TUDÓSÍTÁS: Müller Péter Sziámi portrébeszélgetés – Zene x Szöveg

megjelenés:
2023-10-04 14:19:45

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 217

Mi Még Nem Szoktunk Le Róla, hogy szövegírói esteket hallgassunk és tudósítsunk az A38-on, mert nekünk ez bejön. Ráadásul októberben egy igazi rendszerváltó alter-legenda volt a vendég, aki generációk szövegírói tevékenységére volt hatással.

 

Mi pedig, a Zeneszöveg.hu csapatával ezúttal nem a szó szigorú értelmében vett tudósítást készítettünk. Inkább a művész gondolatait felvillantva igyekeztünk némiképp betekintést nyújtani az estébe, a magát költőnek valló Müller Péter Sziámi alkotói folyamatába.

 

Müller Péter Sziámi igazán sokoldalú művész, hiszen egyszerre filmrendező, dalszerző, dalszövegíró, slammer, költő és műfordító is. Nem túlzás azt állítani, hogy a művész élete elsősorban a szövegekről és a zenéről szólt, de nagy részt vállalt például az első Diáksziget (azóta Sziget Fesztivál) szervezésében is. Bőven volt tehát miről beszélgetnie a szerzővel az állandó házigazdának, Kemény Zsófinak.

 

– Nagyon hamar elfogadtam, hogy nem jó a múltban időzni és nem jó a jövőn töprengeni sem, ezért én nagyon a jelenben élek


– kezdte gondolatait Müller Péter Sziámi.

 

(Sziámi zenész kollégái azt mondják, hogy neki könnyű, mert gyorsan megírja a dalszövegeket. De ez nem igaz, mert a dalszövegírás hosszú folyamat és ezért érdemes mindig a jelenben időzni, mert így lehet elcsípni azt a pillanatot, amikor megjelenik a dalszöveg.)

 

Müller Péter Sziámi a dalszövegírásról

 

– Szerintem a gondolatok a levegőben vannak és aki kapja, marja – vallja Sziámi.

 


 

–  A hangszeres zene későbbi fejlemény, hiszen dalok már korábban is voltak. Aztán valaki egy sort eldúdolt és így született meg a dal. Az Érik a szőlő például egy olyan pentaton, amely Kínában is ismert és létezik – folytatta a művész.

 

– Egy olyan dalom van, amelynek nincs hangszeres kísérete, mert jobbára zenészekkel szeretek együtt dolgozni – fejtette ki Sziámi a dalszerzéssel és az alkotással kapcsolatban.

 

Sziámi költőnek vallja magát

 

Három éves kora óta verseket ír, ez állandó elem az életében. Amikor zenét hallgat, nagyon figyel a szövegre. Emellett pedig rengeteg instrumentális muzsikát is hallgat.

 

– Leonard Cohen nagyon nehéz szövegeket ír. A Knockin’ On Heaven’s Door pedig zseniális. Egyszerű, de zseniális szöveg


– vallja Sziámi.

 

Weöres Sándor volt Müller Péter Sziámi mentora, s a legenda szerint a Bóbita egy részét Sziáminak írta. Sziáminak pedig volt egy verse, amelyet Weöres visszaküldött azzal a céllal, hogy az akkor még kisfiú Müller Péter dolgozzon egy kicsit. Ezt a költeményt Sziámi a közelmúltban – hatvan év elteltével befejezte. S most, az este folyamán mosolyogva idézte fel a sztorit.

 


 

A gyerekek zenei képzése esetében is a szövegből indul ki

 

– Hiszen beszélni minden gyerek tud. A szövegnek dallama van és ebből meg tud születni a zene. Ha van egy szöveg, annak van dallama és azt valaki elénekli, az már egy dal. A népdalok is így épülnek fel. A mai modern dalok viszont nem: az előadók nem tanulják meg teljes egészében a szöveget, maximum a refrént tudják pontosan és az egyes elemek helye változhat. Ez az összjáték nagyon jó gondolati téma – fejtette ki Sziámi.

 

A beszélgetés után természetesen természetesen zene is volt, az életHű legfontosabb darabjait adta elő Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar.

 

MÜLLER PÉTER SZIÁMI DALSZÖVEGEI ITT.


 

Az eseményről itt írtunk beharangozót.

 

Az estét itt tudod visszanézni.





 

Fotók: Hajógyár

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i