Radics Ferenc, a Jakab Attila Gypsy Band és a Magyar Állami Népi Együttes Zenekara a Magyar Zene Házában!

megjelenés:
2023-10-10 23:28:20

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 197

A Hagyományok Házával együttműködésben mutatják be Nagyvárosi prímások című koncertjét. 


A műsoron az erdélyi Jakab Attila Gypsy Band és a Magyar Állami Népi Együttes Radics Ferenc vezető prímás által fémjelzett cigányzenekara kalauzolja el a közönséget a városi cigányzene legkifinomultabb rétegeibe.


Jakab Attila felmenőinek köszönhetően gyerekkora óta kapcsolatban van a muzsikával, zenekara – amely szerepel Tony Gatlif Transylvania című filmjében is – pedig széles körben ismert az erdélyi urbánus cigányzene kiemelkedő színvonalú interpretációjáról, a virtuóz prímásokról és a konzisztens kíséretről. A Magyar Állami Népi Együttes zenekara pedig a hagyományos magyarországi városi népies és verbunkos zenét képviseli az esten, annak egyik legelismertebb előadójaként. Kalandozásuk a magyar nótától, a városi cigányzenén keresztül az autentikus népzenéig vezet el.

 

Jakab Attila Gypsy Band


Jakab Attila élete gyerekkora óta összefonódik a népzenével. Ákosfalvi zenészcsaládból származik, nagyapja cimbalmos, nagybátyja prímás, édesapja hamonikás-cimbalmos. A 90-es évek elején jutott el Kalotaszegre, ahol Fodor Sámuel 'Neti Sanyi' prímáslegenda tanítványa lett, majd egyéb híres hegedűsöktől is tanult. 1995 óta a Maros Művészegyüttes zenésze, itt játszott mind a magyar, mind a román tagozaton. Saját zenekarát, a Jakab Attila Gypsy Bandet 2001-ben alakította, első brácsásuk az erdélyi zenésztársadalom kimagasló tehetségű muzsikusa, a 2017-ben tragikusan fiatalon elhunyt Ifj. Koszorus Kálmán volt. A zenekar jelenlegi tagjai Marcel Ramba alsóbölkényi prímás, Köllő Gergő csíkszeredai brácsás, Faghiura Remus marosvásárhelyi harmonikás, Gondos Tibor bőgős, a gernyeszegi Gondos zenészdinasztia tagja. A világ számos pontján turnéztak már szerepelnek Tony Gatlif Transylvania című romafilmjében is. A zenekar széles körben ismert az erdélyi urbánus cigányzene kiemelkedő színvonalú interpretációjától, a virtuóz prímásduóról és a konzisztens kísérőszekcióról.

 

Radics Ferenc


Radics Ferenc a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel (2009) kitüntetett, Liszt-díjas hegedűművész (2019), a 2000-es Millenium Aranyvonó Párbaj győztese, a Magyar Állami Népi Együttes Örökös tagja. A 100 Tagú Cigányzenekar prímásversenyén Kelemen László, a Budapest Táncegyüttes akkori művészeti vezetője – később a Hagyományok Háza főigazgatója – felajánlotta, hogy a győztes megkapja a Táncegyüttes prímási posztját, a verseny nyerteseként került a Társulatba. Miután Kelemen László a Hagyományok Háza főigazgatója lett, a Magyar Állami Népi Együttesben folytatta prímás karrierjét, 2001 óta tagja az Együttesnek. Magyar Állami Népi Együttes A Magyar Állami Népi Együttest 1951-ben alapították, melyet három kar alkotott: tánckar, énekkar és zenekar. 


A művek zenei kíséretét hagyományos cigányzenekarra alapozott, de a művészi feladatok érdekében kissé átalakított, úgynevezett „népi zenekar' látta el. A Magyar Állami Népi Együttes története során hazánk legnevesebb cigányprímásai öregbítették a társulat hírnevét, olyan felülmúlhatatlan zenészek, mint Boross Lajos, Berki László, Oláh Jenő, vagy a Zene Háza koncertjén is színpadra álló Radics Ferenc.

 

A Magyar Zene Háza és a Hagyományok Háza közös programja.


Facebook-esemény.


Fotó: Magyar Zene Háza

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i