Nekünk írták a dalt - poptörténeti talkshow a Magyar Zene Házában

megjelenés:
2023-02-26 09:51:51

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 251

Minden idők legátfogóbb Kádár-kori poptörténeti kiállítása a Magyar Zene Házában az a nagyszabású, élményközpontú tárlat, mely a rendszerváltozás előtti évtizedek popkulturális vonatkozásait igyekszik minél több szempontból megragadni. E sorozatban ismert zenészekkel és zenei szakemberekkel beszélget az időszaki kiállítás szakmai kurátora, Jávorszky Béla Szilárd. A politika terét bemutató beszélgetés során Csatári Bence rocktörténész a vendég.





Minden idők legátfogóbb Kádár-kori poptörténeti kiállítása a Magyar Zene Házában az a nagyszabású, élményközpontú tárlat, mely a rendszerváltozás előtti évtizedek popkulturális vonatkozásait igyekszik minél több szempontból megragadni. E sorozatban ismert zenészekkel és zenei szakemberekkel beszélget az időszaki kiállítás szakmai kurátora, Jávorszky Béla Szilárd.




 

A populáris zene hazai fejlődési lehetőségeit nagyban meghatározta a Kádár-korszak politikai klímája. Nemcsak a keleti blokk országaiban általános monopolisztikus intézményrendszer – amelynek lényege, hogy a műfajjal foglalkozó állami intézményeknek (MHV, MR, MTV, ORI, Interkoncert) nem lehetett alternatívája – szűrte a szólistákat és zenekarokat, hanem az Aczél György nevével fémjelzett kultúrpolitikát jellemző 3T-szemlélet (Támogatott, Tűrt, Tiltott) és az említett intézményeken kívüli cenzurális testületek (mindenekelőtt a Táncdal- és Sanzonbizottság és az Agitációs és Propaganda Bizottság) is jelentősen meghatározta, hogy milyen körülmények között kellett érvényesülniük a hazai popzenészeknek. 


A talkshow-sorozat további eseményeiről itt olvashatsz.





A több mint nyolcszáz négyzetméteres kiállítás nemcsak a politikával átitatott korszak legkiemelkedőbb előadóira, zenekaraira, emblematikus slágereire és legfontosabb poptörténeti eseményeire fókuszál, hanem egyben bemutatja az azokhoz kötődő rajongói szubkultúrákat; a populáris zene elterjedésében nélkülözhetetlen médiumokat; a zenészek mozgásterét alapjaiban behatároló egydimenziós intézményrendszert és politikai erőteret; a színpadi technika fejlődésének legjelentősebb stációit; valamint a populáris zenekultúra és a társművészetek koronként változó intenzitású viszonyát. Deklaráltan a szélesebb nagyközönséget, az egykori zenerajongókat, azok gyerekeit, unokáit és a korszak iránt behatóbban érdeklődő fiatalokat megcélozva.


A március 2-i esemény.


Az április 6-i esemény.


A május 4-i esemény.



További részletek itt.


Fotók: Magyar Zene Háza hivatalos

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i