Álomutazásuk megfestésére hívja a fiatalokat az Alkoss szabadon művészeti pályázat

megjelenés:
2023-04-07 12:40:17

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 227

Szárnyalj szabadon! alcímmel hirdetett ma művészeti pályázatot a Bodó Galéria és Aukciósházban az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány.


A pályázatra 8-13, illetve 14-20 év közötti fiatalok jelentkezését várják a szervezők, álomutazásuk megfestésével vagy rajzolásával. 


A nyertes pályamű alkotója mindkét korosztályban a főtámogató Budapest Airport által felajánlott párizsi úttal lesz gazdagabb, a legjobb alkotásokat elárverezik, és a bevételből óvodák számára vásárolnak fejlesztő eszközöket, valamint udvari árnyékolókat.

 

Minden utazni szerető embernek van egy álom úticélja, egy bakancslistás hely, amelyet életében egyszer mindenképpen látni szeretne. Gyerekként is izgatottan vártuk a nyaralásokat, és bármikor útnak indultunk volna egy kis kalandért. 


Az idén második alkalommal meghirdetett Alkoss szabadon művészeti pályázat kiírói egy ilyen álomutazás megörökítését várják a művészpalántáktól. 

 

Szárnyalj szabadon! szól a pályázat alcíme, és az alkotás közbeni szárnyalásra ösztönöz az Alkoss szabadon kisfilmjének hangulata is. Marsalkó Dávid, a Halott Pénz zenekar frontembere egy felejthetetlen élményt ígér a díjazottaknak a zenekar Budapest Parkban tartott koncertje előtt. A már hagyományosnak mondható eseményen a pályázat nyertesei tízezer zenerajongó előtt, a nagyszínpadon vehetik át elismerésüket - ahogyan ez a tavalyi évben is történt, amikor a zsűri több száz színvonalas alkotásból választhatta ki a legjobbakat. 

 

A nyertes alkotások utóélete is izgalmasnak ígérkezik


A nyár folyamán az ország több pontján kiállítják őket a nagyközönség számára, majd a Bodó Galériában szervezett exkluzív eseményen árverezik el a műveket, és a bevételből rászoruló óvodákat támogat a kiíró Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány. 

 

Az Alkoss szabadon 2023 - Szárnyalj szabadon! kiírás részletei

 

Az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány 2023. március 31. és április 30. között várja a beérkező alkotásokat, amelyeket egy nyolc tagú zsűri bírál el. A pályaművek vászonra vagy papírra készülhetnek A3, A2 vagy A1 méretben, akvarell vagy olaj technikával festve, vagy akár rajz formájában is. 

 

A kezdeményezés szakmai partnerei és támogatói

 

A pályázat ötletgazdái: Gerendai Károly, a Budapest Park társtulajdonosa és Horváth Norbert, a Vesta Home Zrt. alapító-tulajdonosa, akik a fiatalok alkotásra ösztönzése, valamint a rászoruló gyermekeket nevelő óvodák támogatása szándékával álmodták meg a kezdeményezést. 

 

Szakmai partnerként csatlakozott


●          Sávolt Karolina, Magyarország egyik legfiatalabb alkotóművésze,

●          Bodó János, a Bodó Galéria és Aukciósház tulajdonosa,

●          Marsalkó Dávid, a Halott Pénz zenekar frontembere,

●          EMILY,

●          Barát Hella, az Örökbe Fogadok Egy Ovit Mozgalom alapítója,

●          Csorba Anita, az InspiKid megálmodója.




 

A pályázatot támogató szervezetek


●          Budapest Airport - főtámogató,

●          Avalon Resort&Spa *****Superior,

●          Budapest Park,

●          REGIO JÁTÉK,

●          ViktoriaVarga,

●          Vesta Home Zrt.




 

A jelentkezésre buzdító spot zenei aláfestése EMILY saját szerzeménye, aki szárnybontogatásával maga is példakép lehet az alkotó kedvű fiatalok számára. A pályázat kiírói szeretnék, ha évről-évre születne egy dal, amely a kezdeményezés himnusza lehet. 2023-ban az első ilyen himnusz megalkotására felkérték EMILY-t, aki azonosulva a kiírás eszmeiségével örömmel látott neki a feladatnak. A dal bemutatását a nyár kezdetén tervezik.

 

A sajtóeseményen leleplezték Sávolt Karolina, Magyarország egyik legfiatalabb alkotóművészének Jégmadarak szabadon című olajfestményét, amely visszaköszön a pályázat grafikai anyagain, ezzel is alkotásra inspirálva a fiatalokat. 

„Nagy öröm számomra, hogy ismét felkérést kaptam a pályázat zsűrizésére, mert tudom, hogy milyen nagy lehetőség ez a fiatalok számára. Én is több rajzpályázaton vettem részt, és tudom, hogy mennyire motiválhatja a pályázót a téma és egy hívószó. A pályázat címe Alkoss szabadon, az én egyik új olajfestményem, a Jégmadarak Szabadon pedig tükrözi a környezetünket, a természetet és a gyermeki szabadságot. Én ezzel invitálok mindenkit, hogy vegyen részt a pályázaton” - mondta el Karolina a sajtótájékoztatón. 




 

Horváth Norbert, az Alkoss Szabadon Alapítvány vezetője, a zsűri elnöke így nyilatkozott a meghirdetés kapcsán: „Amikor első alkalommal felmerült bennem az Alkoss szabadon pályázat gondolata, csak az lebegett a szemem előtt, hogy néhány rászoruló óvodának megoldást találjunk a nyári udvari árnyékolás problémájára. Mérhetetlen boldogsággal tölt el, hogy több nagy múltú, neves támogató és szakmai partner csatlakozott a kezdeményezéshez, már annak indulása idején, illetve a második évben. Ez megerősíti az elképzelésem, hogy van létjogosultsága a fiatalok művészet iránti érdeklődése felkeltésének és a legkisebbeket nevelő intézmények támogatásának.”

 

Gerendai Károly, az Alkoss Szabadon Alapítvány kuratóriumi tagja, a Budapest Park társtulajdonosa hozzátette:


„Szívesen támogatom a művészet több ágát, ezért sem volt kérdés számomra, hogy annak indulásakor csatlakozzam az Alkoss szabadon kezdeményezéshez, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeimet.


A 2023. évi pályázat egy újabb lehetőséget teremt a fiatalokkal való kapcsolódásra, művészi vénájuk kibontakozásának segítésére. Nagy várakozással tekintek a tavasszal beérkező pályaművek zsűrizése elé.”





A pályázat főtámogatója nevében Valentínyi Katalin, a Budapest Airport vállalati kommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: „Egy utazás számtalan élményt és sokszor örök emléket rejt magában. Elég akár egy-egy pillanat, ami megragad, ami belénk ivódik, és aztán évekig fel tudjuk idézni a helyszínt, az érzést, az illatokat, a hangulatot. Ezeket, a fiatalok lelkében és szívében mélyen élő momentumokat és élményeket szeretnénk a pályázatban viszontlátni. A Budapest Airport, mint Magyarország kapuja utat nyit a világra, és ezzel kinyitja a lehetőséget az utazási élmények előtt is. Számunkra fontos, hogy ezeket a pillanatokat, és azok művészi kifejeződését támogassuk, megmutassuk, és ezzel egyben egy belső utazásra hívjuk a fiatalokat.”

 

„Az Avalon Resort&Spa örömmel csatlakozott a nemes kezdeményezéshez, amely a gyerekek és a fiatal tehetségek művészi törekvéseit díjazza. Hiszünk a jövőben, mert a jövő az, amit a felnövő, fiatal generáció tovább visz. Bízunk benne, hogy a benyújtott pályázatokat ugyanolyan diverzitás fogja jellemezni, mint családi szórakoztató központunkat, amely olyan aktív és passzív kikapcsolódási lehetőségeket kínál, ahol mindenki önfeledten csinálhatja azt, ami boldoggá teszi, vagyis önmaga lehet” - fejtette ki az Avalon Resort&Spa *****Superior részéről Poncsák Pál, szállodaigazgató. 

 

 

A pályázat díjazása


A fődíj mindkét korosztályban egy-egy utazás a művészet fővárosába, Párizsba - a Budapest Airport felajánlásával. Emellett Budapest Park Skybox használat, páros Sziget napijegyek, Avalon Park élménynap, CarolynArts alkotói workshop, nagy értékű alkotó csomag, InspiKid box, valamint REGIO JÁTÉK ajándékutalvány is gazdára talál majd.


A Budapest Airport különdíjast választ az alkotásukon a fenntartható utazást megjelenítő jelentkezők közül, akinek nyereménye egy izgalmas és a kulisszák mögé is betekintést engedő családi repülőtér túra. Az Avalon Resort&Spa *****Superior különdíja egy junior gokart megfestése az általuk kiválasztott különdíjas alkotásával, aki családi élménynapon is részt vehet az Avalon Parkban. 


Az Alkoss szabadon 2023 - Szárnyalj szabadon! kiírás részletei és jelentkezés ezen az oldalon. 

 

Az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítványról

Az alapítvány az Alkoss szabadon művészeti pályázat céljainak megvalósítására jött létre 2023-ban. A kezdeményezéssel az alapító szándéka kettős: egyrészt a fiatalok alkotásra ösztönzése, másrészt óvodai nevelési intézmények támogatása a gyerekek művészeti fejlesztése révén. Az alapítványról bővebb információ az alkossszabadon.com oldalon érhető el.

 


Fotók: Budapest Park hivatalos

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i