Zeneszöveg-dalszöveg-wastaps-körforgás-2013-zeneszöveg.hu-ahol a dalszövegek laknak

Megjelent az új Wastaps maxi - interjú az együttessel

megjelenés:
2013-03-28 11:41:54

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 919

















Vedd meg az új lemezt kedvezményesen! KATT IDE!



Ne maradj le a Wastaps fellépéseiről! KATT IDE!




Az újra összeállt Wastaps együttes 2011-ben kiadott egy albumot, Bolond világ címen, most pedig megjelent 2. CD-jük, ezúttal egy 4 számos maxi CD, melynek címe: Körforgás.

A lemez megjelenése kapcsán kérdeztük Keres Tibort, a zenekar gitáros-zeneszerzőjét.

Miért maxi CD-ét adtatok ki?

Bár majdnem egy lemezre való anyag készen van – úgy értem zene és szöveg – de ezt a négy szerzeményt választottuk ki, hogy, hogy most megjelenjen egy maxi CD-én, mintegy zenei előfutáraként egy készülő albumnak. Több oka is van ennek: egy album elkészítése, ideértve a stúdió munkát, keverést, maszterelést, ha tényleg igényes anyagot akarunk kiadni a kezünkből, meglehetősen sokáig tart. Másfelől nem akarunk olyan albumot írni, amin van egy-két jó kompozíció és a többi csak azért kerül rá, hogy meglegyen a játszási idő. Vagyis ahhoz is idő kell, hogy letisztuljon az emberben az, mit érdemes igazán lemezre venni. Úgy érezzük, hogy a mostani maxin megjelenő négy szerzemény egyformán színvonalas, ütős. Vannak még egyéb okok is: a rádiók, ha játsszák a dalainkat, úgyis kiválasztanak egy-két, maximum három nótát, és azt játsszák, az internet térhódítása pedig, az egyenkénti letöltés lehetőségével, szintén ebbe az irányba mutat.

A CD melyik számával tudtok a legjobban azonosulni?

Mindegyikkel, természetesen. A négy nóta tulajdonképpen eléggé különböző, ugyanakkor valami mégis egységbe fogja. Van közöttük jazz-rock elemeket tartalmazó instrumentális szerzemény, lassú, ballada-szerű dal és funkys, soulos dalok is. Mindegyiket szeretjük, de ha úgy érted a kérdést, hogy az autentikus funky és soul – ami a fő irányvonalunk –  szempontjainak melyik felel meg a legjobban, akkor talán az első nótát a Zene érted szól címűt említeném.

Hogyan készül egy új szerzemény, hogyan írjátok a dalokat?

Erre egy konkrét sémát nem tudnék mondani, mert valamennyire minden dalnak megvan a maga története. Azonban többnyire úgy, hogy valaki a három szerző közül (Józsika, Karcsi, vagy én) valaki elkészít egy demó verziót az általa megírt dalból – ilyenkor még nem mindig van kész szöveg – és megmutatja a többieknek. Akkor aztán közösen eldöntjük, hogy érdemes-e kidolgozni. Ha igen, akkor vagy a próbán közösen kezdünk dolgozni rajta, de van olyan is, hogy a szerző maga folytatja a munkát, és kidolgozottabb formában hozza vissza a dalt. Vagyis vannak olyan ötletek, amelyek csak a próbán tudnak megszületni és vannak olyanok, amelyek csak felvétel közben, vagy sokszor utána. Ilyenkor a már felvett dalba újabb és újabb hangszerelési ötletek, szólamok kerülnek, míg végül a dal elnyeri végső formáját. Gondolom, más zenészek is ismerik azt az érzést, hogy egy felvétel „soha nincs készen”, vagyis az ember mindig még hozzátenne, elvenne valamit, csiszolgatná, de egyszer abba kell hagyni. Szerencsénkre Brindzik József billentyűsünk, aki évtizedeken keresztül hangmérnökként is dolgozott, keveri, masztereli az anyagot, és jó érzékkel el tudja dönteni, mikor kell abbahagyni a cizellálást. Persze amikor végül kezünkbe vesszük a korongot, akkor jönnek az újabb észrevételek, felismerések, hogy még mit kellett volna másképp csinálni. Hát így megy ez…

Milyen zenék, zenekarok, előadók inspirálják a zenéteket?


Itt az inspirálás kifejezést csak idézőjelesen tudom értelmezni, mert inkább úgy mondanám, hogy kiket szeretünk hallgatni, hová vezethetőek vissza a gyökerek. Gondolom a zenekarban mindenkinek kicsit más, de rengeteg az átfedés. Biztos, hogy mindenkinek nagy kedvence Ray Charles, David Clayton Thomas, James Brown, vagy a zenekarok közül a Tower of Power, a War, az Earth Wind & Fire. Nekem a gitárosok közül Mark Knopfler, John Mayer, Eric Clapton, de imádom Bruce Hornsbyt, Steve Winwood-ot és reggelig sorolhatnám a sok kitűnő muzsikust.
 
Miért érdemes élőben meghallgatni a Wastapsot?

Erre viszonylag könnyű válaszolni. Minden zenekar más élőben, mint lemezen hallgatva. Ez ránk is igaz. A koncerteken jó néhány számot másképp játszunk, mint a felvételen, hosszabbak az improvizációk, sokszor a pillanat dönti el, hogy hogyan alakul. Énekes-szaxofonosunk, Szép Károly, szívét-lelkét beleadja az előadásba és szólóiba, és így sokszor olyan pillanatok jönnek létre, amelyek egyszeriek, és nincsenek rajta a lemezen. De ugyanez vonatkozik minden olyan nótára, amiben a hangszeres szóló nagyobb szerepet kap. Másfelől az élő előadásba sokszor olyan elemek is belekerülnek a nótákba, amelyeket a lemez felvétele után ötlöttünk ki, és így tényleg kicsit mást, többet kap a közönség. Többször előfordult már, hogy valamelyik dalt, ami a Bolond világ lemezen szerepel, valamiért kihagytunk a koncerten, és a közönség követelte, hogy játsszuk el. Beszéltem néhányukkal és azt mondták, hogy megvan nekik a lemez, de élőben akarják hallani, mert az más… Szóval ezért érdemes.

Hol hallható élőben a közeljövőben a Wastaps?

Március utolsó szombatján 30-án, a Backstage Pubban, majd április 5-én a Cinema Rock Caféban, április 21-én az Old Man’s Pubban, hogy a legaktuálisabbakat említsem, de az érdeklődők naprakész információkat találhatnak a honlapunkonés a facebookunkon.

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i