Fontos lépést tett az EU a Mesterséges Intelligencia szabályozása kapcsán

megjelenés:
2024-02-06 13:51:43

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 68

2024. február 2-án pénteken Brüsszelben megszületett az első – és hatékonynak tűnő – érdemi törvényjavaslat az EU-ban az AI szabályozása kapcsán.

 

Az Európai Unió 27 tagállama egyhangúlag szavazott az „Az EU Mesterséges Intelligencia Rendelete” mellett.

 

Ez a jogszabály kulcsfontosságú a globális zeneipar szempontjából, mivel segít megszüntetni súlyos jogsértéseket. Ilyen a zene jogtalan megszerzése a Nagy Nyelvi Modellek (LLM) képzéséhez, és az ezt követő kereskedelmi méretű generatív MI-kimenetet, amely gyakran a világ legnagyobb vállalatainak tevékenységéhez kapcsolódik.

 

Az Európai Unió Mesterséges Intelligencia Rendelete, amely jelenleg az Európai Parlament jóváhagyására vár, fontos célokat határoz meg.

 

1. Jogok tisztelete – Az MI-vállalatoknak kötelező betartani az EU szerzői jogi előírásait. Azoknak a MI-vállalatoknak, akik törvénytelenül veszik igénybe a világ zenei anyagát a modellek képzéséhez és generatív MI-kimenet előállításához, kötelességük lesz megszüntetni ezt a gyakorlatot. Engedélyt kell kérniük a szerzői jogok tulajdonosaitól és alkotóitól a szerzői jogok védelméhez.

 

2. Átláthatósági kötelezettségek – Az MI vállalatoknak növelniük kell az átláthatóságot a zeneipar felé azért, hogy egyértelmű legyen: a a zene alkalmazásra került-e a modellek képzése során vagy a generatív MI-kimenet előállításakor.

 

3. Globális hatás – Amikor a generatív MI-kimenet (például zene vagy videó), az EU területére kerül, kötelezettségek vonatkoznak arra, hogy részletes dokumentációt kell vezetni arról, hogy milyen tartalmak kerültek felhasználásra a modellek képzése során, függetlenül attól, hogy a képzés hol történt a világ bármely részén.

 

A zeneiparban az MI alkalmazása nem újdonság. Már évek óta használjuk az MI-t olyan területeken, mint a zene létrehozása, terjesztése, streaming engedélyek kezelése és az online jogok védelme.

 

A Zeneszöveg.hu aktív tagja a nemzetközi zeneműkiadók szövetségének (ICMP) és ezen a fronton is képviseli a szerzők érdekeit.

  

Az újdonság az, hogy az utóbbi időben megjelent MI-vállalatok – például az OpenAI, az Anthropic és a Microsoft – nem hajlandók betartani a jogszabályokat, és törvénytelenül szereznek zenét a világ különböző részeiről a modellek képzéséhez és a generatív MI kimenet előállításához. Egyszerűen fogalmazva, egyetlen zenei vállalat vagy zeneszerző sem marad érintetlenül ilyen gyakorlatoktól. Az ICMP folyamatosan küzdött azért, hogy az EU Mesterséges Intelligencia Rendelete erős védelmi intézkedéseket tartalmazzon, és most ezek az intézkedések bekerültek a megállapodásba.

 

Az EU Mesterséges Intelligencia Rendelet megerősíti a szerzői jogok és a technológia közötti kapcsolat fontosságát. Az Általános Célú MI vállalatoknak tilos zenét használniuk engedély nélkül, és kötelesek engedélyt szerezni, megállítani a törvénytelen adatgyűjtést, és részletes technikai dokumentációt kell vezetniük a modellek képzésének folyamatáról.

 

Ezek a jogszabályok nemzetközi hatást fognak gyakorolni. Nemcsak az EU-n belül alkalmazzák majd őket, hanem hasonló tárgyalásokat is befolyásolnak számos más országban.

 

– Ma az EU 27 tagállama határozottan kiállt a megállapodásn mellett. Az ICMP most azon dolgozik, hogy megnyerje az Európai Parlament 705 tagjának támogatását áprilisban, amikor szavazásra kerül sor. A harc tovább folytatódik, és a cél mindvégig ugyanaz marad: a zene tiszteletben tartása, engedélyek beszerzése és az alkotók méltányos díjazása – fogalmazott John Phelan, az ICMP elnöke.

 

Fotó: illusztráció/Freepik 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i