Megjelent a Fém of Bëlga

megjelenés:
2023-11-28 15:51:57

napi megtekintések: 3

megtekintések száma: 265

Tematikus önfeldolgozáslemezt készített a Bëlga, amelyen 15 korábbi dal metálosított / rockosított verziója hallható. A lemezbemutató december 20-án lesz az Akváriumban.

Újragondolta és a torz gitárok világába helyezte 15 dalát a Bëlga - a Zsolti, a Béka már meg is jelent. De honnan jött az ötlet, hogy Magyarország egyik legnépszerűbb rapcsapata metállemezt készítsen? Sokakat meglephet, de Még5, Bauxit és Tokyo életében is meghatározó szerepet töltöttek be a keményebb zenék. „Kora kamaszkoromban a tesóm fertőzött meg, hallgattam Salyert, Carcasst, Napalm Death-t, Iron Maident, Obituary-t, szóval elég széles a paletta. Aztán repper lettem.” – mesélt egykori kedvenceiről Bauxit. „A 90-es évek elejének MTV-je volt a legfontosabb forrás. Death Angel, Jane’s Addiction, Primus és sok más.. reggelig sorolhatnám.” – tette hozzá Tokyo. „Bevallom, én vagyok a csapatból a legkevésbé metálos. A Metallica az egyetlen, ami elért hozzám.” – árulta el Még5.

Hasonlóan a Disco c. lemezükhöz, a Fém of Bëlga is tematikus lemez, de ezúttal már létező dalait öltöztette új köntösbe a csapat. Ha pedig szigorúan vesszük, akkor verslemezt készítettek, hiszen Juhász Róbert, a lemez zeneszerzője kizárólag a szövegeket használta kiindulási alapként az album megírásakor.

Juhász Róbert (korábban Slogan, Wellington, Agnus Dei, stb.) metál-gitáros létére régóta Bëlga-rajongó: „Az első pillanattól beszippantott az attitűd, amit képviselnek, hogy a saját útjukat járják és nem akarnak megfelelni semmilyen elvárásnak.” – mondta az első találkozásról. Az elmúlt évtizedekben a kapcsolat baráti lett, a közös munka gondolata nagyjából 2 éve merült fel. Az első „metálosított” dal a Zsolti a béka volt, amely annyira megtetszett a zenekarnak, hogy további átdolgozásokat kértek tőle. A másodikat a harmadik követte, aztán hirtelen több, mint 10 dal készült el. „Annyira ráérzett a dologra, hogy egyből átjött nálunk. Teljesen rá is bíztuk a kreatív részt, de persze a véleményünket mindig figyelembe vette. Gyakorlatilag kész dolgokat kaptunk tőle és mindegyik ütött.” – mondta Bauxit.

A Bëlga korábban is adott már ki punkos, rockos dalokat (Újvilág, Tombol az agyam, Klimax, Bebukta, Szaros senki), ám ezek inkább színfoltként funkcionáltak az akkori korongokon. „Ez így kívül esik a klasszikus Bëlgán, korábban voltak már játékos, punkos kísérleteink, de a Fém feszes, komoly zene lett.. nem nagyon viccelte el Rob.” – meséli Tokyo. A Fém of Bëlga tehát önálló és szignifikáns projekt: mind a dalok megírása, hangszerelése, mind a megszólalás kidolgozottsága alapos munka eredménye. Juhász kifejezetten élvezte, hogy a zenekar többnyire ritmus- és basszusalapú zenéjéhez képest most jóval több harmóniát csempészhet a rapperek alá. 

„Mivel az énekekre írtam a zenét, a verzék még az előadók mentén is árnyalódhattak: sokszor különböző hangulatokat, más-más zenei aláfestést kap a három MC.” – mondta el a zeneszerző.

Ráadásul mindhárom tagnak lett kiemelt dala a Fém of Bëlgán: a Szaros senki Tokyo, a Tértivevény Még5, míg az Alternatív Bauxit track-je lett. A zenekar épp az intenzív próbák időszakában van, amelyek „hangosak, frissítők” és amiket nagyon élveznek a tagok.

A december 20-i lemezbemutatón túl további Fém-koncerteket is tervez 2024-re a zenekar. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a Fém of Bëlga rendkívüli projekt, amely csupán korlátozott számban ad majd koncertet. Tehát a Fém of Bëlga repertoárja nem kerül be a Bëlga-koncertek dalai közé, míg a FoB koncerteken kizárólag a metálverziókat hallhatják majd a hallgatók.

Annak ellenére, hogy a Fém of Bëlga önfeldolgozás-lemez, a zenekar legalább annyira lelkes, mint egy ’rendes’ új album megjelenésekor. „Mindig is mutogattunk egymásnak zenéket, új stílusokat, anno a többiek mélyítettek el a hiphopban, most picit én húztam be őket ebbe a metál-dologba.” – árulta el Tokyo. „Ami azért sem baj, mert olyanok lettek ezek a dalok, mintha vadiúj, teljesen autentikus metálba született Bëlga számok lennének.” – tette hozzá Bauxit. „Nagyon gördülékeny volt a Fém elkészítése. Nagyon jó így játszani ezeket a dalokat. Fogalmunk sincs, ki mit fog szólni hozzá, de a lényeg most is annyi, mint eddig mindig: mi nagyon élvezzük, amit csinálunk.” – mondta el Még5.

A három MC mellett a Fém of Bëlga élő felállásának tagjai:

Juhász Róbert – gitár

Geröly Mátyás – dobok

Binges Zsolt – basszusgitár

Partos Bence – gitár

Hallgasd meg a Fém of Bëlga lemezt: a streaming-platformokon: https://bfan.link/fem-of-belga

vagy a YouTube-on ITT.

Fotó: Bëlga

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i