversing együttes muzsikájára, az átlagos hétvégeken kb. 800-1000 ember előtt játszanak kerületi klubokban.
Főhadiszállásuk Óbudán, a Lajos utcai klub, de megfordulnak a zuglói Danúviában is. Repertoárjukat ekkorra már döntően a rhythm & blues számok (Rolling Stones, Them, Animals, Yardbirds, Pretty Things stb.) teszik ki, de szívesen idézik fel a Beatles örökbecsű darabjait is. S hogy milyen sikerrel, arra bizonyíték, hogy lelkes közönségük a „kis Beatles” jelzővel ruházza fel őket.
1966 elején még minden változatlan a zenekar körül; a közönség stabil, a klubokban az állandó fellépés biztosított. Ősszel viszont megkezdődnek a tagcserék. Érkezik Pataky László billentyűs, majd hamarosan kiválik Homonnay Zsombor dobos, Szabó Lajos gitáros valamint az énekes, Túri Árpád. Homonnay utódja Balla Lajos, Túrit a basszista Varga László, valamint különböző session-énekesek helyettesítik. Így átmenetileg Juhász Gyula (Márió), illetve Éliás Gyula is zenekari tag.
1967 január végén három saját számot rögzítenek a Magyar Rádióban. Kettőt később törölnek (Más dolgába nem beszélek, Vér folyik), így a rádiós archívum mindössze egyetlen egy felvételt (a Miért? címűt) őriz az együttestől.
Márciustól Merczel András ül a dobok mögé. Tavasszal TV szereplés, nyáron kislemez felvétel, ahol csak a zenekari kíséretet bízzák rájuk (Koncz Zsuzsa: Jaj, mi lesz velem; Máté Péter: Nem kell). Eközben a repertoár Cream- és Jimi Hendrix dalokkal bővül. Év végén Varga távozik, majd jönnek a Demjén-testvérek. Ezzel elindul a Liversing történetének második fejezete.

1968 elején úgy tűnik, hogy kitart az addigi lendület. Tar György májusban elhagyja a szinte teljesen kicserélődött zenekart. Júliusban a Magyar Rádió- és Televízió III. Táncdalfesztiválján, két számban kísérnek (Nagy Éva: Ez az utolsó randevúnk és Mátray Zsuzsa: Könyörögni nem fogok).
Augusztusban újabb váltás: Pataky helyett Szabó Mihály a billentyűs. A Liversing utolsó felállása így alakult: Demjén testvérek (Ferenc –basszusgitár, ének és István -ének), Szendrődi Zsolt -szólógitár, Szabó Mihály (Michael) –billentyűk és Merczel András -dob. Ez az összeállítás utolsó óriási sikerét aratja a Budai Ifjúsági Park színpadán. Ősszel az ORI (Országos Rendező Iroda) egy hónapos letiltással bünteti az együttest. Utolsó koncertjükre 1968. november 29-én, Dunaújvárosban kerül sor. Ekkorra a tagok között már felüti fejét az elégedetlenség, elsősorban a médiaszereplés hiánya miatt. A legnagyobb vitát azonban a „hogyan tovább” dilemmája váltja ki. Megegyezés hiányában a Liversing a feloszlás mellett dönt. Demjén-fivérek Szabó Mihállyal megalakítják a Meteor együttest, Szendrődi és Merczel az Olympiába távoznak, ahol egy ideje a régi társ, Varga László zenélt.
Az együttes 1981-82–ben, a nosztalgiahullám hátán újra próbálkozik. Az Új Liversing két-három bulit játszik Óbudán, Szendrődi Zsolttal, Homonnay Zsomborral, és Éliás Gyulával.
2005-ben, a Moiras kiadó gondozásában megjelenik az első LP, 1965 - Rhythm and Blues Madhouse in Hungary címmel.
2006-ban (ugyanazon kiadótól) a második bakelit korong is napvilágot lát, mely az 1967 - Magnetic Depths and Electric Heights címet viseli. Mindkét hanghordozó a technikus Tar György hosszú éveken át őrzött, javítgatott felvételeiből készült.
2008. A Paprikázz fel! című magyar beatválogatás lemezen megjelenik a rádióban fennmaradt Miért? c. szám.
2009. június 12. A MOM Színháztermében megrendezett I. Beat Randevú keretében (az Anonymus, a Nevada és az Echo társaságában) színpadra áll a Liversing. Ezúttal az alapító Homonnay Zsombor dobos és Túri Árpád énekes mellett, Pataky László orgonán, Hanka Péter szólógitáron, Kelemen András ritmusgitáron és Kálóczy Egon basszusgitáron idézték meg az együttes aranykorszakát.

vissza
Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i