Gryllus Dániel – Lackfi János: Itt járt a Földön exkluzív kiadvány

megjelenés:
2023-12-19 15:03:25

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 199

Az idei karácsony előtt egy igazán különleges, exkluzív kiadvány jelent meg a Gryllus Kiadó és a Szépművészeti Múzeum közös gondozásában Itt járt a Földön címmel. Gryllus Dániel és Lackfi János még 2020 tavaszán, a Covid tombolása idején – e-mailen és telefonon kommunikálva - 


együtt írtak egy dicsőítő éneket, melynek rendkívül kedvező volt a fogadtatása az online térben.


A siker hatására, no és persze az akkori bezártságnak fityiszt mutatva tovább alkottak, munkájuk eredményeként egy teljes dalciklus állt össze a bibliai gondolatokra épülő művekből. 


A most megjelent albumban ezeket a dalokat a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában található festmények és metszetek illusztrálják.




A Lackfi János verseit inspiráló zenét, Gryllus Dániel citerával és a felvételeken közreműködő Ferenczi György szájharmonika-játékával kísért énekeit a könyv megvásárlói ingyenesen tölthetik le a Kaláka Zenebolt webáruházból. A hanganyag ezen kívül elérhető az összes ismert zenemegosztó és zeneáruház felületén is.

 

Gryllus Dániel - zeneszerző, előadóművész:


„ A Várkert Bazár szervezői, és Húsvét közeledtével nagy örömünkre előálltak azzal az ötlettel, írjunk Jánossal számukra, online csatornájukra a Nagyhét minden napjára egy dalt, a dicsőítő ének felhasználásával. Csuda tempóban készültek az énekek, de hisz koncert úgy sem volt, úgyis otthon kellett lenni mindenkinek, és boldogan dolgoztunk. Sikere volt a sorozatnak, kérték Pünkösdre is írjunk egy új éneket. Ekkor már látszott, ebből lemez lesz.”





Lackfi János - költő:


„Gryllus Dani barátommal sokszor megengedjük magunknak azt a luxust, hogy színpadon könnyű kézzel improvizálunk. Vagy karácsony táján átküld egy

dallamot, én szöveget szerzek hozzá, s aztán koncerten rögvest el is muzsikálják. Covid idején viszont lelassult minden, s közben éreztük, hogy a közönség vigasztaló, felemelő művekre éhes. Belevetettük magunkat az alkotásba. Ceruzával körmölt, telefonnal befotózott kották, mp3-ak, szövegek cikáztak ide-oda e-mailben. Végül teljes egésszé kerekedett a dalciklus, magunk is elámultunk! A csodás képi anyaggal még ütősebbek ezek a zengő, örök történetek, melyek átitatják, meghatározzák életünket.


Baán László - a Szépművészeti Múzeum főigazgatója:


„E kis könyvecskét lapozgatva három művészeti ág találkozásának lehetünk fül- és szemtanúi: az irodalom, a zene és a képzőművészet egymással karöltve, egymást felerősítve mutatja meg legjobb arcát. Verses-képes-dalos albumunkat az együttgondolkodás és együttműködés szép példájaként ajánlom figyelmükbe!” 




 

 Fotók: Gryllus Dániel x Lackfi János

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i