Új felállásban és új dalokkal tér vissza a Qualitons

megjelenés:
2023-12-10 14:21:47

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 143

Nem bírta sokáig közös zenélés és a közönség nélkül az utóbbi évek egyik legnagyobb nemzetközi érdeklődését kiváltó The Qualitons.

Több mint másfél év kihagyás után most két vadonatúj dallal (Óceán, Te utad) jelentkeznek, amit egy különleges talkshow díszletben mutatnak be egy live session keretében, így a zenei irányon kívül megmutatják azt is, hogyan működnek jelenlegi felállásukban.

 

A Qualitons pályája csúcsán, tavaly tavasszal jelentette be feloszlását


A hír azért is volt meglepő, mert hosszú idő után épp ekkorra kezdett beérni munkájuk gyümölcse. Az áttörésben segítségükre volt több, a sajtót is hamar körbejáró sztori. Egyrészt a Red Hot Chilli Peppers tagjai a szállodai szobájukból hallották meg a közelben koncertező zenekart, és úgy megtetszett nekik a zenéjük, hogy be is ugrottak a koncertre, sőt, még egy CD-t is kértek a srácoktól. De nem ez volt az egyetlen olyan mozzanat, ami a nemzetközi elismertség felé terelte a Qualitonst. 


2019-ben az első magyar zenekarként kaptak meghívást Amerika egyik legmenőbb, új zenék felfedezésére specializálódott rádiójába, a KEXP ikonikus stúdiójába, de felléptek a texasi SXSW fesztiválon is, ahol a JanSport versenyét meg is nyerték, illetve a nemzetközi showcase fesztiválok állandó vendégeivé váltak. Három nagylemez után 2019-ben jelentették meg Kexek című EP-jüket, amivel a legendás Kex zenekar előtt tisztelegtek. Az album elsöprő sikert aratott, tulajdonképpen az összes fontosabb médium év végi listáján helyet kapott, és a szakmai siker után végre érezhető volt, hogy a közönség érdeklődése is megnövekedett. A Kexeket dupla teltházas koncerten mutatták be élőben a Trafóban.


A Qualitons előtt tehát egy hazai- és nemzetközi szinten is nagyon izgalmas év állt, egészen addig, míg be nem ütött a Covid, és tulajdonképpen szertefoszlott minden tervük. Hosszú gondolkodás után 2022. áprilisában jelentették be feloszlásukat. A zenekar tagjai közül azonban többen továbbra is összejártak jammelgetni, a dolog pikantériája, hogy akkor is épp próbára tartottak, mikor olvasták a hírt, hogy feloszlottak.


Hamar rájöttek, hogy amint nincs rajtuk nyomás, rögtön könnyebben gurulnak ki a dalok. Mindig is inkább alkotói közösségként definiálták magukat, mintsem zenekarként, így a Qualitons új szakaszába G. Szabó Hunor már nem csatlakozott be, viszont állandó tagként beszállt Weil András, aki a többiekhez hasonlóan szintén multiinstrumentalista, emellett a produceri feladatokat is ő látja el.


Illetve nem mellesleg annak idején a KEXP-be is ő ment a srácokkal. Jelenleg tehát Boros Levente (dobok/vokál), Hock Ernő (basszusgitár/vokál), Menyhei Ádám (billentyűk/vokál), Szőke Barna (gitár/vokál) és Weil András (billentyűk/gitár/ütősök/vokál) alkotják a Qualitonst, és a “klasszikus” felállás helyett többszólamú vokálokkal operálnak - ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy frontember helyett mindannyian énekelnek. Saját bevallásuk szerint olyan termékeny időszakát éli a zenekar, hogy azonnal két lemeznyi dalt is írtak. Erről Hock Ernő a következőképp mesél:

 

“Rájöttünk, hogy minden könnyebben megy, ha nincsenek elvárásaink, és nem feszülünk rá arra, hogy ha melyik akkordot kell ahhoz játszani, hogy többen meghallgassák a dalt. Az elmúlt másfél évben beláttuk, hogy egyszerűen csak szeretünk együtt zenélni.”

 



A következő sorlemez a tervek szerint jövő tavasszal jelenik meg, és májusban a Magyar Zene Házában is bemutatják az új anyagot, amelyről Boros Levente a következőképp mesél:

 

“Úgy érzem, hogy most tényleg minden téren szabadjára engedtük magunkat. Mindannyian sokféle zenét hallgatunk, sőt, sokan többfélét is játszunk más zenekarokban, most pedig úgy döntöttünk, szabad a pálya, bármi jöhet! A végeredmény valahogy mégis sokkal nyugisabb és letisztultabb. Pedig lesz itt minden: afrobeat, hiphoposabb cucc, de elektromos hangszerelésű, 80-as évekbeli bűnüldöző sorozatzene is.”

 

A Qualitons karrierjében tehát új fejezet nyílik, amelyből most ízelítőt is mutatnak két vadonatúj dal élő verziójával, amelyet a Cineast csapata készített - szóljon az Óceán és a Te utad.

 

The Qualitons live session itt.



 

 Fotók: The Qualitons


Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i