Szerezz zenét némafilmhez! - negyedjére is Némafilmhez filmzenét!

megjelenés:
2023-03-01 21:05:21

napi megtekintések: 3

megtekintések száma: 293

Szerezz zenét némafilmhez! - negyedjére is Némafilmhez filmzenét! pályázatot hirdet a Művészetek Völgye és a Nemzeti Filmintézet


A régi mozik hangulatát idézi meg a Némafilmhez filmzenét! pályázat, ahol a filmvetítést élő zene kíséri. A 2023-ban már negyedik alkalommal meghirdetett pályázat arra invitálja a zeneszerzőket, hogy engedjék el a fantáziájukat és régi magyar némafilmekhez alkossanak kísérő zenét. A pályázat idén először külföldi alkotók számára is elérhető.

 

A Némafilmhez filmzenét! pályázatra az alkotók két magyar némafilm 3-4 perces részleteihez írt zeneművel jelentkezhetnek.


A zenének a cselekményt szorosan követnie kell, azt aláfestve, hangsúlyozva. A szakmai zsűri a filmrészletre írt zenéket bírálja el és filmenként két, azaz összesen négy alkotást juttat tovább a döntőbe. A kiválasztott zeneszerzők lehetőséget kapnak arra, hogy a teljes film zenéjét megalkossák és filmvetítéssel egybekötve, élőben mutassák be a művüket a 32. Művészetek Völgyében, július 21. és 30. között.

 

A Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által támogatott Művészetek Völgye idén kibővíti a pályázók körét az EU tagállamok zeneszerzőire, így az EU teljes területéről várnak pályázatokat. A fellépési lehetőségen túl az első két helyezett pénzjutalmat is kap, továbbá a legjobbnak ítélt alkotás szerzőjétől a Nemzeti Filmintézet megvásárolja a művek jogát és az általa megírt zenével kerül fel a film a FILMIO felületére. 

 

A két kiválasztott némafilm részlet a Dódi karrierje és a Mackó úr kalandjai, kettő, száznál is öregebb remek bohózat, amelyekben szerepet kap a Balaton is. 

 

A filmeket négyfős szakértői zsűri bírálja majd el: Kurutz Márton, a Nemzeti Filmintézet gyűjteményi és kutatási menedzsere, Pacsay Attila, zeneszerző, Sárik Péter, zongoraművész és Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója. 


A pályaműveket április 10-ig várják.

 

 

PÁLYÁZAT RÉSZLETEI


Választható filmek


Dódi karrierje (1914)


Mackó úr kalandjai (1921)


A pályázati felhívás ezen a linken érhető el, a jelentkezési lap pedig ide kattintva található.


Összefoglaló a 2020-as bemutatóról

 


 

Fotó: Művészetek Völgye hivatalos

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i