TUDÓSÍTÁS: Tarján Zsófi portrébeszélgetés x Honeybeast akusztik

megjelenés:
2023-03-22 17:34:14

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 276

Tarján Zsófi több különböző zenei stílusban kipróbálta már magát: hörgött, rappelt, 2011 óta pedig a Honeybeast frontembereként ereszti ki markáns hangját.

 

A Honeybeast dalszövegeit itt találod.

 

De vajon milyen kalandos utazás vezetett a death metal zenekartól a népszerű elektronikus pop-rock formációig és A legnagyobb hősig?

 

Előzetesen itt írtunk az eseményről beharangozót.

 

Zsófi legutóbb a Sztárban Sztár résztvevőjeként is megcsillogtatta sokoldalúságát, s bár már kiesett a szórakoztató showműsor aktuális szériájából, nagyon sokat lazított rajta a műsor. Saját bevallása szerint is nyitottabbá vált, kilépett a komfortzónájából és megengedte magának, hogy más legyen, mint amilyen egyébként a hétköznapokban lenni szokott. Erről részletesebben akkor mesélt, amikor megjelent a Csupaszív című dalhoz készült videóklip, amelyben – a műsorhoz hasonlóan – jelmezbe bújt.

 

A Honeybeast friss, Csupaszív című daláról és a hozzá készült, maskarás-kosztümös klipről itt számoltunk be.


 

Az este folyamán Péterfy Bori kérdéseire válaszolva, a Momentán Társulat színészeinek segítségével rajzolódott ki az énekesnő életútjának egy-egy meghatározó állomása. 

 

Igazán kíváncsivá tett már előzetesen is, hiszen mindig is az volt az érzésem Tarján Zsófival kapcsolatban, hogy nem találja a helyét a világban. A világban, a hétköznapokban, Magyarországon, a bőrében. És hogy híres édesanyjával ellentétben Zsófi rengeteg gátlással és kisebbrendűségi komplexussal küzd, valamint hogy harcol az ellen is, hogy ne csak Hernádi Judit lányaként tekintsenek rá. Ahogyan a közös könyvükben is olvashatjuk: nem könnyű színész-gyereknek lenni, egyáltalán: ismert ember gyerekének lenni.




 

A Honeybeast dalszövegeit a zenekar dalszerző-szövegírója, Bencsik-Kovács János szerzi. Tudható, hogy az a szöveg, amelyet valaki más ír az előadónak, nem feltétlenül hangzik hitelesen vagy nem képes olyan őszinteséggel megszólalni, mintha maga írná és adná elő a saját gondolatait.

 

Ez azonban a Honeybeast esetében száz százalékosan cáfolatot nyer. A szövegíró gondolatai ugyanis – érzésem szerint – minden esetben tökéletesen illeszkednek Tarján Zsófi habitusához, rezgéseihez és kisugárzáshoz. Ahhoz a képhez mindenképpen, amelyet önmagáról a közösségi médiában, posztjaival és megjelenésével fest. 

 

“Egyedül - egyedül élek a világban, erre vágytam. Egyedül - én nem bajlódok a babákkal meg a családdal. Egyedül - illetve hárman a magánnyal meg a kutyámmal”

 

– így szól az egyedül című slágerük néhány sora. Tévesen vagy sem, valahogy így képzeltem el a mindennapokban is az énekesnőt. Önazonosnak mindazzal, amit énekel.

 

Éppen ezért is fordultam különös érdeklődéssel a március 21-i Hajógyár-est irányába. Vajon tényleg keserédes attitűddel szemléli a világot ez a tehetséges énekesnő? A Budapest Parkot megtöltő, számtalan hazai fesztivál színpadán teltházzal koncertező Honeybeast sem képes kimozgatni őt abból a gyakorta apatikusnak tűnő, a boldogságról lemondó térből, amelyben érzésem szerint létezik?

 

Reméltem, hogy az ellenkezőjét tapasztalom majd az A38 hajó gyomrában a rokonszenves és tehetséges Tarján Zsófival kapcsolatban.




 

Az egyedüllét, amelyet fentebb felvetettem a dalszöveg-idézet által, a beszélgetés első perceiben felmerült. Tarján Zsófi ugyanis gyerekkorától nagyon sokat volt egyedül, s ezt is szokta meg. Hiszen édesanyja színésznőként gyakran volt távol az otthontól, Zsófi pedig mindent egyedül csinált és ma is ezt az utat járja – sokmindent egyedül csinál. Nem cáfolta meg a fejemben róla kialakult képet. Elképzelt világot alakított ki, egy elképzelt férfi-karakterrel, akire felnézett és Andy Clarke – aki egy sikeres sebész és életeket ment egy Getánia nevű, másik bolygón – még ma is létezik a fejében. Ez az orvos volt az egyik támasza. A másik támogatója pedig az evés volt, amely olyan boldogságforrást jelentett és jelent még ma is számára, amely mindig rendelkezésére állt. Édesapja hiányát is étellel kompenzálta. Egészen 15 éves koráig nem is tudatosodott benne a túlevés.




 

Amerikai tizenegy hónap, különköltözés az édesanyjától, szakítás, randik és a mindig is lebecsült férfiak képe – amelyet szintén Hernádi Judittól hoz. És saját bevallása szerint is nagyon sok hasonlóságot lát anyja és a saját élete között. 

 

Péterfy Bori az este folyamán nem is igazán a zenekarról, a koncertekről vagy az alkotói-előadói metodikáról kérdezte Zsófit, hanem az életéről, a személyiségéről. Rendhagyó beszélgetés volt. 





Ezt a beszélgetést érdemes visszanézni. Érdemes rászánni az időt, mert nem lehet egy beszámolóban összefoglalni: minden gondolata, szava értékes gondolatokat tartalmaz, melyeket továbbvihetünk és emészthetünk az elkövetkező napokban – vetítve azokat a saját életünkre is.



 

A beszélgetés után akusztikus performansszal zárták az estét a hajó gyomrában, így a jelenlévőknek igazán rendhagyó Honeybeast-élményben lehetett része.

 

Az esemény a Petőfi 200 Emlékév keretében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

 

Fotók: Hajógyár hivatalos

 

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i