Ed Sheeran május 5-én érkezik utolsó matematikai albumával

megjelenés:
2023-03-07 08:21:31

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 272

„2022 elején egy sor esemény megváltoztatta az életemet” – Ed Sheeran május 5-én érkezik mélyen bensőséges, utolsó matematikai albumával

 

Az úttörő, négyszeres Grammy-díjas popzseni a kivonás matematikai alapművelettel elnevezett, új korongjával zárja egy évtizedet átölelő albumkorszakát. A közelgő, Ed énekes-dalszerzői gyökereit felidéző LP a személyes gyász és remény hátterében íródott. A ’-’ (Subtract) a bolygó egyik legnagyobb sztárjának legsebezhetőbb és legőszintébb mivoltát mutatja be.
 

Ed saját szavaival élve: „Egy évtizede dolgoztam a Subtract-on, próbáltam tökéletes, akusztikus albumot faragni, több száz dalt írtam és rögzítettem világos elképzeléssel arról, hogy szerintem mi legyen. Aztán 2022 elején egy sor esemény megváltoztatta az életemet, a mentális egészségemet, és végül azt, ahogyan a zenére és a művészetre tekintek. A dalírás az én terápiám. Segít megérteni az érzéseimet. Mindenféle irányított gondolkodás nélkül kezdtem a dalszerzésbe, azt írtam, ami épp kijött belőlem. És alig több mint egy hét alatt egy évtizedet érő munkával helyettesítettem a legsötétebb gondolataimat.

 

Egy hónapon belül a várandós feleségemmel közölték, hogy daganata van, és csak a szülés után lehetett kezelni. A legjobb barátom, Jamal, akire testvérként tekintettem, hirtelen meghalt, és azon kaptam magam, hogy a bíróság előtt állok, és megvédem tisztességemet és dalszerzői karrieremet. Keresztüljártam a félelmet, a depressziót és a szorongást is. Úgy éreztem, megfulladok, fejjel a felszín alá süllyedek, felnézek, de nem tudok rajta áttörni levegőért.

 

Előadóként nem éreztem úgy, hogy olyan alkotásokat tudnék hitelesen behozni a világba, amelyek nem tükrözik pontosan, hol vagyok, és hogy életemnek ezen a pontján, hogyan is kellene kifejeznem magam. Ez az album viszont tisztán ezt képviseli. Kinyitja a csapóajtót a lelkemben. Most először nem próbálok olyan lemezt készíteni, amely tetszeni fog az embereknek, csupán olyasmit adok ki, ami őszinte és igaz ahhoz, ahol felnőtt életemben tartok.

 

Ez a tavaly februári naplóbejegyzés, és az én módszerem ennek értelmezésére. Ez a ’-’ (Subtract).”

 

Amióta Sheeran 12 évesen először tanulta meg Eric Clapton „Layla” című felvételét gitáron, szíve kitárulkozott az énekes-dalszerző előtt. A szülői házban olyanokon felnőni és dalaikat játszani, mint Damian Rice-é, Bruce Springsteené és Bob Dylané – akiket annak idején édesapja, John mutatott meg – a ’-’ (Subtract) érkezése valahol mindig is Ed láthatárán volt. Habár a zeneszámok és az írási folyamat teljesen új értelmet és irányt vettek az Ed-et ért, kemény történések hatására, egy dolog azonban érintetlen maradt: mégpedig az erős vágy, hogy az énekes-dalszerzői kompozíciók iránti szeretetével készítsen el egy anyagot. És most, amikor eddigi legintimebb művének kiadására készül, a ’-’ (Subtract) időszerű emlékeztetőül szolgál arra, hogy Sheeran miért maradt generációja egyik legtehetségesebb szövegírója; egy művész, aki saját élményeit bontja le a rajongók számára, hogy vigaszt és összetartozást éljenek meg.


ED SHEERAN DALSZÖVEGEIT ITT TALÁLOD.

 

A ’-’-ben Sheeran énekművészetének határát feszegeti, hiszen pályafutása legmélyrehatóbb dalszerzőiségét adja. Aaron Dessnerrel (The National) közösen dolgoztak az íráson és a produkción tavaly februárban, miután a pár megismerkedett közös barátjuk, Taylor Swift révén. Több mint 30 szerzeményt írtak egy hónapos stúdiómunkájuk során, és a gyűjtemény végső, tizennégy számát gördülékenyen köti össze a remek produkció a visszafogottabb, folkos stílustól a merészebb, teljes zenekaros/zenekari feldolgozásokig.

 

Ed Sheeran 2011-ben robbant be a brit zenei színtérre ’+’ című debütáló kiadványával egy csapásra megszilárdulva történelmet alkotó művészként, majd érkezett az ’x’, ’÷’, „No.6 Collaborations Project” és a legutóbbi ’=’ karakterű anyag követte – egy olyan katalógussal, amelyből Sheeran a világ egyik legnagyobb zenei sikertörténete lett a 21. században.

 

‘-‘ (Subtract) track lista

 

1.         Boat

2.         Salt Water

3.         Eyes Closed

4.         Life Goes On

5.         Dusty

6.         End Of Youth

7.         Colourblind

8.         Curtains

9.         Borderline

10.       Spark

11.       Vega

12.       Sycamore

13.       No Strings

14.       The Hills of Aberfeldy


Fotók: Ed Sheeran hivatalos

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i